¿Quin sentit té, tot plegat? (Especial dia mundial de la Filosofia)

Com cada any, el 19 de novembre se celebra el dia mundial de la Filosofia 2020. Enguany us compartim un vídeo sobre un llibre molt filosòfic, fruit d’una col·laboració amb el canal de Youtube Filosofia d’estar per casa. Però abans us introduïm breument aquesta obra i el seu autor.

Es tracta d’un opuscle introductori a la filosofia (i no pas a la història de la filosofia, com normalment sol ocórrer). El llibre en qüestió és ¿Quin sentit té, tot plegat? Brevíssima introducció a la filosofia, del pensador analític i nord-americà Thomas Nagel.

Fitxa tècnica

Thomas Nagel (Belgrad, 1937) es va formar en filosofia a Oxford i a Harvard i va ser deixeble d’un del més grans filòsof contemporanis, John Rawls. Nagel és molt conegut, sobretot, per haver escrit un article on es preguntava com seria ser un rat-penat (How is to be a bat?). En aquest article conclou que tot i que hom fos capaç de guiar-se amb un sonar, tal com fa aquest mamífer per volar, no podria mai saber què significa ser un rat-penat perquè ser un rat-penat no significa només tenir les característiques pròpies del rat-penat sinó també la estructura i naturalesa. La Nagel reflexió ha obert interessantíssims debats en el camp de la filosofia analítica.

En el següent vídeo, Àlex Agustí Polis ens presenta dos del total del nou temes que aquest llibre de Nagel: En primer lloc, les ments dels altres, i, després, el lliure albir. Dos temes que han acompanyat la filosofia des dels seus inicis i que amb l’ajuda de les ciències han revifat com a temes de discussió filosòfica.

També podreu apreciar que el vídeo no és una mera ressenya sinó que també involucra elements i exemples que provenen de la cultura popular i del cinema distòpic i de ciència ficció, tot això per tal de fer-vos reflexionar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *