El pes de les dones en la Lisístrata

«Al principi de la guerra, amb el seny que ens distingeix, nosaltres acceptàvem tot el que fèieu els homes. No ens deixàveu dir ni piu, tampoc! No és que hi estiguéssim d’acord, no et pensis. Quantes vegades, des de dins de casa, no us sentíem desbarrar en qüestions de vida o mort! Després, encongides per dins, us preguntàvem tot rient:
“Ja heu decidit què hi posareu, a la inscripció sobre la pau?”, per sentir invariablement com a resposta: “Què n’has de fer, tu? No callaràs mai?” I, ves, què havíem de fer? Callar!»

(Lisístrata, trad. Cristián Carandell)

Aquestes paraules són pronunciades a la comèdia d’Aristòfanes, per Lisístrata, parlant a un magistrat que la vol arrestar per provocar aldarulls a la ciutat. Quin pes tenen les dones al llarg de l’obra Lisístrata per opinar sobre la pau? Quina tasca volen que facin els homes? Per què tenen dret a opinar? Per què es rebel·len? Com aconsegueixen que els homes deixin de fer la guerra?…

Lisístrata discutint amb el magistrat sobre la pau i el pes de les dones. Lisístrata, Teatre Joventut 2015. Foto Clàudia Cazaux

Lisístrata discutint amb el magistrat sobre la pau i el pes de les dones. Lisístrata, (Alumnes de l’Institut Albéniz) Teatre Joventut 2015. Foto Clàudia Cazaux

Entre els vídeos presentats a concurs de Yo conozco mi herencia, ¿y tú?, els alumnes de l’institut Santísima Trinidad de Baeza han aconseguit entrevistar, en el seu viatge a Grècia, l’escriptor i cineasta Pedro Olalla i tractar amb humor el tema de les institucions gregues a la  Lisístrata:

Què n’opineu? Ara, que coneixeu la Lisístrata, qui creieu que és més rebel enfront de les institucions polítiques: Lisístrata o Antígona?

Iria & Omaima

1r Batxillerat Humanístic

Aquest article s'ha publicat dins de Comèdia, General i etiquetat amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

4 respostes a El pes de les dones en la Lisístrata

 1. Retroenllaç: El pes de les dones en la Lisístrata | L...

 2. Retroenllaç: El pes de les dones en la Lisístrata | T...

 3. Enhorabona! Segon premi en el concurs Yo conozco mi herencia, ¿y tú?

 4. Raquel Martínez diu:

  Xaipete!

  Enhorabona pel vostre premi en el concurs “Yo conozco mi herencia, ¿y tú?”!
  En l’obra de Lisístrata el pes de les dones creix durant l’obra, gradualment, encara que en la realitat no fos així. L’obra d’Aristòfanes és una crítica social sobre l’importància que tenia la dona en la ciutat i en les decisions importants.
  -Com a actriu que interpreta Lisístrata, he de dir que el pes que tenen les dones al llarg de l’obra per decidir sobre la pau és nul. Els homes no paren de burlar-se de les intencions que tenen les dones per fer la pau, ja que elles no tenen cap dret a manar i decidir per sobre dels homes.
  -La tasca que volen que els homes facin és fer la pau i deixar de fer la guerra, que l’únic que estan aconseguint és més morts i ferits.
  -Tenen dret a opinar perquè a elles també les afecta la guerra: elles perden fills, marits, i també les afecta la fam i les crisis que comporta aquesta guerra. A més que són persones iguals que els homes i tothom té dret a opinar, encara que en aquella època la seva cultura no tenia en compte el dret de les dones.
  -Es rebel·len precisament per això, per intentar aturar elles mateixes la guerra a la seva manera, ja que els homes no fan cas.
  -Les dones aconsegueixen que els homes deixin de fer la guerra jurant que no tornaran a ficar-se al llit amb ells fins que no signin la pau.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *