Protegir i educar: l’escola en xarxa

Ahir va celebrar-se al CosmoCaixa de Barcelona la III Jornada sobre la Protecció de Dades i Seguretat a Internet entre els Menors d’Edat, organitzada pel Departament d’Ensenyament i l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades. Un acte destinat a sensibilitzar la comunitat educativa sobre els nous aspectes que cal tenir en compte a l’hora de moure’s pels entorns digitals a les aules. Hi van col·laborar entitats com el CESICAT (Centre de Seguretat de la informació de Catalunya), que va presentar els personatges Cesc i Cati, agents antirisc de la xarxa, pensats per promoure l’ús segur d’internet entre els més joves. A la seva pàgina web, s’hi troben diversos jocs i activitats pensats per nens i nenes de totes les edats, i a continuació podeu veure el primer capítol de la seva nova sèrie, en què estrenen imatge:

Al llarg de la jornada, es va presentar l’informe EU Kids Online, que tracta sobre l’ús, els riscos i la seguretat a internet dels infants europeus i també el Manual de bons usos digitals: guia de recomanacions saludables davant la teconologia, document que podreu consultar o descarregar si cliqueu sobre el seu nom. Des de l’Edu3 celebrem l’existència de totes aquestes iniciatives que vetllen per la seguretat dels menors a la xarxa i que ajuden a conscienciar els adults sobre els seus perills i potencials.

logo Edu3
Equip Edu3.cat

2011: l’any de la Química

El 2011 ha estat proclamat per l’Organització de les Nacions Unides l’Any Internacional de la Química, una proposta que va sorgir el setembre del 2008 i que gràcies a la feina desenvolupada per la UNESCO i la IUPAC (la Unió Internacional de Química Pura i Aplicada) s’ha dut a terme.

L’any Internacional de la Química, sota el lema : “Química: la nostra vida, el nostre futur”, té com a objectiu donar a conèixer les contribucions que fa la química al benestar de la humanitat, i per fer-ho s’han organitzat diverses activitats, tant d’entreteniment com educatives, per a tots els públics.

Edu3.cat

Aquestes activitats s’hi poden trobar a la pàgina oficial de l’Any Internacional de la Química, així com en el bloc que ha creat la Societat Catalana de Química, dins de l’Institut d’Estudis Catalans.

A més a més, el 2011 es celebra el centenari del Premi Nobel que va rebre Marie Curie, una efemèride que permetrà recordar les seves contribucions científiques així com altres dones en el món de la ciència.

logo Edu3
Equip Edu3.cat

Fotografiar la natura a Barcelona

La Diputació de Barcelona presenta una nova guia de Rutes Fotográfiques per la seva Xarxa de Parcs Naturals, amb vídeos, consells d’experts i fotografies esfèriques –a més de les convencionals– sobre les diverses excursions que poden fer-se pels voltants de la capital catalana.  Es tracta d’una guia indispensable per als amants de l’excursió i la fotografia, que inclou consells de tot tipus sobre quina és la millor manera de retratar plantes, animals o paisatges, quines espècies hi podem trobar i quins són els punts més màgics de les rutes que poden realitzar-se per llocs com el Parc Natural del Montseny, el Parc del Castell de Montesquiu o el Parc Natural de la Serra de Collserola, entre d’altres.

rutesfotografiques

A la seva pàgina web, a més d’una versió en pdf pensada per descarregar o imprimir, hi trobareu una pràctica versió on-line de la guia que permet passar les pàgines de manera virtual i revisar tots els continguts, amb enllaços a vídeos, fotografies, mapes dels parcs i fins i tot a les previsions meteorológiques per a cada zona concreta. En definitiva, un conjunt de facilitats que són útils per recordar-nos tot el que tenim al nostre abast i encoratjar-nos així a gaudir plenament de la natura.

logo Edu3
Equip Edu3.cat

El final de TVC al País València

Des d’ahir a la nit, el senyal de la Televisió de Catalunya que s’havia estat emetent durant més de vint-i-cinc anys al País Valencià s’ha traduït en una trista pantalla en negre. Després d’haver superat fins ara, no sense esforços, totes les adversitats que, sobretot per part de la Generalitat Valenciana se’ls havien imposat, Acció Cultural del País Valencià s’ha vist forçada a cancel·lar definitivament les emissions en no poder fer front a les elevades multes amb què el govern de Francisco Camps els amenaça.

Aquesta és, sens dubte, una mala notícia per a la cultura catalana que obre un interrogant sobre les conseqüències reals que ha tingut la implantació de la TDT al nostre país. Si ho recordem, la tecnologia digital a la televisió havia de suposar un valor afegit no tan sols pels avantatges tècnics que suposa, com la millor qualitat de so i d’imatge o la major capacitat d’interacció. Com podem comprovar amb el següent vídeo, més enllà de poder triar l’idioma amb què volíem veure els programes o la possibilitat d’afegir-hi subtítols, la Televisió Digital Terrestre havia d’obrir-nos les portes a una àmplia i millor varietat de canals. El cas és que, en algunes ocasions, ha suposat més aviat el contrari.

Edu3.cat

Recordem també que a les Illes Balears els resultats no han estat gaire més favorables. S’ha substituït l’emissió íntegra dels canals catalans per una versió reduïda, “tv3cat”, que no contempla les pel·lícules, els partits de futbol i alguns altres programes, i tampoc es rep, per exemple, el canal cultural 33. Davant d’aquests fets, ara que s’ha complert gairebé un any d’ençà de l’apagada analògica, és interessant reflexionar sobre quin tipus de diversitat ens ha aportat realment la televisió digital quan una part del territori catalanoparlant ha vist censurat el seu espectre televisiu i, sobretot, quan una gran majoria dels nous canals a què tenim accés són de dubtosa qualitat cultural o informativa.

logo Edu3
Equip Edu3.cat

La cuina de les emocions

Ahir, dimecres 16 de febrer, va morir el reconegut cuiner Santi Santamaria, propietari del restaurant de Sant Celoni Can Fabes, amb tres estrelles Michelin. Va morir als 53 anys a Singapur, mentre visitava un dels restaurants que ell mateix havia inaugurat el juny passat.

Santamaria va néixer a Sant Celoni (Barcelona) i l’any 1981 va inaugurar el seu primer restaurant, El Racó de Can Fabes a la Masia on la família Santamaria ha viscut durant més de dos-cents anys. Des de l’edu3 volem recordar-lo amb aquest vídeo on ens obre les portes de la seva cuina, la cuina de les emocions.

Edu3.cat

L’any 2009 el cuiner de Sant Celoni ja havia obtingut set estrelles Michelin (el màixm reconeixement dins de la gastronomia). El 1994 va aconseguir consagrar-se amb la tercera estrella Michelin, sent el primer cuiner català que rebia aquesta distinció. Les altres quatres estrelles les va aconseguir amb els diferents restaurants que va obrir: el SantCeloni, a Madrid, l’Evo, situat a l’àtic de l’Hotel Hesperia Tower, i el Tierra, situat a Valdepalacios Hotel Gourmand, a la serralada de Gredos. Cap cuiner català ni espanyol n’havia aconseguit tantes.

A més a més, el xef català combinava la seva professió amb una tasca divulgativa molt important, col·laborant en diferents espais dels mitjans de comunicació com La Vanguardia, i escrivint diferents llibres, entre els quals destaquen  La cuina de Santi Santamaria, l’ètica del gust (1999), El restaurante (2003) i La cocina al desnudo (2008).

Can Fabes, però, encara continua funcionant en homenatge al seu gran mestre i creador.

logo Edu3
Equip Edu3.cat