Dijous 5 de novembre a les 19 h
Incertesa i inseguretat. Reflexió per a la resistència
A càrrec de Nuccio Ordine, en directe des d’Itàlia.
Entrevistat pel periodista i escriptor Genís Sinca / Online Durada: 1 h
La incertesa i la inseguretat, també a causa de les terribles conseqüències de la pandèmia, fan que preveure el futur sigui cada vegada més complicat. Malgrat tot, alguns danys que la propagació del neoliberalisme està produint són evidents en gairebé tots els àmbits de la nostra vida: en l’educació (transformació de les escoles i universitats en empreses) i en el món laboral (pèrdua progressiva de qualsevol “dret a tenir drets”); en la ciència (cada vegada més pressionada per la velocitat i l’utilitarisme) i en l’ecologia (un planeta per a explotar i no per preservar); en les relacions socials (en les quals l’egoisme preval sobre la solidaritat) i en els processos de globalització (es connecten els territoris però es creen “distàncies” entre pobles i cultures). La dimensió humana està fent un pas cap a allò virtual, a la velocitat, al racisme, al culte als diners i al lucre. Reflexionar sobre aquests temes ens ajuda a entendre com podem reaccionar i resistir per evitar la deshumanització de la humanitat.
Nuccio Ordine (Diamante, 1958) és professor de literatura italiana a la Università della Calabria i un dels grans coneixedors del Renaixement i del pensament de Giordano Bruno. Ha estat professor convidat a centres com Yale, París IV-Sorbonne, CESR de Tours, IEA de París, el Warburg Institute o el Max Planck de Berlín. És, també, membre del Harvard University Center for Italian Renaissance Studies i de la Fundació Alexander von Humboldt. És membre d’honor de l’Institut de Filosofia de l’Acadèmia Russa de Ciències i membre de l’Acadèmia Reial de Bèlgica. Ha rebut cinc doctorats honoris causa i el President de la República Francesa li va atorgar la Légion d’Honneur. Els seus llibres han estat traduïts a molts idiomes, com el xinès, el japonès, l’àrab i el rus, entre d’altres. En català podem llegir: La utilitat de l’inútil. Manifest (Quaderns Crema)Cinc llibres estan traduïts al castellà: La utilidad de lo inútil. Manifiesto (Acantilado, 2013; best seller traduït a 32 llengües), Clásicos para la vida. Una pequeña biblioteca ideal (Acantilado, 2017), El umbral de la sombra (Siruela, 2008), Los retratos de Gabriel García Márquez. Repetición y diferència (Universidad de San Buenaventura, 2018) i Una escuela para la vida (Universidad de Valparaíso, 2018).
Conversa en italià amb traducció simultània al català.
Seguiu aquest acte en directe per Internet en aquest enllaç https://www.youtube.com/watch?v=P8Yuz2DjaWI
Organitza: Grup de Professors de Filosofia de la Catalunya Central, Demarcació de la Catalunya Central del Col·legi de Periodistes de Catalunya i Centre Cultural elCasino.