PER SANT JORDI: ROSES, LLIBRES I … MÉS ACTIVITATS I RECURSOS

D’aquí poc viurem una nova diada de Sant Jordi i, des de les escoles, ja es comença a respirar l’olor de les roses i es palpa l’arribada de nous llibres.

La llegenda que acompanya aquesta festa acostuma a ser un bon recurs per treballar diferents continguts amb els alumnes i què millor que compartir els materials i recursos de què disposem per enriquir la nostra experiència i, al mateix temps, facilitar-nel’aplicació a les escoles adaptats a les diferents necessitats.
A la xarxa hi trobarem un munt de recursos però ens ha semblat un bon moment per recordar els recursos d’elaboració pròpia que en el seu moment es van compartir en aquest mateix bloc i mostrar-vos una nova activitat per tal de treballar la comprensió lectora de la llegenda ja sigui amb grups de lectura, racons, padrins…

MATERIALS I RECURSOS RELACIONATS AMB LA DIADA DE SANT JORDI I LA LLEGENDA:

ENLLAÇOS:
Activitats de llengua i consciència fonològica (Document al Drive)
Poema,sopa de lletres, mots encreuats i cançó (Document al Drive)
Dòmino de Sant Jordi (Document al Drive)
El còmic de la llegenda amb bafarades per omplir (Document al Drive)
Bingo i comprensió de Sant Jordi (Document al Drive)

Nous recursos per treballar amb la llegenda de Sant Jordi.

1) Treballem la comprensió lectora amb la llegenda de Sant Jordi: VERITAT O MENTIDA?

Descàrrega de l’activiat “VERITAT O MENTIDA” del GOOGLE DRIVE

2) Llegenda de Sant Jordi amb pictogrames i lletra de PAL: document PDF en format presentació (amb el document obert cal clicar visualització-pantalla completa). Un excel·lent recurs elaborat per Cristina Sotoca per utilitzar amb la PDI.

Descàrrega directa del document clicant AQUÍ.

3) Treballem l’escriptura i el vocabulari de Sant Jordi amb mots encreuats COOPERATIUS! 

Aprofitant que ve Sant Jordi i que tenim uns mots encreuats per treballar el vocabulari i l’escriptura per P5, què tal si el convertim en cooperatius?

Per convertir-lo en cooperatiu podeu utilitzar dues formes diferents:

Per una banda podeu utilitzar l’estratègia del “Full giratori” ( Pujolàs, 2008 p. 201). Aquesta estructura de treball cooperatiu consisteix en deixar un full a la taula del grup. Un alumne comença a escriure la paraula que triï dels mots encreuats, els altres, l’observen i miren que ho faci bé, l’ajuden si és necessari. Quan aquest alumne ha acabat d’escriure la paraula, passa el full al company del costat seguint les agulles del rellotge i així fins que han emplenat tots els mots. Podeu fer que cada alumne tingui un retolador o un llapis de diferent color. Cada alumne escriurà el seu nom amb el color que li ha tocat. D’aquesta manera es veu la participació de cada alumne. També podeu triar un secretari del grup que s’encarregarà de vetllar perquè tots els nens escriguin quan els hi toca.

Procedència de la imatge: https://jordimusons.files.wordpress.com

Una altra forma, de treballar cooperativament, és la de repartir el full on hi ha només un dibuix dels mots, els alumnes han d’omplir el full dels mots encreuats demanant als altres companys. L’objectiu és completar els mots encreuats però per fer-ho necessiten l’ajuda dels seus companys, ja que cada company tindrà una paraula que necessiten per realitzar la tasca. Per fer-ho elimineu del full tots els dibuixos dels mots menys un, que és el que ha d’escriure l’alumne. Un cop fet això, els nens ja poden circular per la classe en busca dels mots que els hi falten per omplir els buits. Aquesta tècnica està basada en “Find someone who…” que apareix a Kagan, Kagan i Kagan (2012 p.25) i ens permet adaptar-la molt bé als diferents nivells de lectoescriptura dels nens i donar cabuda a tots els alumnes, ja que pots donar al nen amb més dificultat el full en el que hi ha una paraula curta i coneguda, les altres les anirà copiant dels seus companys i als nens amb un nivell més alt el full amb una paraula més difícil.

Descarregueu-vos l’activitat clicant AQUÍ

Referències:

Pujolàs, P (2008) ) 9 ideas clave. El aprendizaje cooperativo . Barcelona: Graó:

Kagan, M; Kagan, L., Kagan, S (2012) Classbuilding. Cooperative Learning Structures. Sant Clemente: Kagan Publishing

Si elaboreu o teniu nou material sobre la llegenda o la diada de Sant Jordi i el voleu compartir, podeu enviar-nos un correu a blocrecursosee@gmail.com

També podeu participar enviant els vostres comentaris. MOLTES GRÀCIES!

Quant a Recursos ee

Mestra d'Educació Especial de l'Escola Lluçanès. Crec en l'ús de les noves tecnologies per ajudar a descobrir les capacitats de tots els alumnes i entendre la diversitat com una font de riquesa tan a l'aula com a la societat en general. Orgullosa mare d'un nen de 6 anys, enamorada del meu poble i amant dels animals i la natura.
Aquest article s'ha publicat dins de Cicle Inicial, Consciència fonològica, Contes, Educació Infantil, Escriptura, Festes, Jocs, Lectura, Llengua, Materials, Treball cooperatiu i etiquetat amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a PER SANT JORDI: ROSES, LLIBRES I … MÉS ACTIVITATS I RECURSOS

 1. Yolanda Cruel diu:

  Ostres, l’any passat vaig fer una activitat similar! Demà us la passare.

  Molt bona feina noies

 2. Que bé Yolanda, moltes gràcies!
  Serà un plaer per nosaltres poder-la compartir!
  Una abraçada!

 3. Anna diu:

  Quants recursos i que bé ens vénen a tots plegats. Ja fa temps que a l’escola som fidels seguidores del vostre bloc, els recursos, idees i propostes que compartiu ens ajuden molt en la nostra tasca, moltes gràcies per compartir tant i tant.
  Us convido a visitar Petit món i entrar a http://petitmonblogger.blogspot.com.es/2015/04/premi-parabatais.html per recollir un regalet.
  Tonets

 4. carmen diu:

  gràcies, quin conte més entretingut!

 5. Gràcies Carmen pel teu comentari!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *