La cuina amb ciència!

Des de l’Edu3.cat us convidem a veure aquest interessant capítol del programa Què qui com, dedicat a la fundació Alicia, laboratori obert que promou la recerca en una cuina d’excel·lència i els bons hàbits alimentaris.

La fundació compta amb un consell assessor presidit pel xef Ferran Adrià i amb l’assessorament del cardiòleg Valentí Fuster.

El proppassat dia 10 de desembre d’enguany Alicia i elBulli estableixen un acord de col·laboració científica amb la Universitat de Harvard

Alícia, la cuina al país de la ciència

[kml_rm movie="http://video.xtec.cat:8080/ramgen/edu3tv/video/tvc/qkicom/1149263.rm" width="352" height="288"/]

La Fundació Alícia combina alimentació i ciència i la presideix el cuiner Ferran Adria. “Quèquicom” visita el laboratori de la fundació, a Sant Fruitós de Bages, per conèixer com es treballa per aconseguir plats sense proteïnes aptes per als afectats de fenilcetonúria.

La ciència, normalment, entra a la cuina per analitzar el que s’hi fa. L’equip de Ferran Adrià circula en sentit contrari: prenent com a punt de partida la ciència, intenta crear idees i receptes noves. L’objectiu és que els nous coneixements generats puguin ser aprofitats per la societat.

Amb el químic Pere Castells, el reporter del programa, Miquel Piris, aprèn, literalment, a obtenir el gust de la terra del Bages: amb un rotavapor n’extreu l’essència gràcies a una tecnologia de destil·lació a baixa temperatura desenvolupada per Alícia (Alimentació i Ciència).

Més enllà del plaer de jugar amb els sentits, Alícia treballa per millorar la vida de persones que necessiten fer dieta, com ara els afectats de fenilcetonúria, un trastorn que pot provocar retard mental greu si el malalt ingereix aliments amb proteïnes.

En Pol i en Dídac no poden menjar cap tipus de proteïna, i a Alícia estan treballant per crear una dieta especial per a ells i per als que pateixen la seva malaltia, la fenilcetonúria.

Per detectar aquesta malaltia s’extreu sang del taló dels nadons acabats de néixer. La prova del taló no es va generalitzar a Catalunya fins a finals dels 80. Per tant, hi ha persones amb problemes mentals que ni tan sols saben que la fenilcetonúria és la responsable d’haver-los trencat la vida.

En aquests casos ja és massa tard. Però a Catalunya hi ha uns dos-cents afectats de fenilcetonúria que fan una vida normal. La detecció precoç i la dieta són les úniques armes que hi ha per combatre aquesta malaltia, que no va ser descrita fins a l’any 1934.

La Laia té 22 anys i té fenilcetonúria. El seu pare recorda que, quan era petita, aquesta malaltia era desconeguda i cuinar per a la Laia, una odissea. Ara, gràcies a la tasca d’Alícia, la Laia pot tastar sabors fins ara prohibits.

D’altra banda, al plató del programa, el presentador, Marc Boada, explica els secrets de l’esferificació i quins són els aliments més sans segons la Universitat Yale.

I bona recerca gastronòmica!

Equip Edu3

Deixa un comentari