Els cavalls en la literatura grega

Entre els segles VIII-VII aC el cavall comença a introduir-se a Grècia. Aquest animal sempre ha tingut una gran importància en la història de l’ésser humà, començant pels primers domadors de cavalls, els indis, passant pels romans i acabant per nosaltres.

El món del cavall està molt lligat amb la pervivència del grec (ϊππος), d’aquí deriven els noms d’hipoteràpia, la teràpia amb la que s’aprofita el moviment del cavall per a persones amb defectes del moviment locomotriu. Gràcies al moviment tridimensional del cavall, la  força muscular i l’equilibri de la persona augmenta, ja sigui genets amb discapacitat tant física com mental, ja que la relació cavall-genet produeix un augment de la seguretat i l’autoestima ja que en dirigir un animal tan gran els proporciona molt benestar.

Podem trobar el cavall en molt àmbits, com per exemple a la mitologia, a la literatura o a les constel·lacions, que ja tenim molt ben explicat per l’Andrea i la Irina al seu Treball de Recerca en format web: El cel dels mites

Pegàs (Πήγασος) va ser un cavall amb ales. Hi ha diverses versions sobre el seu naixement. Es diu que va néixer a partir de la sang del coll de Medusa, quan Perseu la matà.  Pegàs és el que té el paper més important en la llegenda de Bel·lerofont, sobre qual hi ha diverses  versions que diuen que Zeus el va convertir en constel·lació per fer-lo immortal. Podríeu dir algun referent de Pegàs que podem trobar actualment?

Quadre de Pegàs de Jacob Jordaens

Taraxip (Ταράξιππος), conegut per “qui torba els cavalls”, és un geni que freqüentava l’hipòdrom d’Olímpia i espantava els cavalls que feien les curses.

Xantos i Bali (Χανθος i Βαλιος) formaven la parella de cavalls immortals que van regalar a Peleu quan es va casar amb Tetis i van tenir un fill anomenat Aquil·les, Xantos era el cavall d’Aquil·les. La llegenda assegura que Xantos era un cavall negre Pura Raça Persa, tenia tres anys i era molt veloç. En canvi, Bali era de color blanc però igual de ràpid. La rapidesa d’ambdós cavalls tenia un inconvenient: Aquil·les no podia incloure més cavalls al seu carruatge, tal com era tradició en els carruatges grecs.

Els cavalls de la Ilíada són molt importants ja que sense ells no es concep l’obra d’Homer ni la guerra de Troia.

Xantos i Bali

Escifi (Σκύφιος) és el primer cavall engendrat per Posidó (Ποσειδών) déu dels oceans, els seus atributs són el cavall i el trident. El déu va mullar una pedra amb el seu semen i la terra fecundada va produir Escifi, es diu que això va passar a Tessàlia.

Teseu (Θησεύς) amb l’amazona Hipòlita (reina de les amazones) van tenir un fill que es va dir Hipòlit, de la seva mare va heretar la passió per la caça i pels exercicis violents. Fedra era la segona dona del seu pare Teseu, la qual es va enamorar d’Hipòlit. El jove no sentia el mateix, menyspreava  totes les dones i va refusar-la, llavors Fedra es va suïcidar i va deixar una nota en la que acusava Hipòlit d’haver-la volgut violar. Teseu, creient que el seu fill era culpable, va invocar el seu pare, Posidó, per tal que castiguès Hipòlit. Per això el déu va enviar un monstre marí que va espantar els seus cavalls. Hipòlit va perdre el control dels cavalls i va ser arrosegat per un pedregar i finalment va morir sent innocent.

Bucèfal (Βουκέφαλος) era el cavall d’Alexandre el Gran. El va domar quan Alexandre era molt jove i el va acompanyar sempre. En esdevenir rei, damunt Bucèfal que Alexandre dirigeix la cavalleria macedònia, en totes les batalles que el menaren de Grècia a l’Índia. El cavall va morir de vellesa o d’una ferida rebuda a la batalla de l’Hidaspes, un dels principals rius de Pakistan. En memòria seva Alexandre va fundar una ciutat que es va dir Bucefàlia.

Mosaic de Bucèfal i Alexandre el Gran d’autor anònim

Pirecmes (Πυραίχμης) a la Ilíada, és el rei d’Eubea i va atacar Beòcia però va ser vençut per Hèracles i esquarterat per uns cavalls, aquests esdeveniments van succeir prop d’un rierol anomenat Heracleu, el rierol d’Hèracles. Cada vegada que els cavalls bevien d’aquell curs d’aigua, els sortia un renill.

Resos (᾿Ρῆσος) és un heroi traci que va lluitar al costat dels troians durant la Guerra de Troia. Resos era cèlebre pels seus cavalls blancs i molt ràpids. Havia acudit a ajudar els troians a ajudar els troians, però en arribar la nit Ulisses i Diomedes van anar al campament troià, on van sorprendre’l, van matar-lo i van emportar-se els seus cavalls.

Podríeu afegir textos grecs referents al cavall?

Marta Verde

Grec 2n batx C

Aquest article s'ha publicat dins de Èpica, General, Mitologia, Pervivència i etiquetat amb , , , , , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Els cavalls en la literatura grega

  1. Retroenllaç: Equus caballus | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *