Amb filosofia

Emili Manzano i Xavier Antich tornen a l’antena del 33 per continuar fent-se preguntes sobre molts dels temes i les circumstàncies que ens envolten. Amb l’ajut de pensadors procedents de diversos àmbits cerquen arguments i tracen camins per trobar respostes.

“Amb filosofia” parteix del desig de saber i d’una manera de pensar fruit de l’admiració –i de vegades el desconcert- davant de les coses que ens envolten. Cada episodi mostra el pensament filosòfic en acció a partir de realitats concretes. L’objectiu és convidar a la reflexió a partir de les coses que ens passen i que habitualment ja pensem sense necessitat de reconèixer-nos com a filòsofs: el silenci, l’amor, el futur, el silenci, la precarietat, la natura…

“Amb filosofia” reuneix filòsofs, pensadors i professionals que dialoguen al voltant d’aquestes qüestions singulars i alhora totalment presents en la vida quotidiana.

Cada programa s’articula al voltant d’un tema concret amb les intervencions de filòsofs i personatges que, tot i que no pertanyin a l’àmbit del pensament, aporten reflexions i experiències valuoses per resoldre alguna de les qüestions que es plantegen.

Les intervencions, enregistrades per separat i en localitzacions diferents, busquen els arguments més contundents, les frases més clarificadores, els exemples més il·lustratius.  D’aquesta manera es teixeix un discurs ric i divers que implica al gran públic i el fa membre d’aquesta recerca.

“Amb filosofia”, a més, és un programa que acosta l’espectador a l’essència mateixa de la filosofia: una certa manera de pensar, de plantejar els problemes, de fer-se preguntes i explorar la consistència de les respostes.

Una producció de Televisió de Catalunya amb la col·laboració de Pickwick Films, que dirigeix i presenta Emili Manzano, juntament amb el filòsof Xavier Antich.

La filo 2  00:30:50  Potser el millor que fan els filòsofs i els nens es fer preguntes. Els nens pregunten amb espontaneïtat, sense apriorismes, amb curiositat per tot allò que ens envolta i per la mateixa existència. A Catalunya hi ha una important tradició, encara que poc coneguda, de treball filosòfic amb nens a les escoles. En aquest programa ens acostem a aquesta realitat i a aquesta feina.

La filo 1  00:30:36  Potser el millor que fan els filòsofs i els nens es fer preguntes. Els nens pregunten amb espontaneïtat, sense apriorismes, amb curiositat per tot allò que ens envolta i per la mateixa existència. A Catalunya hi ha una important tradició, encara que poc coneguda, de treball filosòfic amb nens a les escoles. En aquest programa ens acostem a aquesta realitat i a aquesta feina.

El treball  00:30:17  El treball ens defineix. Som allò que fem. Individualment i a la societat. Ens qualifica i ens classifica. És creació i també condemna. Però és possible distingir entre allò que fem per guanyar-nos la vida i les activitats que aporten significació a la nostra existència? Amb les intervencions dels filòsofs Santiago Alba Rico, Joan Vergés, la professora Joana Masó i l’escriptor Luis Magrinyà.

Què hem de fer?  00:30:47  Pensem, pensem… però també cal actuar, passar a l’acció. Què podem fer? Quin és l’abast de les nostres accions i gestos, individuals i col·lectius? Com es vincula la teoria amb la pràctica? Són qüestions obertes d’ençà que l’home, com a animal polític, és conscient de la necessitat d’ordenar les relacions entre els éssers humans, altrament dit fer política. Amb les intervencions del filòsofs Laura Llevadot, Santiago Alba Rico, Joan Vergés, i el poeta i assagista Ramón Andrés.

La natura  00:30:10  La natura ho és tot. Ens configura i ens envolta. La història de l’home es podria definir com la lluita pel domini de la natura. Però avui ens enfrontem a reptes que ens situen en una posició de perill com a espècie i ens porten a un canvi de paradigma i a una nova relació amb la natura. Amb les intervencions del professor i escriptor Antoni Marí, la biòloga Cristina Pujades, el poeta i assagista Ramón Andrés i el geògraf Joan Nogué.

El menjar  00:30:34  Menjar és a la vegada una necessitat biològica i un acte de civilització. Des del dret més bàsic a la nutrició fins al refinament gastronòmic, la nostra relació amb el menjar ens uneix i ens separa dels animals. Seure a taula és un ritual. És important alimentar-nos com també ho és nodrir la vida. Amb les intervencions dels filòsofs Santiago Alba Rico, Eulàlia Bosch, Josep Maria Esquirol i Gregorio Luri.

La violència  00:29:59  Podem parlar de violència en singular i en abstracte? O hem de parlar de violències concretes i diverses? Es pot eliminar la violència sense eliminar la humanitat? Hi ha violència legítima? Reflexionem sobre l’origen, la presència, les formes de la violència al nostre món. Amb les intervencions dels filòsofs Marina Garcés, Mercè Rius, Oriol Ponsatí-Murlà i el poeta i assagista Ramón Andrés.

El futur  00:30:22  Com podem pensar en una cosa que encara no existeix? Des de ben antic la preocupació pel futur és una constant del pensament filosòfic. Com hem de plantejar-nos el futur, inevitablement apocalíptic? O tot és esperança? Quim paper hi tenen la cultura i la tecnociència? Amb les intervencions dels filòsofs Marina Garcés, Jaume Casals i Oriol Ponsatí-Murlà i l’especialista en el món audiovisual Ingrid Guardiola.