Sols Els Infeliços són Feliços
Alumnat de Filosofia, de l’Institut Pius Font i Quer, vam tenir l’oportunitat d’entrevistar Manuel Delgado, professor d’antropologia a la Universitat de Barcelona. Era a Manresa com a ponent del projecte Pessics de Saviesa, dintre el cicle dedicat al Misteriós concepte de la felicitat. Amb la seva conversa molt afable i apassionada, ens va explicar en què consistia la seva feina, com veia els moviments socials i, per descomptat de la felicitat. Sobretot ens va donar altres punts de vista dels que nosaltres teníem. Va dir textualment que “la felicitat està en les petites coses” i que “qui es fa preguntes sense resposta i qui té esperança, no serà mai feliç; perquè no trobarà compliment”. “Les ideologies –religioses o laiques- són toxines per la felicitat, només generen angoixa”. “L’amor –romàntic- és una altra de les toxines que mai porten a la felicitat. És com la heroïna i l’heroïnòman”. Ho vam trobar molt interessant i recomanable, ja que és una altra manera d’aprendre, més intergeneracional.
Crònica de Júlia Soler, Guillem Muñoz, Marta Cárdenas i Enric Muñoz.
La Felicitat dels Afores
El dijous 10, uns quants alumnes de Filosofia, de l’Institut Pius Font i Quer, vam participar en el col·loqui sobre La felicitat dels afores, celebrat dintre el cicle de Pessics de saviesa. A l’auditori del Centre Cultural del Casino, el flamant Premi Nacional d’Assaig 2016 i professor de filosofia de la universitat de Barcelona, Josep Maria Esquirol ens va parlar del seu darrer llibre: La Resistència Íntima: assaig d’una filosofia de la proximitat. Ens agradaria destacar algunes cites que ens van interessar: “ la vida humana sempre es dona als afores. Estem a la intempèrie. Per això ha de ser emparada”. “La vida en sí ja és una meravella, un goig. A voltes trencat pel dolor”. “Hi ha la vida biològica, però també la vida és la que es viu. I viure, és sentir que es viu”. “La felicitat no es troba en un estadi on s’arriba, sinó que està en l’acció i l’itinerari”. “Els manuals d’autoajuda ens presenten una felicitat enganyosa. Una felicitat perfecte i fàcil d’adquirir seguint un mètode, que si no assoleixes, frustra i penses que no ho has fet bé”. “El concepte que tenim els humans sobre la felicitat projectada en un paradís, és el que ens porta a la frustració”. “El bé i la bondat encara són més radicals que el mal”. Al final ens va atendre privadament i vam parlar distesament.
Crònica: Paula Aymerich, Paula Gutiérrez, Carla Montero, Guillem Muñoz, Enric Muñoz i Eduard Parareda
La Felicitat, Autonomia i Reconeixement: Ètiques i polítiques del tenir cura.
Alumnat de Filosofia, de l’Institut Pius Font i Quer, vam tenir l’oportunitat d’entrevistar la Dra. Begoña Román, professora d’ètica aplicada a la Universitat de Barcelona i Secretària executiva d’Ethos Ramon Llull. Va venir Manresa com a ponent de Pessics de Saviesa, dintre el cicle dedicat al Misteriós concepte de la felicitat. Amb la seva conversa molt afable i apassionada, ens va explicar en què consistia la seva feina, com veia els moviments socials i, per descomptat, de la felicitat i la cura en la dimensió personal i social. Sobretot ens va donar altres punts de vista dels que nosaltres teníem. Va dir textualment que “el concepte de felicitat va necessàriament lligat al concepte d’autonomia, i això s’ha oblidat”. Cal tenir ben present que “la pròpia concepció de la felicitat la canviem al llarg de la vida”. “Tots els filòsofs han coincidit que una vida feliç és la de les tres esses, una vida senzilla, simple i sencera”. ”Una vida bona és una vida dedicada a la recerca de la vida bona”. En els temps actuals, sovint oblidem qie “una felicitat imposada no és felicitat, perquè un desig imposat no és felicitat i la felicitat és desig”.
Crònica de Paula Aymerich i Paula Gutiérrez.