Cosmògraf

COSMÒGRAF, QUÈ ÉS?

És un espai de reflexió i pensament a l’entorn de temes clau i centrals en la situació actual europea i global. Reflexió a nivell internacional per a fomentar el pensament crític en la ciutadania. El cicle té presència de ponents europeus i internacionals, i la seva projecció vol anar més enllà de l’entorn local i busca la implicació de diferents institucions locals, nacionals i internacionals en l’àmbit del pensament i l’educació (universitats, centres de pensament contemporani, centres culturals i ciutats).

El cicle Cosmògraf va acompanyat d’accions formatives adreçades a l’alumnat de la ciutat, es vincula amb les accions de sensibilització ciutadana de l’Agenda 2030 i forma part del projecte global Ciutat Àgora. Una finestra al món per a uns programes anuals en l’àmbit de la divulgació del coneixement i el pensament, amb sessions en streaming i amb clara vocació internacional, per així potenciar la promoció a l’exterior de la ciutat.

INTRODUCCIÓ

Cosmògraf 2023 / Horitzó 2030

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són una demanda universal d’acció per a protegir el planeta i millorar les vides i perspectives de les persones d’arreu del món. L’any 2015, tots els estats membres de les Nacions Unides van aprovar l’Agenda 2030 sobre el Desenvolupament Sostenible en la qual es presentaren 17 Objectius que establien la necessitat d’un creixement econòmic per erradicar la pobresa i examinar i tractar una sèrie de necessitats socials com l’educació, la sanitat, la protecció social i el treball, així com combatre el canvi climàtic i la protecció del medi ambient. Aquests 17 Objectius són el pla mestre per aconseguir aquest futur desitjat. Actualment s’està progressant en aquest sentit, però les mesures que es van prenent no avancen a la velocitat necessària per arribar a aquesta fita el 2030.

És per això que l’any 2020 va ser l’inici d’una dècada d’accions més ambicioses per a poder assolir aquests objectius.

L’Agenda 2030 i el seu esperit transformador és l’eix central d’aquesta setena edició del “Cosmògraf”. L’Horitzó 2030 és una fita que pot i ha de marcar un punt d’inflexió en la manera en què ens relacionem i ens adaptem al nostre entorn. És per això que us convidem a acompanyar-nos i a conèixer-la millor per fer d’aquest camí conjunt un camí de complicitats.

Tània Infante i Martínez

Regidora de Cultura i Llengua de l’Ajuntament de Manresa

 

 

VI Congrés Català de Filosofia

La Societat Catalana de Filosofia, en col·laboració amb l’Associació Filosòfica de les Illes Balears, la Societat de Filosofia del País Valencià i la Societat Andorrana de Ciències, organitza el VI Congrés Català de Filosofia amb la voluntat de debatre els problemes que la filosofia té plantejats tant a casa nostra com arreu. En aquesta ocasió la seu del congrés és la ciutat de Manresa i tindrà lloc els dies 15, 16 i 17 de juny de 2023.

El Congrés commemorarà els 100 anys de la creació de la Societat Catalana de Filosofia i en ell hi ocuparà un espai especial el simposi sobre l’obra i el pensament del manresà Jaume Serra i Húnter. Així mateix, el Congrés està emmarcat dins dels actes de Manresa 2022 que commemora els  500 anys de l’arribada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa.

Programa. Us convidem especialment, el dissabte 17, al Recital Filomusical, amb textos d’autors de la Catalunya Central de 10 a 11h; a l’Homenatge dels nostres conciutadans Joaquim Sala i Pujolràs i Eduard Casserras Gasol, pel seu mestratge pedagògic (12h); a la proposta d’Experiències Pedagògiques que presentarà el Grup Professorat de Filosofia a la Catalunya Central (11h)

VI Congrés Català de Filosofia

La Societat Catalana de Filosofia, en col·laboració amb l’Associació Filosòfica de les Illes Balears, la Societat de Filosofia del País Valencià i la Societat Andorrana de Ciències, convoca el VI Congrés Català de Filosofia amb la voluntat de debatre els problemes que la filosofia té plantejats tant a casa nostra com arreu. En aquesta ocasió la seu del congrés serà la ciutat de Manresa i tindrà lloc els dies 15, 16 i 17 de juny de 2023.

El Congrés commemorarà els 100 anys de la creació de la Societat Catalana de Filosofia i en ell hi ocuparà un espai especial l’obra i el pensament del manresà Jaume Serra i Húnter. Així mateix, el Congrés està emmarcat dins dels actes de Manresa 2022 que commemora els  500 anys de l’arribada de Sant Ignasi de Loiola a Manresa.

Hi són convocats tots els professionals i institucions de qualsevol punt del domini lingüístic català l’activitat central dels quals sigui la filosofia. La llengua del congrés serà la catalana. S’acceptaran comunicacions també en castellà, francès, italià, portuguès i anglès.

El termini per enviar propostes de comunicacions i simposia resta obert fins el proper 18 de desembre de 2022. Aquí podeu llegir la circular amb els detalls.

 

Alumnat amb iniciativa

En una època de retrocés democràtic i de pujada de les polítiques autoritàries arreu del món, l’educació ha esdevingut el camp de batalla on la Filosofia vol ser relegada per donar pas al pensament únic. Un bon exemple d’aquest temps de retrocés democràtic el trobem en una iniciativa reivindicativa de l’alumnat de segon de batxillerat, de l’institut públic de Barcelona La Sedeta, que misteriosament va desaparèixer i, després d’insistir en recuperar el seu treball va aparèixer misteriosament, també, al magatzem del centre. Aquest és el “producte final” filosòfic, en la nova terminologia “competencial”, on l’alumnat assoleix amb excel·lència la competència de l’amor pel coneixement, la rigorositat, la cooperació, la cultura, els valors democràtics, esperit crític i l’estètica. Gaudiu-lo!

Filosofia en l’educació secundària? Sí, gràcies!

signa la petició per defensar la Filosofia a l’ESO a www.change.org/filosofiaESO

Àlex Agustí: “Desapareix la Filosofia en una edat que fer-se preguntes és importantíssim / Vilaweb

Povera e nuda vai, Filosofia / Àlex Agustí Polis / El Núvol

No fos cas que algú es posés a pensar per ell mateix / Cristina Masanés / ara

Que aporta fer filosofia a l’educació? / Irene de Puig / Naciódigital

Marina Garcés: “La filosofia ha ser fonamental a l’educació, no pot ser residual” / El matí de Catalunya Ràdio

Salvar la Filosofia / Ramon Alcoberro / El temps

La Filosofia a l’ESO, en perill d’extinció / TN / TV3

La Filosofia, en perill d’extinció a l’ESO / Tot es mou / TV3

De Sòcrates a l’ESO: els conflictes de la filosofia amb els currículums escolars / Abel Degà / El Nacional

Els orfes d’Aristòtil a l’escola catalana / Marc Orts / Nació Digital

Filosofia a l’ESO: ens fan fora perquè no saben què fem / Àlex Agustí Polis / el diari de l’educació

El cas d’un mestre càndid però no estúpid / Ignasi Aragay / ara

Cambray i la filosofia (I) / Emília Olivé / El Nacional

Fa nosa, la Filosofia? / Josep-Maria Terricabras / ara

Fa por la filosofia? / Josep-Maria Terricabras / El punt avui

 

Manresa seu del VI Congrés Català de Filosofia

A l’ombra, de l’escultor manresà Ramón Oms.

S’ha presentat el programa de «Manresa 2022 Transforma» que convida a fer una mirada transformadora per millorar la societat del futur amb un ventall d’esdeveniments singulars, contemporanis i participatius fonamentats en tres valors principals: transformació, espiritualitat i canvi social.

Ja s’ha posat fil a l’agulla perquè el juny 2023, Manresa 2022 aculli el VI Congrés Català de Filosofia. La Societat Catalana de Filosofia, en col·laboració amb la Societat Andorrana de Ciències, la Societat de Filosofia del País Valencià i l’Associació Filosòfica de les Illes Balears, convocarà el VI Congrés Català de Filosofia amb la voluntat de debatre els problemes que la filosofia i la societat té plantejats tant a casa nostra com arreu.