L’agamaltofília

L’altre dia a classe de llatí, arran del mite de Pigmalió (vid. Narracions de mites clàssics), vaig descobrir una paraula sinònima de pigmalionisme: agalmatofília. He fet una recerca i he trobat que l’agalmatofília denomina l’enamorament i el desig sexual cap a una estàtua. Aquesta paraula ve del grec ja que ἂγαλμα agalma significa estàtua i φιλία philia significa amor.

A la imatge, he comparat la paraula agalmatofília en diferents idiomes, i es pot apreciar com no canvia gaire la forma en què està escrita, ja que la paraula prové del grec, com he dit abans.

L’estàtua que hi ha a la imatge, que és tan expressiva que t’enganxa i almenys a mi m’ha enamorat, és El rapte de Prosèrpina del pintor i escultor italià Gian Lorenzo Bernini, que va néixer el 7 de desembre de 1598 i va morir el 28 de novembre de 1680.

L’escultura va ser creada entre l’any 1621 i el 1622. Prosèrpina (Persèfone, en grec) era la deessa de l’infern ja que es va casar amb Plutó (el grec Hades) i era filla de Ceres i Júpiter.

L’estàtua pertany a un mite, el podríeu explicar? Quina sensació teniu contemplant aquesta escultura? Creieu que és possible l’agalmatofília?

Lucila Pérez

4t ESO Llatí opt.3

Aquest article s'ha publicat dins de Art, Del grec al català, Ètims grecs i etiquetat amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a L’agamaltofília

 1. Noelia Nistal diu:

  XX—V—MMXV
  Salve!
  En veure-la, realment me quedat sense paraules. És una escultura preciosa. Sembla que li estigui agafant la cuixa de veritat, fins i tot sembla que els seus dits es fonguin a la pell de Prosèrpina. És tant alucinant que tinc la pell de gallina ara mateix!
  I el mite… crec que és el del rapte de Prosèrpina. I sí, com ja he dit, crec realment que sigui posible l’agalmatofília, perquè si ens agraden les obres i tant que ens podem enamorar perdurament d’elles! I per això molt cops desitjem tenir-les a casa nostra o anar a veure-les d’una vegada al museu! I espero poder anar a veure aquesta algún dia!
  Per cert, molt bon artícle, Lucila!
  In proximum!

 2. Retroenllaç: Més referències mitològiques en l’art: Apol·lo i Dafne de Bernini | El fil del mite grec

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *