2019 Dissidències i insubmissions

Plaça Sant Domènec, Manresa.

Cicle de xerrades per reflexionar sobre la dissidència i la insubmissió, també sobre els drets individuals i col·lectius, i especialment sobre el concepte de la dissidència pacífica. El programa inclou xerrades de ciència, art, pensament i filosofia, una projecció cinematogràfica i entrevistes, per abordar el tema des diversos angles i disciplines, i s’organitza conjuntament amb el Grup de Professors de Filosofia de la Catalunya Central, el Col·legi de Periodistes de Catalunya Demarcació Comarques Centrals, l’Agrupació Astronòmica de Manresa i el Cercle Artístic de Manresa. Amb la col·laboració de Manresa 2022, el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya Comarques Centrals i Cine Club Manresa.

Rosa Parks, Nelson Mandela, Mahatma Gandhi, Millicent Fawcett, Harvey Milk, Josep Maria Xirinacs, Greta Thunberg… La dissidència, la desobediència pacífica i la insubmissió són alguns dels mecanismes més potents de transformació social que té la humanitat. Les normes, les lleis i les estructures socials i de poder solen ser, per definició, estructures immòbils i blindades, amb un fort esperit de conservació. Sense les actituds dissidents i la desobediència haurien estat difícils moltes conquestes socials i molts drets fonamentals que avui ens semblen consolidats però que no sempre han estat nostres

En aquest nou Cosmògraf volem reflexionar sobre la dissidència i la insubmissió, també sobre els drets individuals i col·lectius, i especialment sobre el concepte de desobediència pacífica. Per què desobeïm i per què no desobeïm? Què ens fa ser tant obedients? La visió dels dissidents transforma? Quan i per què la societat adopta les idees dissidents? En aquest cicle volem buscar respostes a aquestes i moltes altresqüestions.

Us esperem al Cosmògraf, perquè el pensament crític és un acte de dissidència i de resiliència en aquest, el nostre temps.

Hi participaran els ponents següents: M.Núria Salán (professora de la UPC i presidenta del SCT) , Ramin Jahanbegloo (filòsof i polític iranià), Antonio Baños, Marta Tafalla (professora de filosofia a la UAB), Núria Güell (artista), Joaquim Sala (escriptor i filòsof), Fina Birulés (professora de filosofia a la UB), Teresa Forcades, Donatella di Cesare (filòsofa, assagista i columnista italiana) i Itzíar González (arquitecta i urbanista). Es projectarà també la pel·lícula “Dovlatov”.