X Jornada Programació i Robòtica educatives

El dia 26 de maig de 2018 se celebrarà la desena edició de la Jornada Programa, dedicada a l’intercanvi d’experiències didàctiques on s’empren entorns de programació i de robòtica educativa.

Aquesta trobada està especialment adreçada als docents de primària i de secundària interessats en l’ús de la programació i la robòtica en els seus entorns d’aula, però també està oberta a altres professionals interessats en la temàtica. Tanmateix, des de fa dos anys, també participen alumnes, acompanyats pels seus professors, en la mostra de treballs realitzats per l’alumnat.

La Jornada de programació i robòtica educatives es duu a terme, des de la seva primera edició, emmarcada dins del Dia Internacional d’Internet, el Dia Internacional de l’Scratch i, darrerament, la Europe Code Week.

Inscripcions

eduCAC

eduCAC ja està en marxa!

L’eduCAC és el projecte educatiu del Consell de l’Audiovisual de Catalunya, en col·laboració amb el Departament d’Ensenyament de la Generalitat, que posa a l’abast del professorat de tot Catalunya materials didàctics per portar l’educació en comunicació a les aules. L’objectiu del projecte és impulsar l’educació mediàtica i potenciar un ús crític i responsable dels mitjans de comunicació i els dispositius mòbils.

Què trobaràs a eduCAC?

Unitats didàctiques

Materials didàctics per a l’anàlisi crítica dels mitjans i l’impuls de bons hàbits de consum audiovisual.

Projectes d’aula

Recursos per potenciar l’experimentació i impulsar la producció audiovisual escolar.

Itineraris transversals

Cada trimestre ens oferiran recursos per reflexionar sobre com els continguts i mitjans audiovisuals afecten la nostra forma de veure i viure el món. Comencen amb perspectiva de gènere!

Mòduls instrumentals

Recursos de suport, per facilitar el desenvolupament d’activitats pràctiques. El procés de producció audiovisual, pas a pas!

Suport als participants

I, per resoldre dubtes i compartir les vostres experiències d’implementació, contacteu amb educac@gencat.cat!

Curs 2017-2018

Planificació Seminaris 2017-2018

Eixos temàtics dels Seminaris de coordinació TAC, tant els presencials com el telemàtic, per al curs 2017-2018:

  • Sessió 1: Realitat Augmentada i Virtual en educació
  • Sessió 2: Taller de contes
  • Sessió 3: Robòtica a l’aula
  • Sessió 4: Aplicacions didàctiques dels Sistemes d’Informació Geogràfica: Geolocalització gamificada
  • Sessió 5: Pla de comunicació de centre: projecte Infonodes

Tauletes al centre

La Dori i la Laura Ortiz de l’ESC Roureda ens han presentat com han anat incorporant les tauletes al centre i de quina manera han gestionat aquest assumpte, que sempre resulta complicat quan es comença.

tablet

Us adjuntem la presentació que han utilitzat a la sessió i els documents que ens han ensenyat i que fan servir com a suport per la gestió de les tauletes. (Aquests documents estan compartits amb usuaris xtec)

Com utilitzar les tauletes
Protocol posar en marxa tauletes
Exemple d’horari 16-17

En tots ells hi trobarem idees i maneres de fer que podem canviar al nostre gust i que anirem adaptant en funció de les característiques del nostre propi centre.

Finalment, resulta difícil tenir al dia les apps que van sortint i que ens poden resultar d’utilitat al centre i aquest llistat ens pot servir tant per conèixer apps interessants com per veure una manera molt interessant d’organitzar aquest aspecte al centre:

Activitats tauletes

Moltes gràcies a la Dori, a la Laura… i al professorat que les ha substituït al centre per venir-nos a explicar la seva experiència!

Per acabar us deixem un enllaç amb una comparativa de tauletes que us pot ajudar a tenir una idea més global si encara esteu rastrejant el mercat.

Teamviewer

TeamViewer és un software que permet el control remot de qualsevol ordinador Windows o Mac a través d’internet des d’un altre ordinador, tauleta o telèfon mòbil. Amb aquesta aplicació  podreu veure des de l’ordinador, en control remot, la pantalla de la tauleta si treballeu amb un grup d’alumnes amb fiabilitat i seguretat.

A l’ordinador instal·lareu el programa Teamviewer i a la tauleta/mòbil hi instal·lareu el TeamViewer Quick Support. Un cop teniu instal·lats els dos programes als dos dispositius ja podeu veure el contingut de la tauleta al projector de l’aula.

Veureu que és molt intuïtiu i, naturalment, podreu trobar vídeos a la xarxa que expliquen pas a pas com fer la instal·lació i els primers passos amb aquesta aplicació.

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Realitat Augmentada

“La realitat augmentada (RA) és el terme per a definir una visió directa o indirecta d’un entorn físic en el món real, els elements del qual es combinen amb elements virtuals per a la creació d’una realitat mixta a temps real.

Consisteix en un conjunt de dispositius que afegeixen informació virtual a la informació física ja existent. Aquesta és la principal diferència amb la realitat virtual, ja que no substitueix la realitat física, sinó que afegeix un entorn fictici (per exemple, dades informàtiques) al món real. Amb l’ajuda de la tecnologia (per exemple, afegint la visió per ordinador i el reconeixement d’objectes) la informació del món real que envolta l’usuari es converteix en interactiva i manipulable. La informació digital sobre l’entorn i els objectes pot ser superposada al món real. A tall d’exemple, podem entrar dins d’un llibre i formar part de la història que ens explica; també podem visualitzar imatges que prenen vida o entorns canviants.”
                                             Font: Vikipèdia

A la sessió 2 d’aquest curs, la Roser Ros, de l’ESC Enric Casassas ens explica la seva experiència amb la realitat augmentada, com hi va arribar i com ho va portar a terme a l’escola.

Aulablog Realidad Aumentada on Scribd

Per poder practicar la realitat augmentada al seminari hem utilitzat les següents aplicacions:

aurasma-b

quiverb

123catch-b

123Catch

 

timelapse-b

TimeLapse

 

Si voleu, podeu fer una ullada a la proposta de programació per cicle superior i aventurar-vos a la vostra escola:
https://drive.google.com/file/d/0B-i5mXbEEfKKUGdVQWgzV2ZIam8/view?usp=sharing

Des de l’ESC Calvet d’Estrella, el Juan Manuel Obrados ens envia aquest vídeo resultat de la pràctica d’aquesta sessió:

I des de l’ESC Enric Casassas, la Roser ens fa arribar el seu timelapse:
https://drive.google.com/file/d/0B6m4kg8Zbgj9TnhuUnVmdEZCVXc/view?ts=58505042

Save

Save

Save

Save

Realitat virtual

cardboard

La realitat virtual és un entorn generat per ordinador que et fa experimentar una realitat diferent a la que t’envolta. Les ulleres de realitat virtual encerclen la teva capacitat visual i et dóna la sensació d’estar en una situació diferent a la que físicament ocupes en la vida real. Les imatges arriben als teus ulls a través de dues lents que filtren les imatges d’un aparell mòbil. És així com pots travessar el Gran Canyó de Colorado, pujar a una muntanya russa, fer un passeig pel museu del Louvre, viure intensament una pel·lícula o jugar en un video-joc com si hi formessis part… sense aixecar-te del sofà del menjador!

types-of-google-cardboardsPer fer-ho necessitarem unes ulleres de realitat virtual que podem aconseguir en diferents formats. En trobarem des de les més barates que funcionen amb el mòbil acoblat directament a les més cares que requereixen un ordinador potent o una consola de jocs, juntament amb espai per poder voltar sense risc.

Aquí veurem la versió més barata d’ulleres de realitat virtual tenint en compte que:
· No són recomanables a menors de 12 anys
· Aquest tipus d’ulleres porten unes lupes, per la qual cosa s’ha d’evitar una llarga exposició al sol.
· Estan fetes de cartró i per tant hem de vigilar amb els líquids i la suor a la part davantera que toca el front.
· Estar totalment PROHIBIT utilitzar les ulleres de realitat virtual amb gent que hagi patit atacs epilèptics o que portin marca-passos.
· S’ha de controlar el temps que s’utilitzen i evitar obstacles al voltant.

La manera més econòmica de poder experimentar la realitat virtual és amb unes Google Cardboard, que podem trobar a preus molt assequibles a la xarxa (al voltant de 2’5 euros la unitat). Aquestes ulleres són de cartró amb unes lents barates, que et pots muntar tu mateix i amb elles podràs sentir que et trasllades a un altre món.

rv-cardboard

Trobareu les instruccions per poder muntar les vostres ulleres en aquest video.

Un cop muntades les ulleres només cal descarregar al mòbil una aplicació per poder experimentar la realitat virtual. Aquí en trobareu uns exemples interessants per provar-ho:

vr-in-mind InMind permet al jugador experimentar un viatge dins del cervell d’un pacient a la recerca de les neurones que causen trastorns mentals.
vr-roller-coaster VR Roller Coaster: Per experimentar la sensació de fer un viatge en una muntanya russa.
vr-moon-walk VR Moon: Aquesta aplicació us ofereix poder fer un viatge a la lluna i gaudir de l’entorn utilitzant les ulleres de realitat virtual. L’aplicació funciona sense connexió a internet.
rv-aquarium VR Ocean Aquarium: Per submergir-vos en les profunditats de l’oceà tot veient diferents espècies de peixos. Podreu aprendre els noms dels peixos i mirar-los de prop. Quan us apropeu a un peix, el moviment serà més lent per poder examinar-ne els detalls. Només cal mirar a un altre lloc per moure’s de nou.

cardboard-camera

Quan hagueu experimentat amb les ulleres serà hora de fer les vostres pròpies creacions a través de l’aplicació Cardboard Camera (no Google Cardboard, que són només demos). Ideal per poder reviure una sortida escolar, ensenyar espais de forma virtual… una eina interessant a nivell escolar!

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Curs 2016-2017

Curs 2016-2017.

Els temes que tractarem, a proposta del Departament, seran els següents:

Programació i Robòtica a l’aula

Els dispositius mòbils

Aprenentatge basat en jocs i en projectes

Inclusió digital i Disseny Universal per a l’aprenentatge

Aprofundiment de la competència digital de l’alumnat

Robòtica i Scratch

Paral·lelament a la proposta del Departament, durant la sessió 4 d’aquest curs 2015-16 donarem una ullada general a la programació amb Scratch de la mà d’en Raúl García Antolín, coordinador d’informàtica de l’ESC Teresa Claramunt.

Scratch és un llenguatge de programació visual i molt divertit, creat per la gent del MIT i enfocat als més petits, de 7 anys a 99 anys. Amb ell es poden fer jocs, animacions, música, art, el limit està en la nostra imaginació. Mireu aquest vídeo amb un bon recull de les seves possibilitats.

Sessió TAC Robòtica i Scratch

Si, a més, voleu veure altres experiències relacionades amb la robòtica no us podeu perdre el bloc del Pedro Fàbrega de l’ESC Agnès Armengol.

Les tecnologies mòbils als centres educatius.

Si teniu opció, seria interessant poder parlar en claustre sobre el document de Les tecnologies mòbils als centres educatius aprovat pel Ple del Consell Escolar de Catalunya el 4 de març de 2015.

http://api.ning.com/files/AlF29i7dC3JYjVoStEncLvH5CTTBE783pTTVUGE9sTPha6rRDotUNhsnKojFfJ7TtgGmX5ehyH-X37gZsvgWgoZqvVS44IaP/Doc115_Tecnologies_mobils.pdf
El document recull diverses consideracions sobre la presència i l’ús dels dispositius mòbils als centres educatius de Catalunya, el desenvolupament de la competència digital per part de l’alumnat i el potencial de la tecnologia mòbil en les activitats d’aprenentatge. L’autonomia dels centres, l’exemplaritat del professorat, la col·laboració amb les famílies, el foment de la responsabilitat de l’alumnat i la implicació de les direccions, conjuntament amb l’estímul a pensar i actuar amb visió de futur, són els eixos del document.

Novetats Genmagic

Aquí podreu trobar les darreres novetats publicades a la revista genmagic:

 http://www.scoop.it/t/revista-genmagic

 En la nova línia de creació de video-jocs educatius ens presenten els dos primers creats en HTML 5:

Altres projectes de Genmagic:

* Projecte InfantilApps: https://sites.google.com/a/genmagic.net/infantilapps/novedades en el que es pot col·laborar amb aplicacions, idees..

* Proyecto pasaPalabras  que va augmentant constantment amb la col·laboració de professors i alumnes.

  http://genmagic.org