El passat dilluns 22 de març es va fer la presentació oficial de la documentació i espai de suport per a elaborar l’Estratègia Digital de Centre.
Tot i que el lideratge de l’EDC correspon a l’equip directiu, cal que hi hagi també la implicació d’una comissió d’estratègia digital integrada per docents de l’equip directiu i docents de diferents àrees i cicles, que en serà l’equip impulsor sota la coordinació del coordinador/a digital.
Presentació del document Estratègia Digital de centre i les implicacions que té per als mestres i professors dels centres educatius, a càrrec dels tècnics docents de l’Àrea de Cultura digital, Marta Domínguez i Jaume Feliu.
2- Conferència “Continguts digitals educatius” a càrrec de la Dra. Mariona Grané Oró. (a Odissea, sessió 2)
3- Encàrrec de feina (a Odissea, sessió 2): trobareu dues propostes, de les quals només n’heu d’escollir una:
Activitat 1: fer una proposta d’activitat que fèieu a l’aula sense contingut digital i proposar-la i adaptar-la al pla digital. Podeu utilitzar qualsevol eina o contingut digital.
o bé
Activitat 2: fer una proposta d’activitat en la que utilitzis alguns dels recursos que ens presenten en el punt 1.
** Aquesta vegada, la proposta s’ha de crear amb alguna eina digital que us permeti compartir-la a partir d’un enllaç (per exemple, Gdocs, Gpresentacions, Genially, Canva, …). ja que no es pot adjuntar cap arxiu. La idea és que tothom la pugui consultar, per això l’entrega es fa a través d’una base de dades comuna.
**Recordeu que, quan genereu l’enllaç, en alguns casos cal que doneu permisos de visualització a tots aquells que tinguin l’enllaç!! (per exemple en els continguts generats a partir de les eines Google).
El proper dilluns engeguem la Xarxa Territorial de Cultura Digital SBD-STQ amb la competència digital de l’alumnat com a tema estrella! No oblidarem parlar del Pla d’Educació Digital i de tots els canvis que aquest pla proposa així com ajudar-vos en tots aquells dubtes i neguits que la vostra tasca al centre un generi.
Els inscrits rebreu l’enllaç a la sessió virtual síncrona per correu electrònic! De moment, podeu anar entrant a l’espai ODISSEA, on trobareu la XTCD entre els vostre cursos. Podeu contestar el missatge de benvinguda i anar donant un cop d’ull als materials.
mSchools Student Awards és un concurs i cerimònia de lliurament de premis que reconeix la tasca realitzada per alumnes i docents durant el curs escolar dins el programa mSchools i les seves diferents iniciatives.
Enguany, mSchools celebra la setena edició del concurs el dissabte6 de juny a la Farga de L’Hospitalet.
Els participants poden presentar-se a concurs en les següents modalitats: App
Education, Mobile History Map i Scratch Challenge.
El dia 26 de maig de 2018 se celebrarà la desena edició de la Jornada Programa, dedicada a l’intercanvi d’experiències didàctiques on s’empren entorns de programació i de robòtica educativa.
Aquesta trobada està especialment adreçada als docents de primària i de secundària interessats en l’ús de la programació i la robòtica en els seus entorns d’aula, però també està oberta a altres professionals interessats en la temàtica. Tanmateix, des de fa dos anys, també participen alumnes, acompanyats pels seus professors, en la mostra de treballs realitzats per l’alumnat.
La Jornada de programació i robòtica educatives es duu a terme, des de la seva primera edició, emmarcada dins del Dia Internacional d’Internet, el Dia Internacional de l’Scratch i, darrerament, la Europe Code Week.
L’eduCAC és el projecte educatiu del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat, que posa a l’abast del professorat de tot Catalunya materials didàctics per portar l’educació en comunicació a les aules. L’objectiu del projecte és impulsar l’educació mediàtica i potenciar un ús crític i responsable dels mitjans de comunicació i els dispositius mòbils.
Cada trimestre ens oferiran recursos per reflexionar sobre com els continguts i mitjans audiovisuals afecten la nostra forma de veure i viure el món. Comencen amb perspectiva de gènere!
La Dori i la Laura Ortiz de l’ESC Roureda ens han presentat com han anat incorporant les tauletes al centre i de quina manera han gestionat aquest assumpte, que sempre resulta complicat quan es comença.
Us adjuntem la presentació que han utilitzat a la sessió i els documents que ens han ensenyat i que fan servir com a suport per la gestió de les tauletes. (Aquests documents estan compartits amb usuaris xtec)
En tots ells hi trobarem idees i maneres de fer que podem canviar al nostre gust i que anirem adaptant en funció de les característiques del nostre propi centre.
Finalment, resulta difícil tenir al dia les apps que van sortint i que ens poden resultar d’utilitat al centre i aquest llistat ens pot servir tant per conèixer apps interessants com per veure una manera molt interessant d’organitzar aquest aspecte al centre:
Moltes gràcies a la Dori, a la Laura… i al professorat que les ha substituït al centre per venir-nos a explicar la seva experiència!
Per acabar us deixem un enllaç amb una comparativa de tauletes que us pot ajudar a tenir una idea més global si encara esteu rastrejant el mercat.
Teamviewer
TeamViewer és un software que permet el control remot de qualsevol ordinador Windows o Mac a través d’internet des d’un altre ordinador, tauleta o telèfon mòbil. Amb aquesta aplicació podreu veure des de l’ordinador, en control remot, la pantalla de la tauleta si treballeu amb un grup d’alumnes amb fiabilitat i seguretat.
A l’ordinador instal·lareu el programa Teamviewer i a la tauleta/mòbil hi instal·lareu el TeamViewer Quick Support. Un cop teniu instal·lats els dos programes als dos dispositius ja podeu veure el contingut de la tauleta al projector de l’aula.
Veureu que és molt intuïtiu i, naturalment, podreu trobar vídeos a la xarxa que expliquen pas a pas com fer la instal·lació i els primers passos amb aquesta aplicació.
“La realitat augmentada (RA) és el terme per a definir una visió directa o indirecta d’un entorn físic en el món real, els elements del qual es combinen amb elements virtuals per a la creació d’una realitat mixta a temps real.
Consisteix en un conjunt de dispositius que afegeixen informació virtual a la informació física ja existent. Aquesta és la principal diferència amb la realitat virtual, ja que no substitueix la realitat física, sinó que afegeix un entorn fictici (per exemple, dades informàtiques) al món real. Amb l’ajuda de la tecnologia (per exemple, afegint la visió per ordinador i el reconeixement d’objectes) la informació del món real que envolta l’usuari es converteix en interactiva i manipulable. La informació digital sobre l’entorn i els objectes pot ser superposada al món real. A tall d’exemple, podem entrar dins d’un llibre i formar part de la història que ens explica; també podem visualitzar imatges que prenen vida o entorns canviants.” Font: Vikipèdia
A la sessió 2 d’aquest curs, la Roser Ros, de l’ESC Enric Casassas ens explica la seva experiència amb la realitat augmentada, com hi va arribar i com ho va portar a terme a l’escola.