La reflexió filosòfica teixida des dels marges. Felicitats Quim!

DSC02854 (Copiar)

El Vicepresident d’Omnium del Berguedà, l’editor Jaume Huch, el President del Casal d’Europa al Berguedà Jaume Farguell i el Doctor i Catedràtic en Filosofia Joaquim Sala i Pujolràs

El Quim em recorda el camí de la filosofia de Kyoto. Cada dia passeja des de casa seva fins davant de l’institut, a la Plaça Guernica. M’agrada aquesta associació de passeig filosòfic entre el Pavelló d’Europa i la Plaça Guernica. Camina i parlar amb la ciutadania que es troba i l’atura. Potser hauria de ser el camí del filòsof de Berga”

DSC02857 (Copiar)

L’editor Jaume Huch i el President del Casal d’Europa del Berguedà, Jaume Farguell

A la ciutat de Berga, al Casal d’Europa (Pavelló de Suècia), es va presentar l’onzena obra del filòsofs Joaquim Sala i Pujolràs: Els mils colors de la vida, publicada per Edicions l’Albí. Sí, ho heu llegit bé, ONZE! El Jaume Huch, el seu editor, va fer notar que l’autor “es comença a merèixer una col·lecció Quim Sala” pel gruix que ja té la seva obra en quantitat i qualitat. Si fóssim un país “normal”, un esdeveniment cultural com aquest mereixeria tots els focus mediàtics de reconeixement a la valentia de teixir reflexió filosòfica des dels marges dels centres de poder polítics, culturals i mediàtics.“L’obra d’en Quim és molt moderna, en el doble sentit que està molt ben arrelada en la tradició filosòfica occidental, sense oblidar les mitologies clàssiques greco-romanes i les semítiques de la Bíblia; però també s’acompanya d’autors d’avui”

sin_titulo_20

‘Posta de sol Montmajour’

“Els mil colors de la vida és com un quadre pictòric impressionista. Està compost de puntillismes i molts traços de colors matisats que no fan la imatge completa; sinó que requereix d’un esforç de la retina de l’observador, que amb la seva mirada composa l’obra”

“La portada d’aquest llibre no és gens arbitrària. No respon al fet d’haver de cercar una portada atractiva. Així que la vaig veure, li vaig dir al Quim: <<no cal que busquem més!>>. Aquesta obra de Van Gogh fou pintada el 1888, però no fou descoberta i autentificada fins al 2010″ DSC02861 (Copiar)   «Només els fanàtics divideixen les persones entre amics i enemics»

És fill de Centelles (Osona). Doctor en filosofia, va exercir de catedràtic a l’IES Guillem de Berguedà, de Berga. L’any 1993, va ser guardonat amb el Premi Joaquim Xirau per l’obra El mite de l‘expulsió del paradís. Ha publicat, també, entre d’altres, els llibres L’eix del Mal (2003), La saviesa encerclada (2007), Col·loquis amb la vida (2010), Filosofia per a viure (2012), Elogi dels grans dubtes (2013), La vida entre pantalles (2014), Pelegrinatge al turó de Prometeu (2015) i Mil camins (2016). El llibre que avui presentem és l’onzè que publica.

El Seminari de Filosofia del Grup de Filosofia Analítica d’enguany, curs 2016-17, es titula “10 qüestions, 10 filòsofs”.

Us volem informar que aquest curs, de nou, el Grup de Filosofia Analítica de la  Societat Catalana de Filosofia organitzarà el Seminari de formació de professorat. Serà ja la quinzena edició d’aquest seminari, per al qual s’ha demanat al Departament d’Ensenyament el reconeixement com a “Activitat de Formació Permanent” per als professors de secundària.

Aquest curs el seminari té per títol “10 qüestions, 10 filòsofs”. En cada sessió el/la ponent presentarà un tema de debat actual en filosofia i vincularà posteriorment les qüestions discutides amb la filosofia d’un autor/a clàssic o contemporani. Es buscarà d’aquesta manera tant donar a conèixer i motivar la reflexió i discussió sobre la temàtica plantejada, com aprofundir en el coneixement d’un determinat aspecte del pensament de l’autor o autora escollits.

El seminari començarà amb la xerrada “El liberalisme de Mill i el debat sobre la prohibició del fulard islàmic”a càrrec de Neus Torbisco (professora de Filosofia del Dret a la UPF, i actualment també professora al Graduate Institute de Ginebra),  que vam haver de posposar el curs passat. Inclourà també, entre altres, xerrades sobre “Marx i el treball cooperatiu” per part d’Iñigo González (UB), “El problema del canvi i la filosofia d’Heràclit d’Efes” a càrrec de Marta Campdelacreu (UB), o una xerrada de l’investigador ICREA i professor de la UB, Carl Hoeffer, que parlarà sobre “Les idees revolucionàries d’Elizabeth Anscombe sobre la causalitat”.

Podeu consultar el programa complert i altres informacions sobre el Seminari en el lloc web http://www.ub.edu/gfa. La primera sessió serà el dia 11 de gener.