L’Odissea de paper de Xavier Puigmartí

“L’Odissea” de Xavier Puigmartí

L’altre dia en el primer programa de la nova temporada de Amb filosofia, dedicat al viatge, vaig descobrir escenes de la pel·lícula l’Odissea de Xavier Puigmartí (Barcelona, 1952).

Si us vàreu perdre l’exposició “Entre Còsmics i Ulisses” a  l’Arts Santa Mònica i no heu vist encara L’Odissea (2014) de Xavier Puigmartí, tot seguit en podreu fer un tastet a partir d’una entrevista a l’artista i el tràiler en català de la seva pel·lícula que dóna vida, amb gran encert poètic, amb personatges de paper a l’obra d’Homer.

[youtube]https://youtu.be/AqGFPaR8xLw[/youtube]

Quins episodis de les aventures d’Ulisses heu reconegut? Què us sembla l’Odissea amb personatges de paper de Xavier Puigmartí? Creieu que no tothom coneix l’Odissea? Per què l’Odissea no para d’inspirar a artistes, cineastes, escriptors…? Coneixeu la recreació pictòrica de Joma o de Frederic Amat, entre d’altres? És Ulisses (en grec, Odisseu) el viatger per excel·lència?…

Quant a Margalida Capellà Soler

Professora de clàssiques de l'institut Premià de Mar.
Aquest article s'ha publicat dins de Adaptació literària, Èpica, Exposició, General, Mitologia, Tràiler i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

7 respostes a L’Odissea de paper de Xavier Puigmartí

 1. Retroenllaç: L’Odissea de paper de Xavier Puigmart&iac...

 2. L.Arcas diu:

  M’agradat molt el video i la creació feta per Xavier Puigmartí, ja que explica molt breument l’Odissea d’Ulisses, en pocs minuts (pickwick films), però molt ben explicat. Els dibuixos, imatges i animacions, están molt ben elaborades i fetes, pel que fa en el conjunt un magnífic treball.
  Fins ara jo havia escoltat la historia, però no la sabría explicar, i tampoc n’he vist la pel·lícula… o sigui que el que vull dir amb aixó és que no tothom en sap l’Odissea…
  Crec que inspira a tants cineastes i artistas, degut a que es avendures d’Ulisses donen per molt, ja que surt de tot, sirenes, c´clops, mitología… El que fa que molts artistas en general s’inspirin… De l’Odissea de Amat i Joma, no les coneixia d’abans, però aquesta de Xavier Puigmartí tampoc. Però ara que les he vist, pensó que fan un gran treball i per aixó els felicito.

 3. Robert Cepeda diu:

  Una recreacio ESPECTACULAR i ho dic en mayuscules, quina recreacio a paper tan bona. Com ja sabreu jo soc un fan de la literatura homerica i sobretot de l’Odissea. La figura d’odisseu cada cop te mes importancia al mon de la literatura i en altres ambits, Odisseu que era un heroi del pasat s’esta convertint en un heroi del present. Ho repeteixo espectacular, gracies.

 4. Maryama diu:

  El video de l’Odissea m’agradat perquè està ben fet, però no he entes molt be els altres dos, el de l’dissea crec que l’entes millor perqè ja sabia de que parlava mes o menys o sigui de l’Ulisses que ja havia escoltat parlar d’ell en alguna història.

  • Maryamma, et recomano de llegir Les aventures d’Ulisses per cultura i per si finalment fas el batxillerat humanístic, tindràs una base més sòlida (Grec, Literatura Universal, Història de l’Art…). Si el vols llegir, me’l demanes i te’l deixaré. Crec que t’agradarà! Mira què n’opinen els lectors en els comentaris que trobaràs aquí.

 5. gràcies margalida
  precisament aquesta pel·lícula que pel format és molt inclassificable … costa de col·locar-la
  sempre hem pensat que podria interessar en l’àmbit de l’educació, però hi ha poca gent com tu
  gràcies

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *