Bacants i bacanals avui!

Les bacanals eren unes festes dedicades al déu Bacus, que se celebraven a Roma. Es caracteritzaven pels excessos i l’entusiasme dels qui hi participaven. Actualment, una bacanal és una festa sense mesura, amb una gran disbauxa. Utilitzem també l’adjectiu dionisíac (provinent del nom grec de Bacus, Dionís) per designar actituds i maneres de fer temperamentals, sense mesura ni serenitat. Una mènada era la dona seguidora del seu culte. A l’antiga Roma, rebia el nom de bacant, però a Grècia també n’hi havia, val a recordar Les Bacants d’Eurípides. Què és, però, en l’actualitat una bacant? N’hi ha?

Dona que, moguda per l’embriaguesa, la passió, es lliura a plaers sensuals. IEC

És curiós, si es miren les accepcions de la paraula “bacant” a l’IEC, com acaba amb un significat “figurat” més aviat pejoratiu per a les dones, quan originàriament una bacant tenia la categoria de sacerdotessa o senzillament de dona que celebrava les festes de Bacus… Els diccionaris tenen coses com aquestes que reflecteixen “subtilment” la discriminació de les dones a la nostra societat…

En el Diari Punt Avui (21 de febrer de 2016), Mireia Rosich, ara que s’ha acabat el carnaval, ens parla de les bacanals, de les bacants, de les mènades a l’antiguitat i a la necessitat de la seva existència en l’actualitat a MIREIA ROSICH Bacanals modernes” “Bacanals modernes”, a Dins del laberint. Què n’opineu?

2016-02-22 00.33.43 (1)

“The women of Amphissa” 1887 de Sir Lawrence Alma-Tadema. The Clark Museum (Williamstown, Massachusetts)

Què vol dir ser una bacant? Fer una bacanal? Ser una mènada? Tenir un comportament dionisíac?… Perviuen en altres llengües? Si ja ningú no creu en Bacus, per què encara les fem servir? Com han pervingut?…

Mercè Otero
(professora jubilada de llatí). IES Santa Eulàlia. L’Hospitalet de Llobregat.

Aquest article s'ha publicat dins de Del grec al català, Ètims grecs, Expressions, General, Mitologia i etiquetat amb , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

35 respostes a Bacants i bacanals avui!

 1. Abigail.dina diu:

  Molt bon apunt! La veritat és que no sabia res sobre aquesta paraula, m’ha sorprès el seu significat. Mai havia sentit la paraula bacanal o bacant , que eren unes festes dedicades al déu Bacus, que se celebraven a Roma i que bàsicament es caracteritzaven pels excessos i l’entusiasme amb les quals participaven en aquestes festes.
  Avui en dia s’utilitzen aquestes paraules, que encara perduren. En aquest cas en el “Diari Punt Avui” que utilitza el terme” bacanal”, és a dir “Bacanals modernes, i fa referència el carnaval. Penso que en l’actualitat també hi ha bacanals, existeixen ja que podem veure per exemple en el carnaval o en altres celebracions ,podem veure com la gent en certa forma ho celebra d’una manera excessiva i també amb un gran entusiasme.

  En el diari també fa referència a les Mènades , com no sabia que era ho vaig buscar, i vaig trobar que dins de la mitologia grega, les Mènades eren éssers femenins divins que estaven molt relacionats amb el déu Dionís o Bacus. Les primeres mènades van ser les nimfes que es van encarregar de la criança de Dionís, i que després van ser posseïdes per ell, i Dionís va inspirar en elles una bogeria mística. Les Bacants eren dones mortals, que es dediquen al culte de Dionís . És a dir, les Mènades es coneixien com a dones en estat salvatge i de vida alienada amb les quals era impossible raonar. Tot i que s’ha de dir que en moltes fonts Mènades i Bacants són sinònims.
  Quan utilitzem el terme “fer un bacanal” ens referim a fer una festa sense mesura, amb una gran disbauxa, on no hi haurà mesura ni serenitat.
  És increïble com un terme que pertany a l’antiguitat ,es segueix utilitzant avui en dia, en alunes llengües. Tot i que en aquesta època ningú creu en Dionís ,encara segueix pervivint la paraula “bacant”, ja que a la cap i a la fi es segueix donant en l’actualitat.

 2. Anna Bagaria diu:

  Bonum diem!
  La veritat es que no en tenia ni idea de tot el que he pogut veure en aquest apunt. M’ha semblat molt interessant saber per exemple que les bacanals antigament eren festes dedicades a Bacus i que avui dia són festes amb una gran disbauxa. També ha estat molt bé saber que una bacant era simplement una dona que celebrava les festes de Bacus i que a dia d’avui al diccionari ens dóna una sensació de perjudicació cap a la dona.
  In proximum!

 3. Marta Roman diu:

  Bonum Diem!
  Aquest apunt m’ha agradat molt. No sabia el que eren les bacanals, i ara se que són unes festes que es celebraben i que ara es segueixen celebrant i també m’ha sorprés quan e buscat la paraula al diccionari.

 4. Alba Zarcos diu:

  Bonum Diem!
  M’ha semblat un article molt interesant, la veritat que és increible que una cosa que antiguament una bacant era una dona que celebrava festes i avui en dia al diccionari posa coses com que afecten a les dones. Com canvia el món!
  Ave!!

 5. Leila Díaz Chiheb diu:

  Salve!
  Molt bon apunt! Acabo de aprendre coses que no sabia, com per exemple que les bacanals abans eren unes festes dedicades a Bacus!

  In proximum!

 6. Jennifer diu:

  Bonum diem!
  No sabia res sobre aquesta paraula(bacanal), encara que ja l’havia escoltat un cop, m’ha sorprès el seu significat: una bacanal és una festa sense mesura, amb una gran disbauxa.
  I tampoc sabia que una mènada era la dona seguidora del seu culte. A l’antiga Roma, rebia el nom de bacant. Però la paraula “bacant” a l’IEC, com acaba amb un significat “figurat” més aviat pejoratiu per a les dones: “Dona que, moguda per l’embriaguesa, la passió, es lliura a plaers sensuals. De vegades els diccionaris reflecteixen discriminació de les dones a la nostra societat.
  In proximum!

 7. Soukaina Anzaoui Anzaoui diu:

  M’ha sorprès quest apunt, perquè no sabia res sobre aquesta paraula bacanal, m’ha sorprès el seu significat fins que el vaig buscar al diccionari vol dir que és una festa sense mesura, amb una gran disbauxa.
  https://ca.wikipedia.org/wiki/Bacan%C3%A0lia

 8. Soukaina Agharbi diu:

  Salue!
  Bon apunt!
  No sabia res sobre aquesta paraula, m’ha sorprès el seu significat. Mai havia sentit la paraula bacanal o bacant , que eren unes festes dedicades al déu Bacus, que se celebraven a Roma i es caracteritzaven pels excessos i l’entusiasme amb les quals participaven en aquestes festes.
  Avui en dia encara podem veure com la gent en certa forma celebra moltes coses d’una manera excessiva i també amb un gran entusiasme.
  En el diari també fa referència a les Mènades , buscan vaig trobar que dins de la mitologia grega, les Mènades eren éssers femenins divins que estaven molt relacionats amb el déu Dionís o Bacus.

 9. ariadna diu:

  Ave!
  És un article bastant interessant que també t’ajuda a comprendre el mite de les Mènades. Mai havia sentit la paraula bacanals, i ara sé que eren unes festes dedicades al déu Bacus, que se celebraven a Roma. Hi ha coses que no les he entès molt bé però l’article en general està bastant bé.
  In proximum!!

 10. Raquel Bernad diu:

  Salve!

  Aquest apunt m’ha semblat molt interesant!.No sabia que les bacanals abans eren un tipus de festes dedicades a Bacus

  Vale!

 11. Miguel Ángel Valdivieso diu:

  Bonum diem!
  No coneixia el significat d’aquests mots! És curiós com han evolucionat els significats d’aquestes paraules. Abans, una bacanal era una festa dedicada al déu Bacus, i una bacant una seguidora del déu. Ara mateix, signifiquen una gran festa sense control i una bacant una dona que es lliura als plaers sensuals, embriagada i passional. No s’assemblen en res, i han evolucionat cap a un significat una mica lleig!
  Salve!

 12. Laura diu:

  Ave!
  Aquest apunt és molt interessant, no sabia, com per exemple que les bacanals abans eren unes festes dedicades a Bacus. M’ha ajudat a comprendre el mite de les Mènades!
  Salve!

 13. Maryama diu:

  Bonum diem!
  Un apunt molt interesant, no tenia ni idea de que volia dir això. La paraula em sonava però no és una paraula que utilitzo. Abans bacanal era una festa organitzada per el déu Bacus celebrada en Roma. En l’apunt he aprés coses noves com la paraula bacanal.

  Salve!

 14. Carlos Garcia diu:

  Salve!
  Aquest apunt m’ha agradat molt. No sabia el que eren les bacanals, i ara se que són unes festes que es celebraben i que ara es segueixen celebrant actualment

 15. Yasmina Groult diu:

  Bonumdiem
  No sabia res sobre aquesta paraula(bacanal), encara que ja l’havia escoltat un cop, m’ha sorprès el seu significat: una bacanal és una festa sense mesura, amb una gran disbauxa.
  M’ha ajudat a comprendre el mite de les Mènades!

 16. Ouassime Essabahi diu:

  SALVE!

  Aquest apunt m’ha agradat molt. No sabia el que eren les bacanals, i ara se que són unes festes que es celebraben i que ara es segueixen celebrant i també m’ha sorprés quan e buscat la paraula al diccionari.

  AVE!

 17. Lua Gallen Izquierdo diu:

  Bonum Diem!!
  Aquest apunt ha estat molt interesant. No sabia que eren les bancals, ara ja se que són. Molt bona feina.

  Vale!

 18. Ada Andiñach diu:

  Bonum diem!
  Si soc sincera no sabia res del que acabo de llegir . M’ha semblat interessant saber que una bacant era simplement una dona que celebrava les festes de Bacus i avui en dia al diccionari ens dóna una sensació de perjudicació cap a la dona.
  Salve 😀

 19. Sanae Anzaoui diu:

  Bonum diem!
  La veritat es que no en tenia ni idea de tot el que he pogut veure en aquest apunt. M’ha semblat molt interessant saber per exemple que les bacanals antigament eren festes dedicades a Bacus i que avui dia són festes amb una gran disbauxa.
  Ave!

 20. Aaron Gallegos diu:

  Salve!
  Aquest apunt m’ha agradat molt. No sabia el que eren les bacanals, i ara se que són unes festes que es celebraben i que ara es segueixen celebrant actualment.

 21. Jordi Álvarez García diu:

  Bonum Diem!
  Jo ja coneixia la história de Bacus però no coneixia la paraula bacanals. La definició popular de bacanals es una gran festa. La definició de l’IEC és una dóna que es lliura als plaers sexuals, trobo una mica vergonyós que es relacioni aquesta definició només amb el sexe femení ja que els omes també ho som.
  In Proximum

 22. xenia diu:

  Salve!
  m’ha sorpres molt, perque no s’havia res sobre que eren les bacanals, i ara ya se que eren unes festes que es celebraven i que avui a dia encara es celebra.

 23. Alba Moreno Mújica diu:

  Salve!
  Aquest apunt m’ha agradat molt, m’ha semblat molt interessant i impactant. No sabia el que eren les bacanals, i ara sé que és simplement una dona que celebrava les festes de Bacus i avui en dia al diccionari ens dóna una definició amb sensació de perjudici cap a la dona.

 24. Aida Martins diu:

  Salve!
  Aquest apunt m’ha interessat, no tenia ni idea de qué eren les bacanals. Ni molt menys que encara s’utilitza aquest mot actualment per a les festes amb disbauxa.
  M’ha agradat l’article igual que el mite de les mènades, bon treball!
  Vale.

 25. Salve!
  M’ha semblat un article molt interesant i a la vegada m’ha sorprès. La veritat que és alucinant, que una bacant antigament era una dona que celebrava festes, i avui en dia, al diccionari posa coses com que perjudiquen a les dones.

 26. Mercè diu:

  Salve
  Gràcies a aquest apunt ja em sé una paraula més. L’IEC clarament està fent un ús injust i incorrecte del mot “bacant”, discriminant així a les dones:les bacanals eren unes festes a Roma. Acabaven amb excessos, celebrades en honor d’Abacus

 27. Sara Marin diu:

  Salve!
  Aquest article m’ha semblat molt interessant. No sabia el que eren els bacanales i que se seguia utilitzant aquest mot actualment per denominar la festa sense mesures.

 28. Raül Moreno diu:

  Salve!
  El apunt està molt ben fet i molt bé elaborat. La veritat es que no en sabia res sobre que eren el bacanals. Són unes festes que es celebraben i que ara es segueixen celebrant i també m’ha sorprés quan e buscat la paraula al diccionari.

 29. Ariadna Ortiz diu:

  Salve!
  En aquest article he aprés el que eran les bacanals eren festes dedicades al Déu Bacus i es celebraven a Roma. I en l’actualitat un bacanal es una festa sense mesura.

 30. Pau López diu:

  Salve!
  No sabia el que volia dir la paraula bacant. He descobert que antigament les bacanals eren unes festes i que avui en dia se segueixen celebrant actualment.
  D’altra banda, no trobo que la definició de bacant sigui gaire encertada amb el mite.
  In proximum!

 31. Lola Fígols diu:

  Salve!
  No sabia què eren les bacanals, i m’ha sorprès sobretot com canvia el significat de les paraules amb el pas del temps. Abans eren festes dedicades al déu Bacus, i en canvi avui en dia són festes sense mesura. Molt interessant!

 32. Sara Pradas diu:

  Salve!
  Les paraules canvien molt al llarg del temps i per aixó no tenia ni idea de que eren els bacanals. Eren festes dedicades al déu Bacus i ara encara s’utilitaza per dir que hi ha una feta on hi haurà molta disbauixa

 33. Marta diu:

  Salve!
  M’ha agradat molt aquest article, no sabia que eran els bacanals, eren una festa que es decicaba al deu Bacus en Romà, hi ara es una festa on hi ha molta disbauixa.

  In proximum!

 34. Nerea Judez diu:

  En la mitologia grega, els mènades són éssers femenins divins estretament relacionats amb el déu Dionís (o Bacus), déu suposadament originari de Tràcia i Frígia.

  Al buscar bacant al diccionari IEC, m’han sortit les definicions següents:
  1 f. [LC] [AN] En l’antiga Roma, dona que celebrava les festes de Bacus.
  2 f. [AN] [PR] Sacerdotessa de Bacus.
  3 f. [LC] Dona que, moguda per l’embriaguesa, la passió, es lliura a plaers sensuals

  M’ha semblat curiós saber que una bacant era la dona que celebrava les festes de Bacus i ara, segons el diccionari, es un mot despectiu.

 35. Oriol Simón Segura diu:

  Salve Lida, Mai havia caigut en això ja que al llarg del temps les paraules canvien molt, i no s’havia que eren els bacanals, ara després de llegir això se que eren festes dedicades al déu Bacus

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *