El domini de la paraula a Grècia

Ara es valora més que mai el fet de saber parlar en públic i de persuadir mitjançant la paraula. El I certamen d’oratòria ja és una realitat i el logo d’Oratoga diu que tot és qüestió d’habilitat.

certamen_oratoga

Sabeu quina diferència hi ha entre retòrica, oratòria i eloqüència, si és que n’hi ha? És possible aprendre a parlar bé en públic?

Ja a la Ilíada d’Homer el domini de la paraula és una gran virtut i l’heroi Nèstor de Pilos destaca com a bon orador i conseller. Com a gènere, l’oratòria va adquirir una gran importància en l’Atenes del segle IV aC i s’ensenyava mitjançant una tècnica molt elaborada la retòrica que consistia en l’art del discurs, que era escrit per ser declamat en públic La democràcia com a sistema polític va propiciar el fet de persuadir mitjançant la paraula per triomfar en l’assemblea i els tribunals d’Atenes. Llavors van sorgir els sofistes, mestres de filosofia i eloqüència, que, a canvi d’un sou, ensenyaven a dominar la paraula però sense donar importància a la veritat i a la falsedat; d’aquí que foren combatuts per Sòcrates, Plató i Aristòfanes. A Grècia, hi va haver tres tipus d’oratòria: la judicial o forense, la política i l’anomenada d’aparell o de lluïment (els discursos epidíctics). El primer teòric del gènere de l’oratòria va ser Gòrgias de Leontinos (483-385 aC). Val a destacar l’atenès Demòstenes.

"Demòstenes practicant l'oratòria vora el mar" de Jean-Jules-Antoine Lecomte du Nouÿ (1842–1923)

Sabeu com va aconseguir Demòstenes parlar bé en públic? Què en sabeu d’aquest orador grec? i de la retòrica grega? Qui van ser Lísias, Isòcrates i Èsquines?….

Clara Serrano
2n Batx. Humanístic

Aquest article s'ha publicat dins de Actualitat, General i etiquetat amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

6 respostes a El domini de la paraula a Grècia

  1. També va sorgir a Grècia l’oratòria i, com bé, dius, Clara, avui es valora més que mai el fet de saber parlar en públic i de persuadir mitjançant la paraula i sobretot en temps de campanya electoral. És qüestió de dedicació i de practicar! Apreneu a parlar bé en públic, apreneu també idiomes i formeu-vos; amb aquests tres pilars, ho tindreu tot…! Avant!

  2. Retroenllaç: El domini de la paraula a Grècia | OPVS ...

  3. Retroenllaç: El discurs del rei de Tom Hooper | La cinta de Νίκη

  4. Twitter i Plató (Raül Garrigasait a Núvol) https://www.nuvol.com/llibres/assaig/twitter-i-plato-101449
    Ningú no va reflexionar més que Plató sobre les conseqüències del pas de l’oralitat a la lletra escrita

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *