Zero

Aquest dimecres 13 de febrer a les 7 de la tarda, la Llibreria Papasseit va acollir el recital poètic de Yolanda Esteve, que presentà «Zero», el títol guanyador de la darrera edició del Premi Betúlia de Poesia, Memorial Carme Guasch. El recital, va comptar amb la lectura d’una selecció de poemes per part de l’autora i la presentació a càrrec de la periodista i escriptora Anna Vallbona i la també escriptora Mercè Argemí.

Yolanda Esteve Giner (Barri de Sant Andreu, Barcelona, 1970) és coneguda també pels manresans com la tècnica de cultura de l’Ajuntament de Manresa que hi ha darrere de l’organització del Festival Literari de la ciutat, el Tocats de Lletra. Ànima mater dels cicles de filosofia Pessics de Saviesa; així com el monogràfic de novembre Cosmògraf.

«Zero» és un poemari que indaga en allò que ens construeix: la infantesa, la revolta sobre la por, l’altre i el jo, l’amor, la memòria, el llenguatge i el paisatge. Zero és un retorn a l’origen, un espai neutre on comencen les preguntes, és un viatge a les preguntes per començar de nou

Revolta i/o transformació?

El professorat de Filosofia a Secundària de la Catalunya Central us presenta la segona edició del Cosmògraf, que reflexionarà sobre la revolta i/o transformació. El cicle inclou setze propostes culturals que tindran lloc a Manresa, entre el 7 i el 30 de novembre, amb la presència d’importants noms propis en el camp del pensament filosòfic,científic i la creació artística. Cosmògraf és un projecte de reflexió coordinat i gestionat des de diferents entitats i té la voluntat de fer un exercici debat conjunt amb la presència de convidats experts i noms propis en diferents camps del pensament i la creació que poden aportar els seus coneixements i experiències en el debat d’idees. El cicle d’activitats es treballà també transversalment des de l’ensenyament, les xarxes de la ciutat, els mitjans de comunicació i l’administració.

Programa complet del Cosmògraf 2018

 

Record

foto Clara Valls 2018 / Erectèon

«Però, quan, després de la mort dels éssers, després de la destrucció de les coses, no subsisteix res d’un passat remot, l’olor i el sabor sols, més fràgils, però més vius, més immaterials, més persistents, més fidels, continuen encara molt de temps, com ànimes, remembrant, esperant, indefallents, damunt les ruïnes de tota la resta, portant sense doblegar-se, damunt del seu granet gairebé impalpable, l’edifici immens del record…>>  Marcel Proust. A la recerca del temps perdut

felicitat

foto: Clara Valls 2018 / Atenes vista des de l’Acròpolis. El Mont Licabet, al fons

“I fins a tal punt és difícil d’aconseguir la felicitat, que hom se n’allunya més com més intensament la cerca”   

SÈNECA, La vida feliç

La reflexió filosòfica teixida des dels marges. Felicitats Quim!

DSC02854 (Copiar)

El Vicepresident d’Omnium del Berguedà, l’editor Jaume Huch, el President del Casal d’Europa al Berguedà Jaume Farguell i el Doctor i Catedràtic en Filosofia Joaquim Sala i Pujolràs

El Quim em recorda el camí de la filosofia de Kyoto. Cada dia passeja des de casa seva fins davant de l’institut, a la Plaça Guernica. M’agrada aquesta associació de passeig filosòfic entre el Pavelló d’Europa i la Plaça Guernica. Camina i parlar amb la ciutadania que es troba i l’atura. Potser hauria de ser el camí del filòsof de Berga”

DSC02857 (Copiar)

L’editor Jaume Huch i el President del Casal d’Europa del Berguedà, Jaume Farguell

A la ciutat de Berga, al Casal d’Europa (Pavelló de Suècia), es va presentar l’onzena obra del filòsofs Joaquim Sala i Pujolràs: Els mils colors de la vida, publicada per Edicions l’Albí. Sí, ho heu llegit bé, ONZE! El Jaume Huch, el seu editor, va fer notar que l’autor “es comença a merèixer una col·lecció Quim Sala” pel gruix que ja té la seva obra en quantitat i qualitat. Si fóssim un país “normal”, un esdeveniment cultural com aquest mereixeria tots els focus mediàtics de reconeixement a la valentia de teixir reflexió filosòfica des dels marges dels centres de poder polítics, culturals i mediàtics.“L’obra d’en Quim és molt moderna, en el doble sentit que està molt ben arrelada en la tradició filosòfica occidental, sense oblidar les mitologies clàssiques greco-romanes i les semítiques de la Bíblia; però també s’acompanya d’autors d’avui”

sin_titulo_20

‘Posta de sol Montmajour’

“Els mil colors de la vida és com un quadre pictòric impressionista. Està compost de puntillismes i molts traços de colors matisats que no fan la imatge completa; sinó que requereix d’un esforç de la retina de l’observador, que amb la seva mirada composa l’obra”

“La portada d’aquest llibre no és gens arbitrària. No respon al fet d’haver de cercar una portada atractiva. Així que la vaig veure, li vaig dir al Quim: <<no cal que busquem més!>>. Aquesta obra de Van Gogh fou pintada el 1888, però no fou descoberta i autentificada fins al 2010″ DSC02861 (Copiar)   «Només els fanàtics divideixen les persones entre amics i enemics»

És fill de Centelles (Osona). Doctor en filosofia, va exercir de catedràtic a l’IES Guillem de Berguedà, de Berga. L’any 1993, va ser guardonat amb el Premi Joaquim Xirau per l’obra El mite de l‘expulsió del paradís. Ha publicat, també, entre d’altres, els llibres L’eix del Mal (2003), La saviesa encerclada (2007), Col·loquis amb la vida (2010), Filosofia per a viure (2012), Elogi dels grans dubtes (2013), La vida entre pantalles (2014), Pelegrinatge al turó de Prometeu (2015) i Mil camins (2016). El llibre que avui presentem és l’onzè que publica.