El Cafè de la Granota

31012008286.jpg Eric Chito , Enric Subiranas 1Batx B

2. Expliqueu en cinc línies l’argument de cada conte.7.”SENYORA MORT, CARTA DE MIQUEL GARRIGUES”Aquest capítol , comença al cafè de la Granota on Miquel Garrigues esta escrivint una carta a la senyora mort. Ell abans de que construïssin el pont que creua el riu, treballava de barquer on transportava d’una banda al altre a la gent, la majoria minaires.Una vegada fet el pont, es queda sense treball i es dedica a ser miner on carregava llaüts de carbó.Un dia l’apotecari li va ensenyar un quadre on hi havia una barca igual que la seva. Li va explicar que eren les figures que es mostraven al quadre. Deia que els morts havien de travessar un riu molt ample per arribar al seu destí.

Una vegada explicada l’historia personal, Miquel expressa la seva petició a la carta de fer de barquer en el més enllà, per passar les ànimes dels difunts al lloc on viuen els morts, ja que Caront (el barquer oficial) esta cascadot.

13.”AMOR FATAL EN DECÚBIT SUPÍ”

 

En Gervasi Fenolleda recorda als seus avantpassats, aleshores s’avergonyeix d’aquests, i d’ell mateix. S’avergonyeix del frau que havia sigut tota la seva família (ell inclòs).

Gervasi tenia una relació matrimonial amb Júlia, on aquesta sempre buscava una escusa per no tenir relació amb ell.

Tota la seva casa estava plena de retrats dels seus avantpassats, i com que sent vergonya de la seva família , allibera tota la ràbia apunyalant la foto de Clàudia Cardinale.

 

3. Qui narra les històries? Hi ha narradors secundaris que aportin informacions?  Qui són els narrataris? Té alguna importància la tria d’aquests narradors? Quines semblances hi ha entre els dos textos?

 

En el capítol de la “SENYORA MORT, CARTA DE MIQUEL GARRIGUES” narra la història Miquel Garrigues (dels Garrigues del carrer Nou), es un narrador protagonista perquè escriu la carta en primera persona i participa en els esdeveniments.

 

En el capítol “AMOR FATAL EN DECÚBIT SUPÍ” el narrador el narrador es omniscient, perquè es fica dins del personatge explicant els seus pensaments i utilitza la tercera persona del singular.

 

 

4. Indiqueu deu mots típicament mequinensans que hàgiu trobat en els textos. Definiu-los, si podeu.

 

 • Botifarra: f Joc de cartes.
 • Doble: mesura de capacitat.
 • Llaüt: m embarcació de poc tonatge ormejada de vela llatina.
 • Servar: v Governar, menar, una embarcació un llaüt.
 • Mica, miqueta: adv Gens.
 • A cabassos: amb molta quantitat, moltíssim, de valents…    Molló: petit moll.
 • Eixia: Sortir.
 • Ataüllar: mirar des d’un lloc alt per observar alguna cosa.    

5. Feu una descripció de l’espai de Mequinensa a partir de dades del text (personatges, oficis, locals, maneres de ser, espais, aficions, …) Mequinensa és una vila molt petita que està situada entre els rius Segre i Ebre

La gent de la vila de Mequinensa apareixen retratats com llaüters , minaires, botiguers, pagesos. En aquesta vila es suposa que es coneix tothom, perquè com hem dit es petita, per tan la gent quan es reunia als cafès, s’explicaven totes les tafaneries dels uns i altres.

Això fa que aquesta vila sigui tranquil·la, bastant familiar, i acollidora per als seus habitants.

6. Quina gràcia tenen aquests contes? Hi ha algun element irònic que afavoreixi la genialitat del text? Aquests dos contes tenen una certa gràcia, ja que un dels contes escriu una carta a la senyora mort, i a l’altre conte en Gervasi com a finalitat apunyala un retrat, es a dir que l’escriptor te bastant d’humor, i amb la finalitat dels contes una mica inesperats.

7. Creeu una imatge que il·lustri els dos contes. Ha de ser una imatge pròpia. Justifiqueu la vostra feina.

La imatge es realitzada per nosaltres. Amb aquesta imatge volem il·lustrar els dos contes que ens han tocat amb un sentit comú entre ells.

 

En el capítol “Senyora mort, carta de Miquel Garrigues” podem relacionar a la imatge la persona que hi apareix ajaguda, que esta pensant el que pot escriure a la carta.

Sobre el capítol “Amor fatal en decúbit supí”, hi ha una relació amb la mort, el ganivet representa un gest de ràbia com si estigués apunyalant el quadre.

One thought on “El Cafè de la Granota

 1. Joan Marc

  Realment, el millor de tot és la imatge.
  No entenc com es pot presentar un treball amb lletres diferents i tan mal muntat: estem a l’era de la informàtica i a vegades sembleu del neolític…

  Tot molt justet…

  SUF

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *