El cafè de la Granota

treball-catala-001.jpg
1. Títols dels contes.
Absoltas i sepeli de Nicolau Vilaplana.

Els delfins.

2. Expliqueu en cinc línies l’argument de cada conte.
Absoltas i sepeli de Nicolau Vilaplana: Nicolau un home molt estimat pel seu poble, mor, això significà que la gent del poble tindria que anar a l’enterrament, però just en el moment de la despedida del difunt, es jugava un partit de futbol molt important, i la gent del poble va quedar força insatisfeta.

Els delfins: L’home encarregat de donar el condol als enterraments, està sotmès a molta pressió, la gent del poble el critica massa, i sense raons de pes. Té un greu problema, creu que ninguna persona esta capacitat per substituir-lo en la seva tasca de donar el condol als familíars dels morts, i no para de donar-li voltes al assumpte.

3. Qui narra les històries? Hi ha narradors secundaris que aportin informacions? Qui són els narrataris? Té alguna importància la tria d’aquests narradors? Quines semblances hi ha entre els dos textos?
Al capítol tres, el narrador es omnipresent. I al nou el narrador es l’encarregat de donar el condol a la família dels difunts.
Els narradors secundaris son gent del poble, reforçant el que pensa el narrador, no tenen gaire importància.
Els dos protagonistas son residents al poble de Vilaplana.
Son històries curtes, i narran un problema puntual.

4. Indiqueu deu mots típicament mequinensans que hàgiu trobat en els textos. Definiu-los, si podeu.
D’escopetada: ràpidament, s’encistella: surt bé, eixen rodones: surten los coses bé, patolla: sense organització, envestir: topar, feix de bitllets: molts bitllets, bocí de pa: bona persona, borratxeria de personal: molta gent, ataüllar: matar, pansida: sense vida.

5. Feu una descripció de l’espai de Mequinensa a partir de dades del text
Es un poble petit, situat al nord de Catalunya, on hi viuen persones emblemàtiques, hi ha un cafè on es reuneixen tots, per esmorzar, o prendre unes copes despres de la feina. Sembla que part del poble es dedica a la mineria. No es un poble gaire creient, i els hi agrada molt el futbol, diria que es l’esport líder del poble. La manera de ser dels ciutadans es tranquil•la, i valoren els savis del poble. Els moments d’oci són molt importants per a ells.

6. Quina gràcia tenen aquests contes? Hi ha algun element irònic que afavoreixi la genialitat del text?
Tenen força gràcia ja que els textos narren problemes del dia a dia d’un petit poble, i en cada un dels capítols ens posan a la pell d’un dels ciutadans en concret.
Penso que l’element irònic que afavoreix la genialitat del text son las expressions, i las aportacions narratives d’altres ciutadans del poble. Resulta còmic pel lector, el tipus de problema que narra el protagonista.

7. Creeu una imatge que il•lustri els dos contes. Ha de ser una imatge pròpia. Justifiqueu la vostra feina.

Absoltas i sepeli de Nicolau de Vilaplana Els delfins

El primer dibuix plasma el capítol tres, podem apreciar com el partit de futbol es veu eclipsat per la mort.

En el segon dibuix que he fet sobre el capítol nou, podem veure com l’encarregat de donar el condol ( esquerra ) somriu satisfet del seu treball, mentre que els seus possibles substituts, carreguen amb la creu (dreta).

Treball fet per: Marc Pelegrín i Cesar Liso.

2 thoughts on “El cafè de la Granota

 1. Joan Marc

  El treball és una mica superficial, no acabeu de lligar el que expliqueu amb elements concrets dels contes. Us quedeu en l’argument inicial.
  No sé d’on heu tret que es tracta del poble de Vilaplana???
  Tampoc no entenc per què parleu en primera persona del singular algunes vegades.
  Massa errors lingüístics
  SUFICIENT

 2. Aida Caba

  jajaja com podeu dibuixar tan malament xddddddddddddddddddddddd
  un peto gran per els 2 😀

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *