Els nostres cognoms d’origen llatí

Molts dels nostres cognoms són noms parlants. Ens ajudes a esbrinar quins són d’origen llatí? Jo he triat, a més dels cognoms d’origen animal de El Fil de les clàssiques, aquests que trobaràs en els puntets. Què volen dir? Quins altres cognoms catalans tenen origen llatí?; Què n’opines?:

Júlia Calvo
4t ESO Llatí opt. 3

Aquest article s'ha publicat dins de Del llatí al català, Onomàstica i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

83 respostes a Els nostres cognoms d’origen llatí

 1. Bona feina, Júlia! Tanmateix, hi trobo a faltar l’origen del mot cognom. Per què tenim dos cognoms ?…
  Quan els companys i companyes t’hagin donat un bon cop de mà, després ho podries recollir en un document sonor o bé un petit vídeo.

 2. Abril diu:

  Bona feina Júlia!

  No en tinc ni idea si el meu nom té origen llatí, però ara m’ha entrat la curiositat! Respecte el comentari de la Lida, suposo que és perquè hi han tantes persones que podrien coincidir noms, i en comptes de posar un cognom, en posem dos, el del pare i el de la mare.

  • Júlia Calvo diu:

   Gràcies Abril!
   De totes maneres el meu article parla dels cognoms, d’on provenen, si tenen origen llatí i també dels que provenen de noms d’animals.

 3. Iria Rael diu:

  Bonum diem!
  Bona presentació i bastant completa Jùlia. El meu nom no prové del llatí, prové de Galícia. Jo crec que tenim dos cognoms perquè tinguem els dels dos, pare i mare.

  Vale!

 4. Ruth Villellas diu:

  Bonum diem!
  Bon treball Julia, molt ben explicat i a més el collage m’agrada molt, és molt significatiu.
  El meu primer cognom prové d’Aragó, del poble del meu avi. Segons la historia, té un escut certificat pel Croniste i el Decà Rei d’Armes Don Vicent de Cadenas. El meu segon cognom és un poble de Castella La Manxa. Prové del grec “Hen” (font) i “Aregia” (fortaleza).
  Crec que tenim dos cognoms, perque no seria just tenir un cognom comú, només amb el teu pare o mare. Que ja que els dos t’han “creat” els dos es mereixen tenir aquest reconeixement.

  • Vicent Sanz diu:

   No queda clar quin és el teu segon cognom. Entre els diferents pobles europeus hi ha diferències remarcables quant a l’ús d’un o dos cognoms. No és una qüestió de justícia… Potser fent un cop d’ull a alguna font d’informació com ara la Viquipèdia trobis l’explicació d’aquestes diferències.

 5. Carlos Thiriet diu:

  Bonum diem!
  Bon treball, em va fer pensar en l’origen del meu cognom, però dubto que tingui origen llatí ja que és un cognom franco-belga, i crec que els romans no van tenir molta influència per aquesta zona d’Europa.

 6. Maria Cancio diu:

  Molt bona feina Júlia!
  Trobo que és un treball original i que ens permet conèixer millor d’on provenen els nostres cognoms!

 7. Ariadna Zarcos diu:

  Bonum diem.
  Molt bonic el thinglink! La fotografia està molt bé i és molt original. Això de l’origen dels cognoms és molt interessant ja que quasi ningú sap d’on provenen. El meu primer cognom prové de Jaén. Té un escut heràldic español, certificat pel Cronista i Decà Rei d’Armes Don Vicente de Cadenas i Vicent. No he pogut trobar molta informació ja que aquest cognom no és molt comú a Catalunya.

 8. Arnau Alvarez diu:

  Bonum diem!

  Aquest thinglink esta molt ben fet i et deixar ven clar els mots i a mes la imatge esta molt ben editada, amb les diferentes fotografias de fons encara que es una pena que no has ficat el significat del mot cognom pero igualmet esta molt ben fet.

  • Arnau Alvarez diu:

   Bonum Diem!

   Aquest thinglink esta molt ben fet i et deixar ven clar els mots i a mes la imatge esta molt ben editada, amb les diferentes fotografias de fons encara que es una, esta molt interseant les dades dels cognoms de les celebritats ja que són gent qeu tothom ha escoltat.

 9. Marina Cañas diu:

  Salve!
  Aquest thinglink està molt ben realitzat i e pogut veure cosses noves que no sabia, les fotografies són molt originals, això de tenir cognoms que provenen del llatí ho trobo molt interessant ja que hi han molts referents clàssics en el nostre dia a dia, jo no he trobat cognoms que tinguin origen llatí però e trobat un d’origen grec que és Millán que significa amable, graciós i cortès

  Vale!

 10. Álex Aguilera diu:

  Salve!

  Sempre m’ha agradat saber l’origen dels cognoms i és per això que em sembla molt interessant aquest article. De fet, el meu cognom surt a la foto per tant si que provè del llatí: Aguilera. Ja sabía que tenía relació amb la paraula Aguila (de fet, Aguilera en español es un nom comú també que significa “niu d’aguiles”), però desconeixía que venía del llatí.

 11. Paula López diu:

  Salve!
  Bon treball!
  És interessant descobrir l’origen d’alguns cognoms i la zona on són més comuns. Jo he buscat l’origen del meus cognoms i no he trobat cap referent llatí, però el meu nom sí que prové del llatí i significa “petita”.
  Vale!

 12. Raül Àlvarez diu:

  Bonum diem,
  Molt bon treball realitzat en aquest thinglink, sobretot perquè et fa pensar en quin podria ser l’origen del teu i altres cognoms, enhorabona pel teu treball.
  Vale!!

 13. Rebeca Barroso diu:

  Salve!!!

  Felicitats per aquest treball!!! Considero que és un treball molt interessant, ja que ens ajuda a conèixer d¡on provenen els nostres cognoms.

 14. Paula Contreras diu:

  Salve!
  Molt maco el treball, l’imatge és molt maca i la informació és bastant completa. M’ha entrat curiositat sobre el meu cognom, i ara buscaré informació. Sobre la pregunta de la Lida, trobo que l’Abril té raó i tenim dos cognoms per no coincidir amb la gent, ja que som bastants.

 15. Judith Caballero diu:

  Bonum diem,
  Felicitats Júlia! El treball està genial. Està ben pensat perquè crec que a molta gent li interessa saber d’on provè els seus cognoms.
  Bona feina!
  Vale!

 16. Sara Martín diu:

  Salvete!
  Quina bona feina, què interessant! El thinkline està molt ben presentat i la informació és molt curiosa.
  Investigant per internet, he descobert que el meu primer cognom, Martín, és d’orígen francès (per tant, sí que ve del llatí). El cognom deriva de Marcial, que a la vegada deriva de Mart, que vol dir guerra. En quant al meu segon cognom, Gutiérrez, he trobat que prové de diverses parts d’Europa amb diferents variacions. Per tant, també porta orígens llatins.
  Jo crec que la raó per la que tenim dos cognoms és per tenir més diferència entre els uns i els altres, ja que és més difícil que es repeteixin les combinacions.
  Valete!

 17. Guillem Tur diu:

  Molt bona feina! M’agrada molt la fotografia. No m’havia preguntat mai quin era l’origen dels nostres cognoms i ara trobo que la majoria provenen del llatí!!

  Felicitats!

  Vale!

 18. Sandra Moya diu:

  Salve!
  El meu prime cognom Moya prové d’un derivat en -anus de Modius o de Montilius. Sembla més probable la primera opinió i és possible que el llinatge provingui del topònim Moià (vila catalana), el qual provindria del gentilici llatí Modianus. I el segon cognom Padilla deriva del llatí “patella” que significa “plat poc profund”.

  Ave!

 19. Maria Benito diu:

  Ave!

  Magnífic treball Júlia! Em sembla d’allò més interessant i és una informació que hauriem de saber tots, l’origen del nostre nom.
  El meu primer cognom, Benito, provè d’Itàlia. Després, el meu derrer cognom, Martínez, singifica “fill de Martín”, ja que, ens els cognoms espanyols, la terminació -ez vol dir “fill de”.

  Vale!

 20. Pau Torrente Quiles diu:

  Ave!

  Un apunt molt ben treballat. Té molta informació i una imatge acompanyant ben seleccionada.
  Jo no tinc ni idea de si el meu primer cognom prové d’arrels llatines, lo únic que se és que prové de Murcia.

  Salve 🙂

 21. Laura Garcia diu:

  Bonum diem!!
  Molt bona feina Jùlia!!!
  El treball esta genial, la foto és molt original i la veritat és que sempre m’ha semblat molt interesant saber d’on venen els nostres cognoms.

  Vale!!

 22. Mar Martínez diu:

  Bonum diem!
  Felicitats Júlia! La presentació està molt bé, he descobert coses que no sabia dels cognoms. La fotogràfia de fons m’agrada molt ja que és original.
  Vale!

 23. Ana Mª Falcón Durán diu:

  Salve!

  Molt interessant aquest apunt, he descobert coses dels cognoms que no sabia, com el fet que alguns provinguin de noms d’animals.
  El meu cognom no té origen llatí, sinó que té altres orígens diversos, no té un únic origen.

  Valete 🙂

 24. Joan Barrabino Rubio diu:

  Bonum diem!!

  Gran treball Júlia, et felicito ja que crec que ha tothom li interessa saber d’on ve el seu cognom. A de més és un treball que està molt ben elaborat. Felicitats!!

  Vale!!

 25. Andrea Torrente diu:

  Bonum diem!!
  Ha fet molt bona feina Júlia, moltes felicitats!!
  El treball està molt ben estructurat i s’enten perfectament. Respecte a la foto, ha quedat molt bé el muntatge! Cal dir que desde sempre m’ha picat molt la curiositat d’on provenien els meus cognoms.

 26. marta diu:

  Júlia!! Molt bon treball, m’ha agradat molt i el trobo original. Està bastant complet encara que faltaría el perquè tenim dos cognoms, encara i així, perfecte!

  Vale.

 27. Natàlia Rubio diu:

  Bonum diem!
  Molt bon treball Júlia! El collage de fotos ha quedat genial, i la informació està molt interessant. Respecte als meus cognoms, l’únic que se és què Rubio, el meu primer cognom, és d’origen castellà, i Miralles d’origen català.
  Vale!

 28. Mar Fúnez diu:

  Bonum diem!

  Júlia, aquesta presentació està molt bé, felicitats. El meu cognom crec ve de Santiago, però no estic molt segura perquè no he trobat molta infromació.

  Vale!

 29. Arnau Lario diu:

  Molt bé, Júlia! No coneixia el vessant més llatí d’aquests cognoms catalans bastant comuns al Principat. Tampoc tenia constància de la quantitat de cognoms que fan referència a animals. Ja que parlem d’animals, el meu segon cognom és Devesa, que és un terreny comunal destinat a pastura, bastant comú a la Catalunya central.
  Vale!

 30. Mar Acien Xivillé diu:

  Salve!
  Molt bon treball! És original i interessant! No m’havia preguntat mai quin era l’origen dels nostres cognoms! El meu primer cognom no sé exactament d’on ve, m’han dit que pot ser del Basc, o del francès. I el segon és català.
  Felicitats Júlia!

 31. Luca Fernández Farto diu:

  Salutatio!
  És un gran treball, amés de ser molt interessant, la veritat és que la idea de fer un treball sobre l’origen dels cognoms la trobo molt original i molt bona. En el teu cas l’apunt està molt ben fet.
  També he fet recerca de l’origen dels meus cognoms:
  -Fernández– És un cognom que no es coneix amb gaire certesa el seu origen però que a España és el segon cognom més utilitzat. En català, Ferrandis o Fernàndez, i en portugués, Fernandes
  -Farto– L’origen del cognom Farto és castellà “pur”, prové bàsicament de la comunitat de Castella i Lleó, Euskadi, però també puntualment a Canaries.

  Valete!

 32. Miquel Saborit diu:

  Salve!

  Aquest thinglink està molt ben aconseguit, queda la informació molt clara i detallada.
  Realment no se si cap dels meus cognoms té arrels llatines, cosa que em fa pensar sobre aquest tema. Un molt bon treball per part de la Júlia 😀

  Vale!

 33. Aaron Romero diu:

  Un treball molt ben fet y molt ben estructurat encara que hi falta el perque tenuims dons cognoms. m’agradat saber d’on prové el seu cognmo y em sembla molt original.
  salve.

 34. Hamza Zaanouni diu:

  Bonum Diem!
  Molt bon treball Júlia! Crec què el teu treball està bé tot i què com ja s’ha fixat molta gent, què es que tenim dos cognoms. Tot i així, he de felicitarte.
  Vale!

 35. Camila Valencia diu:

  Salve!!

  Bon treball! M’ha cridat molt l’atenció el teu article ja que sempre he volgut saber d’on provenien els meus cognoms, encara que he buscat el significat del meu primer cognom no he trobat res que m’interesses, però si que he trobat una mica de significat del meu segon cognom Delgado, és un cognom molt antic, que prové del castellà i el portaven els cavallers.
  Vale.

 36. Ezequiel Santillan diu:

  Salve

  Felicitats per aquest treball Júlia. Considero que és un treball molt interessant, ja que ens pot servir per conèixer d’on provenen els nostres cognoms i els cognoms catalans que hi ha.

 37. Alba Ferrer diu:

  El cognom, també anomenat llinatge és el nom oficial que va a continuació del nom. També se l’anomena nom de família, perquè no es tria, sinó que en els països que se’n fa servir un, que són la majoria, ve donat pel que porta la família del pare.

  En els països en què se’n fan servir dos, l’ordre ve marcat per la tradició. Per exemple, a Catalunya, Andorra, València i a les Illes Balears, a Castella i a diversos països de Llatinoamerica, el primer és el de la família del pare. Mentre que a Portugal, Brasil, etc. el primer és el de la família de la mare. En tots tres casos, el cognom que s’hereta és el del pare.

  Fa poc a l’estat espanyol, es va acceptar una llei que permet que els fills puguin dur com a primer cognom el de la mare (abans això només es feia si no hi havia pare legal), i aquest serà el que heretaran els fills.

  Avui dia no hi ha cognoms d’home o de dona diferenciats, però antigament se solien masculinitzar o feminitzar: per exemple la dona o la filla d’un Ferrer era anomenada Ferrera, en canvi si era un home, era anomenat Ferrero.

  El cognom Ferré

  El cognom Ferrer procedeix del nom d’un ofici: ferrer, que prové de la veu llatina ferrum. Aquests cognoms, els que es refereixen als noms d’oficis o professions, són molt abundants a Catalunya,

  A Espanya s’estima que hi ha 42.139 persones que comparteixen el cognom Ferrer. El cognom Ferrer és el 84 ° cognom més comú a Espanya, però té diverses variacions:

   Ferrer, Farré, Ferré, Farrer i Farre.

  IMG_20140118_135327.jpg

  Personatges famosos amb aquest cognom:

  -Josep Ferrer i Vidal. (1817-1893). Fabricant de teixits i economista català.

  -Jaume Ferrer. Pintor de Lleida, la figura més important de l’escola de Lleida.

  -Eugeni Ferrer i Dalmau (1856-1934). Naturalista català. Interessat per l’entomologia va publicar diversos treballs.

  IMG_20140118_135318.jpg

  http://www.youtube.com/watch?v=96txVxqJrj8

 38. Mireia Abelaira diu:

  Salve,
  Molt bon treball, ben explicat i bona presentació. El meu primer cognom Abelaira prové de Galícia, de llogarets com Orense o Lugo coneguts també amb aquest nom i el meu segon cognom Llaveria és català, es un topònim d’un poble proper a Tarragona (Comarca del Priorat). Gràcies a aquests a aquest treball e indagat en els meus cognoms per saber la seva procedencia, tot i que a casa tinc els pergamins dels dos cognoms on hi ha amb detall el seu orígen.
  Vale!

  topónimo de un pueblo cercano a Tarragona (en la comarca del Priorat)

 39. Marta Gallardo diu:

  Salve!
  L’origen dels cognoms és un tema molt interessant que no està del tot clar. Felicitats per l’apunt!

 40. Judit diu:

  Salve!
  El meu segon cognom, Roig, és originari de la Provença i ara és comú a Catalunya, Mallorca i Canàries. Com tots sabem Roig ve de l’adjectiu que vol dir vermellós. Tot i que ja sabia el significat no tenia ni idea de l’origen del meu cognom.

 41. Clara Serrano diu:

  Salve!
  És un apunt molt atractiu ja que és molt interessant saber d’on provenen els nostres cognoms.
  Felicitats per l’apunt

 42. sara diu:

  • D’on prové el mot cognom? El cognom o llinatge és el nom oficial que va a continuació del prenom. També se l’anomena nom de família, perquè no es tria, sinó que en els països que se’n fa servir un, que són la majoria, ve donat pel que porta la família del pare.
  • Per què nosaltres en tenim dos? Poques qüestions desperten tanta unanimitat i orgull entre els espanyols com el nostre sistema de doble cognom , patern i matern . A diferència de tants altres països , en els quals la dona en casar ha de renunciar al seu cognom per a si i fins i tot per als seus fills , a Espanya considerem que el natural és identificar-nos amb els dos cognoms , els quals ens vinculen explícitament amb les respectives famílies per les dues branques , considerades iguals i representades així de manera equivalent . Podrà haver sorgit el recent debat sobre l’ordre que han de seguir , però l’essencial continua sent que aquest sistema aporta un reconeixement de l’herència materna que ens diferencia i distingeix .
  • Quins cognoms catalans d’origen llatí pots afegir a la recerca de la Júlia? RodrÍguez: Tots els cognoms que acaben amb “ez” volen dir “Fill de” en aquesta cas aquest cognom vol dir “Fill de Rodrigo”.

 43. Valentina Villanueva diu:

  Bonum diem
  Els cognoms sempre han estat molt curiosos, mai us heu trobat amb algú que té el mateix cognom que vosaltres i us heu començat a qüestionar si els vostres llinatges s’han trobat en algun punt?
  En la majoria de països es porten els dos cognoms, el primer ve donat pel pare i el segon de la mare. Torno a repetir que en la majoria de països perquè en algunes regions com Brasil o Portugal el primer cognom es el de la mare, i en alguns llocs com Argentina, el segon cognom no es oficial.
  El mot cognom prové del llatí cognome.
  El meu primer cognom, Villanueva, prové d’Aragó i el segon, del pino, de la Rioja.

 44. Mariona Cava i Ruiz diu:

  El cognom és el nom oficial que va a continuació del prenom. També és el nom de família,en molts païssos que se’n fa servir un quasi sempre ve donat pel que porta la família del pare.
  Per un motiu de igualtat entre la família materna i paterna.

 45. Blanca L. diu:

  Salve!!
  Enhorabona pel thinglink crec que està molt bé. Trobo que aquest tema és molt interessant!
  Vale!

 46. Alexia Álvarez Pàmies diu:

  Salve!
  D’on prové el mot cognom?
  El cognom és el nom que identifica als nostres avantpassats o progenitors, les nostres famílies i arrels. I el nostre nom és el nom que ens identifica com a persones, que va abans del cognom. Abans al cognom també se’l anomenava nom de família, però ara es un terme que no és gaire comú.
  Per què nosaltres en tenim dos?
  Aquí a Espanya en tenim dos el cognom patern i matern, per identificar-nos amb les dues branques de les nostres famílies i no desestimar cap arrel. En molts països només es fica el cognom del pare als seus fills, renunciant al cognom matern, això a Espanya no passa, ja que es creu que els dos adults són capaços de respondre per la família, el mèrit es tan del pare com el de la mare.
  Quins cognoms catalans d’origen llatí pots afegir a la recerca de la Júlia?
  ÁLVAREZ Cognom que significa fill de Alvaro o Alvar. No existeix un únic origen, el cognom amb el pas del temps s’ha anat extenent per Americà i arreu de la península ibèrica.
  PÀMIES El cognom Pàmies té origen francès, en la localitat de Pamiers, en la comarca de Ariège. Els avantpassats en dues ocasions degut a la misèria que patien i les pestes tan abundants en aquells segles. Les migracions van tenir lloc en els anys 1400 i 1600, en un d’aquest anys els viatgers es van establir a la província de Tarragona i Lleida. A partir d’aquest origen es pot dir que és un cognom català.
  Vale!!

 47. Hamza Zaanouni diu:

  Bonum diem!

  Hem sembla una feina molt interessant, i el fet de que molt cognoms provenen dels animals, es una cosa que em pica molt la curiositat i m’ha agradat assabentar-me.
  Sobre la paraula cognom, prové del llatí cognome. Degut al meu origen els meus cognoms són difícils d’esbrinar d’on son. Quan faci una bona recerca potser m’assabentaré. Una gran font d’informació i molt interessant aquest treball.

  Salve!

 48. Rubén Navarro diu:

  Salve

  No sabia que el meu cognom provenia del llatí i tenia significat i tot, m’ ha semblat molt interesant aquella part de la tasca.

  Valee!

 49. Noelia Nistal diu:

  IX—III—MMXV
  Bonum diem!
  Està molt original aquest thinglink, i s’exposen preguntes molt curioses! Segons he vist, tenim dos cognoms a Espanya des de ja fa molts anys, un del pare i l’altre de la mare, en aquest ordre. Sí és cert, que a molts països només tenen un o, el contrari, com els vascos, que tenen tants com tants avantpassats puguin recordar.
  El meu primer cognom, Nistal, prové d’una casa solar que va estar situada al lloc del seu nom, a León, municipi de ‘San Justo de la Vega’. Podeu trobar un cartell a León que diu ‘Nistal de la Vega’ que ho verifica! Com casi tots, el topònim Nistal deriva de la veu ‘genistal’, variant del llatí ‘genestal’.
  El meu segon cognom, més comú que l’altre, és García, un cognom d’origen vasc molt comú a España i Amèrica. Prové de ‘gaztea’, ‘gartizia’, que significa jove. El nom és originàriament de la zona francesa, on aspiren la ‘h’, fent un so similar a la ‘g’.
  I bé, com tots els altres companys que han comentat, hi ha molts —si no casi bé tots— cognoms que provenen del llatí i potser la gent pot pensar que és d’un avantpassat de tal lloc, però no es remunten més en el temps veien el seu origen clàssic!
  Salve!

 50. Mar Gómez diu:

  Bonum diem!
  Felicitats Júlia, t’he de felicitar perquè aquesta presentació amb thinglink t’ha quedat molt bé: simple, sencilla però precisa.
  El mot ”cognom” ve de que es el nom que identifica als nostres avanpasats.
  El meu cognom (Gómez) es d’origen asturià, es molt antic. Prové d’un cavaller anomenat Gome. Es un dels 100 cognoms espanyols més comuns.
  És un patronímic de Gome, un nom molt utilitzat per els ”godos” amb el sufix castellà -ez: ”fill de”.
  He trobat que fins i tot té un escut propi: en or té cinc flors de ”lis en azur” ficades en aspa.
  Salve!

 51. Ariadna Garcia Adarve diu:

  Vale!

  Es un article molt interessant, ja que crece que a tothom li fa gracia saber d’on provenen els seus cognoms.
  En el meu cas cap d’ells es d’origen llatí.
  Garcia, el meu primer cognom, es molt comú en tota la península. Prové del basc, dels mots “gaztea” y “gartzia”, que significa jove.
  El meu segon cognom prové de l’àrab, dels mots «ad-darb» o «adz-dzir-we» que signifiquen “mur de fortalessa”, “camí de ronda” o “paseig de ronda”, es un passadís estret situat sobre una muralla, protegit de l’exterior, que permetía defenssar els castells i fer els canvis de vigilancia y dels defensors.

  Salve!

 52. Lucila Pérez diu:

  Bonum diem,
  El cognom és el nom oficial que va després del nom. Jo crec que tenim dos noms per que sigui més fàcil distingir a les persones, es a dir, per exemple, de Lucila Pérez poden haber moltes, però de Lucila Pérez Basso no tantes. Es més, jo, per aquest motiu tinc els dos cognoms, ja que en el meu país d’origen, com bé diu la Valentina, el segon cognm no és oficial.
  El cognom Pérez prové d’Espanya i significa fill de Pere.
  El cognom Basso prové d’Itàlia i no sé que significa.
  Per cert, el treball està molt ben fet!
  Salve!

 53. Boutaina Anza diu:

  Salve !

  El mot cognom prové de la paraula llatina cognome.
  Tots tenim un nom i dos cognoms en aquest país, o sigui que fem constar de dos llinatges previnguts de la mare i el pare. En canvi, a Romania només s’utilitza el cognom del pare.
  Els cognoms van aparèixer per distingir per exemple un Bernat d’un altre encara que tot això va aparèixer molt més tard, per ajudar el desplaçament dels grups humans.
  A Catalunya, els cognoms més freqüents són “Ionescu” (fill de Juan) i “Popescu” (fill de sacerdot, recordem que els sacerdots ortodoxos es poden casar). A més, els cognoms acabats en “-is” també provenen d’un patronímic, com Llopis, Peris o Gomis.

  Al principi hem va resultar molt difícil cercar l’origen dels meus cognoms però després vaig pensar en l’abreviació del meu cognom “Anzaoui” que és (Anza). Aquesta abreviació segons he vist en bastantes fonts d’informació prové del basc, navarrés, o d’altres llocs però establerts al País Basc i /o Navarra.

  Vale……

 54. Retroenllaç: Els nostres cognoms d’origen vegetal | L'univers clàssic dels nostres mots

 55. nais diu:

  Molt maco el treball, l’imatge és molt maca i la informació és bastant completa. M’ha entrat curiositat sobre el meu cognom, i ara buscaré informació. Tot i que el meu nom no sigui gaire comu segur que en trobo els seus origens.

 56. Aleix Bach diu:

  CODORNIU ORIGEN I SIGNIFICAT El cognom Codorniu prové del substantiu codorniu (del llatí coturnice) anterior a tota documentació catalana coneguda fins avui.
  El origen del topònim de Piña es del llatí –pinea-, “piña, fuita del pino
  e trobat aquest cognoms de origen llati

  Salve!

 57. Liana Franchesca diu:

  Bonum diem,

  Júlia moltissimes felicitats, aquesta presentació del thinglink t’ha quedat molt bé, es molt original!

  Jo també he buscat l’origen del meu nom, i tot i que pensava que no trovaria res perque es un nom extrany, al final a resultat que es d’origen llatí, cosa que mai m’havia imaginat!

  Vale!

 58. Yasmina Groult diu:

  Bonumdiem!!!
  Bon treball Júlia, molt bona presentación!
  El meu primer cognom és d’origen Frances i el segon d’origen Arab.
  Vale!!!

 59. Rubén Navarro diu:

  Bonum Diem

  Molt bon treball Júlia enhorabona, esta molt ben fet el treball amb el thinglink la veritat. No savia que el meu cognom provenia del llatí, i m’ ha semblant interessant.

  Valee!

 60. Raul Guardia diu:

  Salve!

  Bona presentació Jùlia, no sabia que el meu cognom prove del llatí. Molt original aixó de fer la presntació amb el thinkling, felicitats!

  Vale!

 61. Sanae Anzaoui diu:

  Bonum Diem:
  Al principi hem va resultar molt difícil cercar l’origen dels meus cognoms però després vaig pensar en l’abreviació del meu cognom “Anzaoui” que és (Anza). Aquesta abreviació segons he vist en bastantes fonts d’informació prové del basc, navarrés, o d’altres llocs però establerts al País Basc i /o Navarra.

  Vale……

 62. Soukaina diu:

  Salve !
  El mot cognom prové de la paraula llatina cognome.
  En canvi, a Romania només s’utilitza el cognom del pare.
  Els cognoms van aparèixer per distingir per exemple un Bernat d’un altre encara que tot això va aparèixer molt més tard, per ajudar el desplaçament dels grups humans.
  A Catalunya, els cognoms rumans més freqüents són “Ionescu” (fill de Joan) i “Popescu” (fill de sacerdot, recordem que els sacerdots ortodoxos es poden casar). A més, els cognoms acabats en “-is” també provenen d’un patronímic, com Llopis, Peris o Gomis; així com els acabats en -ez: Fernández, fill de Fernando, Martínez, fill de Martín…

  Al principi em va resultar molt difícil però vaig pensar en l’abreviació del meu cognom “Anzaoui” que és (Anza). Aquesta observació segons he vist en bastantes fonts d’informació prové del basc o navarrés.

 63. Anna Bagaria diu:

  Bonum diem!
  No sabia que tants cognoms catalans provenien del llatí i molt menys m’esperava que molts vinguessin de noms d’animals que és el que m’ha sorprés més.
  Vale!

 64. Marta Roman diu:

  Bonnum Diem, el meu cognom “Roman” prové de la paraula “Romanus” que vol dir natiu de Roma. Va ser nom de dos màrtils i de un bisbe francès del sigle Vll.

 65. Jennifer diu:

  Bonum diem!
  Ben fet el treball, amb la informació bastant completa.
  El mot cognom ve de que es el nom que identifica als nostres avanpasats. També se l’anomena nom de família, perquè no es tria la majoria ve donat pel que porta la família del pare.
  He trobat l’origen dels meus cognoms però cap dels dos tenen origenllatí.

 66. Yasmina Groult diu:

  Bonumdiem!!!
  Bon treball Júlia, molt bona presentación!
  El meu primer cognom és d’origen Frances i el segon d’origen Arab.
  Vale!!!

 67. ariadna diu:

  Salve!
  Mai m’havia plantejat d’on venien els meus congnoms, però després de llegir aquest article m’ha despertat la curiositat, i he investigat. Ningun dels dos és d’origen llatí, però el primer “Casas” he pogut averiguar que deriva de “Cases” (a Catalunya) i que ha tingut variacións al llarg del temps. Aquest congom no probé de un lloc en concret, ja que estava repartit per tota Espanya. El meu segon cognom “Macías” probé de Galicia.

  Per cert molt bon treball de la Júlia!

  Ave!

 68. Carlos Garcia diu:

  Salve!
  A Romania només s’utilitza el cognom del pare.
  El mot cognom prové de la paraula llatina cognome.
  Els cognoms van aparèixer per distingir per exemple un Garcia d’un altre encara que tot això va aparèixer molt més tard, per ajudar el desplaçament dels grups humans.
  A Catalunya, els cognoms rumans més freqüents són “Ionescu” (fill de Joan) i “Popescu” (fill de sacerdot, recordem que els sacerdots ortodoxos es poden casar). A més, els cognoms acabats en “-is”, així com els acabats en -ez.
  El meu Garcia prové del basc i Paniagua de Lleó

 69. Raquel Bernad diu:

  Salve!

  La veritat es que sempre he tingut curiositat quin origen tenen els meus cognoms,aixì que ho he buscat.
  Cap cognom meu prové de l’orígen llatí.
  El cognom”Bernad” s’utilitzava molt a Canàries i “Fornier” és d’origen francés.

  Vale!

 70. Ada Andiñach Cantón diu:

  Bonum diem!
  Un article molt interessant, m’ha agradat el Thinglink.
  Jo també he investigat sobre el meu cognom (Andiñach) i ,com no és molt comú, l’origen no està clar i ,es veu, que es més comú a Catalunya però que segurament es un cognom francés. Hi han varies variacions en la forma en que s’escriu però en cap em revela molta més informació.
  El meu segon cognom és Cantón que és molt més comú que el primer i sobretot es popular a Astúries i León (on és troba la majoria de la familia de la meva mare) però no és d’origen llatí.
  Salve 😀

 71. Retroenllaç: El meu cognom Roman ve de “Romanus”… | L'univers clàssic dels nostres mots

 72. Miguel Ángel Valdivieso diu:

  Bonum diem!
  Jo vaig investigar fa uns anys l’origen del meu primer cognom, que és més original i desconegut que el segon. Valdivieso prové de la vall de Valdivieso, una zona del nord de Burgos. Alguns filòlegs diuen que prové del llatí, i el seu significat és “diverses valls”.
  El segon l’he investigat ara: González, un dels cognoms més comuns arreu del regne. Sobre el seu origen ningú es posa d’acord: alguns diuen Lleó, altres Asturies, altres Osca… El que si que es creu és que prové del nom Gonzalo.
  Vale!

 73. Lua Gallen Izquierdo diu:

  Bonum DIem!
  La veritat es que no tinc ni la mes minima idea de si el meu cognom te origen llatí, peró ara amb aquest article m’ha entrat la curiositat!

  Molt bona feina Júlia.

  Salve!

 74. Leila Díaz Chiheb diu:

  Bonum diem!

  Molt bon apunt Julia!!
  Ja sabia que la majoria de cognoms provenen del llatí.
  Els meus cognoms provenen d’origens diferents el primer és Díaz, d’rigen espanyol i el segon és Chiheb, d’origen àrab.

 75. Alba Zarcos diu:

  Bonum Diem!

  La veritat que mai havia pensat en buscar alguna cosa sobre el meu cognom, no se d’on prové, però ho hauria de buscar ja que el meu cognom no es gens conegut Zarcos no l’escoltat en cap lloc d’Espanya. I ara m’ha entrat la curiositat, segurament al final acabi buscant l’origen d’aquest.
  Molt bon article!!
  Ave!

 76. Maryama diu:

  Bonum diem!

  El mot cognom prové de la paraula llatina cognome. El meu cognom no se reament d’on prové. Però una cosa que m’ha sorprès molt ha sigut saber que hi ha cognoms que provenen de noms del animal.

  Salve!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *