Treball “El Cafè de la Granota”

Els contes analitzats de “El Cafè de
la Granota” han estat “Un barril de sabó moll” i “Preludi de Traspàs”. 

El primer conte tracta sobre el treball que fa un dels treballadors de Pere Camps, en concret, Florenci que, quan està a punt d’arribar a la part de dalt d’un carreró molt llarg, suposadament, es  cau el barril de sabó que portava a les mans i comença a rodolar carrer avall, perdent tot el que havia pujat pel carreró. 

El segon tracta sobre l’àvia de la família, la qual està a punt de morir i té molta por. Això és, perquè quan l’avi vivia va decidir plantar una figuera i l’àvia, que estava totalment en contra, li plantà cara a l’avi dient-li que no la plantés, però ell no li va fer cas i la va plantar i, com que l’àvia estava en contra, decideix tallar-la. Llavors Cristòfol diu que està molt espantada, ja que pensa que, quan mori. el seu marit li plantarà cara pel que li va fer i, per aquest motiu, té por a morir.    

El narrador de les dues històries és Cristòfol, encara que, al conte de Preludi de Traspàs, no es veu massa clar. Al conte de “Un barril de Sabó moll” no sembla que hi hagin narradors secundaris, però, al de “Preludi de Traspàs”, si que n’hi ha i és la tia Ramona, ja que parla del que va passar amb l’avi i l’àvia. El narratari de “Un barril de sabó moll” sembla ser algú molt proper a Cristòfol, encara que no es diu el nom, però per la forma que li parla sembla com si fos un fill. En el cas d’aquests dos contes sembla ser que el narrador és el mateix així que no influencia de cap manera. La semblança entre els dos textos són que el narrador és Cristòfol en tots dos casos i que les dues accions passen al poble de Mequinensa.  

Els deu mots que apareixien entre els dos contes  i que són típics de Mequinensa són els següents: 

1. Senalla: Cabàs d’espart o de palma, més ample de boca que de baix.

2. Estalzí: Sutge.

3. Llaüt: Embarcació de poc tonatge ormejada de vela llatina.

4. Molló: Petit moll.

5. Catxamona: Clatellada.

6. Xalar-se: Gaudir.

7. Caloi: Persona desvalguda, indefensa.

8. Melitxa: Petita formiga rogenca i, per extensió, marrec.

9. Xollar: Tallar arran els cabells, el pèl, d’una persona o, en especial, d’un animal.

10. Tnir al dit de l’ull d’algú: Fer feinaen va, sense treure prfit.     

Mequinensa és un poble que estava situat a la confluència dels rius Segre i Ebre. És un poble en el qual treballen miners, llaüters, pagesos, botiguers, entre d’altres. Les dones es dediquen a les feines de casa, encara que en alguns moments , també apareixen ajudant als miners. En els dos textos que ens hem llegit apareixen la tia Ramona, la tia Carme, la tia Teresa, l’àvia, Cristòfol, Florenci i Pere Camps. Mequinensa devia ser un poble molt petit on tothom es coneixia, més o menys, com eren els poble antics. 

En els textos apareix força la ironia, sobretot al conte de Preludi de Traspàs en el qual es parla de la por que té l’avia en morir, ja que pensa que l’avi li farà passar-ho pel que li va fer quan volia plantar la figuera. A més, també hi ha ironia, perquè hi apareix un personatge (la tia Ramona), la qual ho sap tot de la família i és tractada com na persona molt tafanera. Això és, sobretot, per poder reforçar l’humor d’aquesta obra.    

Finalment, hem creat dos imatges les quals il·lustren dos casos que apareixen als dos contes. El primer dibuix il·lustra la caiguda del barril de sabó pel carreró. Pensem que és la millor imatge per transmetre el que succeeix en aquest conte. La segona il·lustració representa una figuera tapant la casa. Amb això es vol representar el que l’àvia deia que passaria amb la casa si es plantava la figuera.  

2.gif

11.gif

Federico Vallejos.

Maria González.

One thought on “Treball “El Cafè de la Granota”

  1. Joan Marc

    Hagués estat millor un sol dibuix, però bé…
    El vostre treball està força bé i reflecteix el que se us demanava. Només caldria tenir clar que a Preludi de traspàs el narrador és el net de l’àvia, que no necessàriament ha de ser el vell Cristòfol.
    NOTABLE

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *