El cafè de la granota.

cata1.JPGEL CAFÈ DE LA GRANOTA. (Jesús Montcada)

Verónica Beltrán i Andrea García.

1. Títols dels contes

CAP.5: INFORME PROVISIONAL SOBRE LA CORREGUDA D’ELIES

CAP.12: L ‘ASSASSINAT DE ROGER ACKROYD

2. Expliqueu en cinc línies l’argument de cada conte.

Cap.5:

Aquest conte ens narra la història d’un home, Elies, que va corrents pel poble. Els veïns es sorprenen de la seva actitud, i cadascú dona la seva opinió sobre el que ha vist. Hi ha que només es fixa en el calçat que porta l’Elies, d’altres que es fixen en l’hora que era. Finalment es descobreix que Elies corria perquè volia arribar a temps a la parada d’autobusos, per dir-li al conductor, que la seva dona estava apunt de morir i que no calia que ell li portés les pastilles per ella.

Cap.12:

En aquest conte, el que ens explica és el perquè Damià mata a Teodor. Damià explica  a Sebastià que no li agrada que l’interrumpeixin mentre està llegint novel·les de detectius, ja que això el posa de molt mal humor. S’excusa dient que Teodor el va interrompre i a més a més li diu el final de la novela. Això el posa de tant mal humor que agafa l’escopeta que té al costat i el mata. Quan veu la sang es desmaia, i per aquest motiu no pot seguir tirant-li trets com ell haguès volgut.

3. Qui narra les històries? Hi ha narradors secundaris que aportin informacions?  Qui són els narrataris? Té alguna importància la tria d’aquests narradors? Quines semblances hi ha entre els dos textos?

La primera història l’explica un narrador omniscient, ja que està fora de la història i a més coneix tots els personantges. La segona història és explicada per en Damià. En els dos contes el veïns participen indirectament en la història aportant informació. Creiem que si que tenen importancia, ja que en el primer text el fet de que sigui omniscient, ens permet saber tota la informació que dona la gent del corredor, i en el segon, és més important que el narrador sigui en primera persona perquè al ser ell qui fa l’acció, ens pot donar més detalls sobre el que va passar.

Les semblantes, és que en els dos textos intervé la gent del barri explicant a la seva manera el que veu.

4. Indiqueu deu mots típicament mequinensans que hàgiu trobat en els textos. Definiu-los, si podeu.

Eixir: sortir

Unglot: ungla del porc i dels altres animals de peu partit

Baster: Persona que té per ofici de fer basts i tots altres arreus per a les haveries, adobar-ne o vendre’n.

Garbinada: vent fresc que remunta la vall de l’ebra.marinada

Rompre: desbaratar, posar-lo en derrota

Calcer: calçat

Ardorada:

Sacre: historia sacra

Llaüt: embarcació de poc tonatge de vela llatina

Malura: Mal

5. Feu una descripció de l’espai de Mequinensa a partir de dades del text

Segons les dades del text, podem veure que es tracta d’un poble força petit, on tothom coneix a tothom.

La gent treballa a la mina i treballs de camp.

Hi ha un bar que és el més conegut, que es diu el Café de Silvet, i és on va tothom, sobretot els vellets que van alla a divertir-se i passar l’estona. Mequinensa disposava de mines de lignit i de la navegació fluvial, amb terres d’horta, petits nuclis ramaders i una caça abundant.

6. Quina gràcia tenen aquests contes? Hi ha algun element irònic que afavoreixi la genialitat del text?

Si, els temes dels quals parla tenen un punt d’ironia, ja que són situacions totalment sense importancia, però la curiositat dels veïns porta a que d’un gra de sorra es faji una muntanya. També el segon conte és bastant irònic i perquè no dir-ho “tonto” ja que el protagonista mata al seu amic simplement, perquè aquest desvela el secret de la novela que aquest està llegint.

7. Creeu una imatge que il·lustri els dos contes. Ha de ser una imatge pròpia. Justifiqueu la vostra feina.

Hem fet una imatge amb fotografies extretes del buscador: google, ja que no ho podiem fer de cap altre manera perquè ni tenim escaner ni cable per pasar les fotografies de mobil a  ordinador, com tu vas dir. Cada imatge té un significat de dins la història, i el full està “dividit” en dues parts, a la dreta el primer conte i a l’ esquerra el segon.

2 thoughts on “El cafè de la granota.

  1. Joan Marc

    El treball està força ben desenvolupat i heu entès els textos.

    NOTABLE

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *