Expressions catalanes amb component mitològic

Bon dia a tothom!

Algun cop heu pensat que les nostres expressions tenen un component mitològic? Doncs bé, avui us porto tres frases que tenen aquest component que les fa tan especials:

En primer lloc tenim “poma de la discòrdia“. Aquesta expressió  fa referència a la poma que va aconseguir la deessa Afrodita ( amor i de la bellesa) a canvi d’oferir Hèlena a Paris. Aquest fet va ocasionar una terrible guerra. S’utilitza com a motiu de la disputa i ser una Hèlena de Troia és sinònim de dona de gran bellesa, motiu de conflicte. “Troia” esdevé l’equivalent de campi qui pugui; això és un caos.

rendiicon-paris

En segon lloc hi ha “entre Escil·la i Caribdis”. Aquesta frase no és tan popular o com a mínim jo no la coneixia. La frase ha arribat a significar l’estat on un està entre dos perills i allunyar-se d’un et fa estar en perill per l’altre, i es creu que és la progenitora de la frase «entre l’espasa i la paret». Escil·la vivia en els penya-segats i Caribdis era un perillós remolí. També s’utilitza “ser una Escil·la”: Estar en una situació de la qual és difícil sortir-se. Odisseu ho aconseguí.

images

En tercer tenim “cant de sirenes“. Les sirenes eren éssers, mig ocell mig dona, que es dedicaven a cantar per enamorar als mariners i així poder alimentar-se.  S’utilitza per fer referència a un engany.

sirena (1)

En quart tenim “treball de Sísif” o bé “Roc de Sísif”.  Els déus el varen castigar fent que empenyés un turó amunt una roca que sempre tornava a rodolar cap avall. S’utilitza per fer referència a un esforç inútil.

screenshot

Per últim hi ha l’expressió “fil d’Ariadna“. Aquesta frase fa referència al fil que va deixar a Teseu perquè pogués trobar la sortida del Laberint del Minotaure. Actualment s’utilitza per donar indicacions o per trobar un camí. 

ariadne4503

Ariadna Ruiz, 2n de Batxillerat.

Aquest article s'ha publicat dins de Del grec al català, Ètims grecs, Expressions, General, Literatura, Mitologia i etiquetat amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *