La poma de la discòrdia

καλλίστῃ "per a la més bonica"

καλλίστῃ “per a la més bonica”

L’expressió “la poma de la discòrdia” té com a definició allò que és causant d’una disputa. Això té relació amb un mite, el d’Eris, la personificació de la discòrdia i la germana d’Ares (déu de la guerra).

“Casament de Tetis i Peleu” de Jacob Jordaens, 1633. Museu del Prado.

El mite del Judici de Paris diu que tots els déus, menys Eris, estaven convidats a les noces de Tetis i Peleu. Ella hi va anar igualment i va llençar una poma d’or enmig de tothom i va dir que la poma seria per a la més bonica de totes “καλλίστῃ”. Ràpidament, elles van començar a barallar-se per la poma, però quan Hera, Afrodita i Atena van entrar, totes es van apartar.

Com no es posaven d’acord amb qui era la més bonica, Zeus va enviar les deesses al turó Ida,  perquè un pastor fes de jutge. L’escollit va ser Paris, fill del rei Príam de Troia, que era un pastor perquè els oracles van dir als seus pares que ell portaria la ruïna de Troia.

Les tres deesses van anar davant de Paris. Hermes li va explicar què havia de fer i ell va treure bon partit d’això, ja que va demanar veure a les tres deesses nues i per separat.

Totes van intentar subornar el jutge: Hera li va oferir ser el rei d’Europa i Àsia, Atena li va oferir ser invencible a la batalla i Afrodita li va prometre l’amor d’Hèlena. Paris va escollir Afrodita i vet aquí el principi de la guerra de Troia, que va enfrontar grecs i troians durant deu anys.

Sabeu quina és la “mansana de la discòrdia” a Barcelona? Per què rep aquest nom? Quina tria faríeu vosaltres?

La Casa Lleó i Morera (1902-1906), de Lluís Domènech i Montaner, la Casa Amatller (1898-1900), de Josep Puig i Cadafalch i la Casa Batlló (1904-1906), d’Antoni Gaudí al passeig de Gràcia de Barcelona.

Per cert, quina relació podeu establir entre la poma de la discòrdia i la poma del Paradís, símbol de temptació i de pecat segons la Bíblia? Per què creieu que Nova York també és coneguda com “La gran poma”?

big_apple_NY

Nova York, “The big apple” pel seu esperit cosmopolita i meca del consumisme modern

Ariadna Zarkos

1r de Batxillerat Grec

Aquest article s'ha publicat dins de Expressions, General, Mitologia i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

9 respostes a La poma de la discòrdia

 1. Sens dubte, Ariadna, has trobat uns bons referents de l’antiga disputa! La poma és sempre una temptació! Apple!

 2. Retroenllaç: Anàlisi del mite de la poma de la discòrdia | El fil del mite grec

 3. El retorno de la discordia
  Historia y desventura de tres casas que reflejan el cénit del mejor modernismo barcelonés
  JOSEP CASAMARTINA I PARASSOLS Barcelona 3 DIC 2006
  http://elpais.com/diario/2006/12/03/catalunya/1165111641_850215.html

 4. El modernismo transgresor
  Un libro revela la historia de las cinco casas de la Manzana de la Discordia de Barcelona
  http://ccaa.elpais.com/ccaa/2016/01/24/catalunya/1453657837_686606.html

 5. http://www.elpuntavui.cat/cultura/article/19-cultura/933016-beneida-discordia.html
  Maleïda Discòdia. El Punt Avui 17 de gener de 2016
  “A algú li sorprendrà l’ús sense complexos de la paraula mansana, en català i amb s. “Ildefons Cerdà, en la seva obra Teoría general de la urbanización, del 1867, ja dedicava tres pàgines a la justificació etimològica d’aquest terme com una denominació derivada del llatí mansió, -onis, que significa habitació, casa; així, quan es van anar poblant els municipis es va usar la paraula mansana per a grup de masos o cases. Més endavant, i capritxosament, es va canviar la s per la z en llengua castellana”, explica Urbano. Els filòlegs segurament no hi estaran del tot d’acord, però aquest debat aquí no pertoca.”

 6. Alexia Álvarez Pàmies diu:

  Xaipete!
  – Sabeu quina és la “mansana de la discòrdia” a Barcelona? Per què rep aquest nom? Quina tria faríeu vosaltres?
  Si, la mansana de la discòrdia és el nom que rep un tram del passeig de Gràcia, es tracta d’un conjunt de 5 edificis com podem veure a la imatge; La casa Lleó de Morera (Domènech i montaner), casa Mulleras (Enric Sagnier), Casa Bonet (Marcel·lià Coquillat), casa Amatller (Puig i Cadafalch) i casa Batlló (Gaudí). Rep aquest nom perquè es referia a la rivalitat professiona entre els autors dels edificis.

  -Per cert, quina relació podeu establir entre la poma de la discòrdia i la poma del Paradís, símbol de temptació i de pecat segons la Bíblia?
  La relació que puc establir entre la poma anomenada en la Bíblia, és la temptació que rep Eva amb la poma i que finalment acaba acceptant i se la menja i això provocà el càstig per a tots dos (Adam i Eva), d’acord amb el significat de l’expressió “allò que és causant d’una disputa”.

 7. Maryama diu:

  Bonum diem!
  La mansana de la Discòrdia o, més modernament, illa de la Discòrdia, és el nom que rep un tram del passeig de Gràcia de l’Eixample de Barcelona situat entre els carrers d’Aragó i de Consell de Cent. Es tracta d’un conjunt de 5 edificis: casa Lleó Morera de Domènech i Montaner, casa Mulleras d’Enric Sagnier, casa Bonet de Marcel·lià Coquillat, casa Amatller de Puig i Cadafalch i casa Batlló d’Antoni Gaudí. Si bé totes són d’arquitectes reconeguts del modernisme, l’apel·latiu popular de «mansana de la Discòrdia» es referia a la rivalitat professional entre Domènech i Montaner, Puig i Cadafalch i Antoni Gaudí i, molt especialment, a les façanes dels seus edificis.. Rep aquest nom perquè és referia a la rivalitat professional entre els aqquitectes dels edificis.
  Es podria trobar una relació amb la poma de la bíblia aquella per la qual Adan i Eva van ser condemnats al paradís terrenal.

 8. Arnau Torres Nadal diu:

  Salve!
  Ser la poma de la discòrdia significa ser una persona liant, que crea problemes i embolics allà on va. Desgraciadament hi ha molta gent que és així.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *