Victòria cadmea o pírrica

Cadmos lluitant amb el drac. Àmfora de figures negres d’Eubea 560-550 a.C

Saps què és una victòria cadmea i per què se’n diu així? Què té a veure amb una victòria pírrica?

En grec, καδμεία νίκη “victòria cadmea” és una victòria que gairebé no deixa supervivents. N’és sinònim “‘victòria pírrica’, victòria que no compensa ja que porta més danys que avantatges (una expressió també clàssica que prové de Pirros, rei de l’Epir, que va derrotar els romans l’any 280 aC, prop d’Heraclea).

De “victòria cadmea o tebana” cal buscar-ne l’origen, en la mitologia i concretament en Cadmos o Cadme, germà d’Europa, mític introductor de l’alfabet fenici a Grècia i fundador de Tebes. De Fenícia Cadme va venir a Europa a buscar la seva germana, raptada per Zeus en forma de toro. Aviat, però, s’adona que la seva recerca és en va. Va a consultar l’oracle de Delfos i rep l’encàrrec d’abandonar la recerca de la seva germana i funda una ciutat on una vaca caigués exhausta. Aquesta amb dues mitges llunes a cada anca va caure en el futur emplaçament de la ciutat de Tebes i Cadme, en creure que l’oracle s’havia acomplert, va voler oferir en sacrifici a Atena la vaca. Vet aquí que va enviar alguns dels seus companys a buscar aigua a una font propera, però un drac custodiava la Font d’Ares i va matar els homes de Cadme. Ell hi va anar i es va venjar tot matant el drac. Apareixent Atena, li va aconsellar que sembrés les dents del drac i de la terra van sortir homes armats, els Esparts “homes sembrats”. Cadme els va atacar amb pedres i entre ells es van anihilar. Cadme, però, va haver d’expiar la mort del drac i va estar al servei d’Ares com a esclau fins que finalment fou alliberat i va esdevenir rei de Tebes i acabar els seus dies amb Harmonia.

Quines victòries han estat titllades de cadmees? En coneixes exemples literaris?…

Judith

Grec 1r de Batxillerat

Aquest article s'ha publicat dins de Expressions, General, Mitologia i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Victòria cadmea o pírrica

  1. marc-arquillo diu:

    Χαιρε!
    Una victòria Cadmea és una victòria en la qual les baixes d’ambdós exèrcits corresponen gairebé a la totalitat dels combatents. L’origen de l’expressió correspon a Cadme, fundador de Tebes. Aquesta victòria es relaciona amb la pírrica ja què l’anihil.lació de gairebé tots els participants d’una batalla no comporta ningún avantatge a nigún dels bándols. Les batalles d’Àscul (279 a.C), Bunker Hill (1775 d.C) i la batalla de Creta (1941 d.C) han estat tildades de victòries cadmees.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *