Avui us proposem un nou capítol de la sèrie “Quèquicom” on es parla de les plagues de polls i es donen respostes a les següents preguntes, què es pot fer quan al cap d’una criatura hi apareix una llémena o un poll? Quins productes són eficients i quins no? N’hi ha que puguin ser perjudicials per a la salut? A través de l’espai “Quèquicom” ho descobrirem.
Hi ha tres mil tipus de polls, però només un, el “Pediculus capitis”, del qual es mostren imatges en detall, afecta el cap dels humans i únicament pot viure allà. Però, precisament per la seva especialització, acabar amb aquests polls és realment difícil.
La reportera del programa, Anna Lasaga, visita el Museu de Zoologia de Barcelona, on Xavier Jeremías, dermatòleg i entomòleg, parla de les característiques dels polls. Per exemple, aclareix que mengen sang, que no tenen ales i que no poden volar ni saltar.
Tot seguit, la reportera es desplaça fins a una escola de la Vila Olímpica per veure com mantenen una lluita permanent contra l’insecte que els dóna més maldecaps. Aquesta escola ha instaurat el “dia del poll”, una jornada mensual en què es revisa el cap de tots els alumnes.
Per saber quins productes hi ha al mercat per lluitar contra els polls, Anna Lasaga visita una farmàcia. I, seguidament, va a la Facultat de Farmàcia de la Universitat de Barcelona per esbrinar quins productes naturals o sintètics es poden fer servir per acabar amb la plaga. La parasitòloga Montserrat Portús avalua remeis casolans, des del vinagre fins a la gasolina, i explica les indicacions dels diferents productes farmacèutics.
Per la seva banda, a la seva consulta, la dermatòloga Eulàlia Baselga mostra com s’han d’aplicar els productes contra els polls i insisteix en la importància de repetir el tractament uns dies més tard per evitar reinfestacions.
I des de plató, el presentador del programa, Marc Boada, explica els mecanismes evolutius que permeten que apareguin línies resistents als insecticides, que van lligades al ràpid cicle vital d’aquests insectes.