Escriure

Escriure un bon text és realment complicat perquè hem de tenir en compte multitud d’elements. Cal, per tant, acostumar-se a seguir una sèrie de rituals de manera que de mica en mica anem millorant.

Algunes idees importants:

– Abans de posar-nos a escriure hem de saber QUÈ VOLEM COMUNICAR.

En els textos narratius es tractarà de la moralitat, en els argumentatius en direm tesi… però qualsevol missatge té una intenció i hi hem de reflexionar.

El TÍTOL ha de concentrar la idea principal d’aquest missatge i, a la vegada, fer venir ganes de llegir el text.

– LA PLUJA D’IDEES

No tothom es fa una llista d’idees o un esquema abans d’escriure un text i tampoc és obligatori. Hi ha escriptors que prefereixen escriure a raig i després revisar molt. Cadascú té el seu estil. Ara bé, quan no tenim clar què podem escriure o com ho podem organitzar, preparar el text pot ser una manera útil de millorar el nostre text.

– PARAR ATENCIÓ A LA PUNTUACIÓ DEL TEXT

L’estructura en paràgrafs, punts i comes és bàsica per entendre un text. Com més en sapiguem, més llargues podem fer les oracions i els paràgrafs. Ara, si normalment tenim problemes, hem de procurar fer servir frases breus i amb poques comes.

– VOCABULARI

En els textos fluixos hi solen haver dos tipus de problemes de vocabulari: repetició de paraules i utilització de mots comodí (casa, persona, animal, cosa…) Per tant, la manera d’enriquir-los consisteix en variar de paraules i, sobretot cercar les paraules més concretes: mansió, pis, torre, casalot, apartament, cabana…

– RELLEGIR I REVISAR

Són les activitats bàsiques del bon escriptor.

Correcció de les redaccions.

[Aquestes indicacions van ser emprades el curs 2007-2008]

Un cop hàgiu escrit la vostra redacció com un article al bloc, no oblideu marcar la categoria on ha d’anar no sigui cas que la perdi.

Jo la corregiré i marcaré les següents coses:

 • EN VERMELL les errades ortogràfiques.
 • EN BLAU les errades d’expressió: castellanismes, frases que no s’entenguin, errors gramaticals, errors de puntuació…
 • EN MAJÚSCULA INCLOURÉ, DINS DEL TEXT, ELS COMENTARIS O PARAULES QUE CREGUI OPORTUNS.
 • En forma de COMENTARI, posaré la nota “provisional” i tot allò que em sembli oportú.

Serà el vostre torn de revisar el text. L’heu d’editar de nou i millorar el que s’escaigui. Procureu no treure els colors que jo havia posat, de manera que pugui localitzar els errors previs.

Posaré la nota definitiva.

One thought on “Escriure

 1. nng1014

  hola joan marc,
  sóc la noemí de 1B. estic buscant les activitats que vas dir de la obra de teatre, pero no estan. noemes t’ho coment-ho pera deixar constancia de la intencio de fer-los.
  espero la teva resposta pel blog o demà a clase.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *