Vides

Mercè Rivas Torres. Vides. La Galera

Vuit persones de diferents països africans coincideixen en una pastera per travessar l’estret de Gibraltar. El seu objectiu és arribar sans i estalvis a Europa i començar-hi una nova vida. Tot i que porten poques coses, o cap, viatgen carregats de records dolorosos, de por, de gana i de solitud; però també duen a sobre una cosa que els uneix. l’esperança de començar de nou.

13 thoughts on “Vides

 1. Oriol García-Penche De Gea

  La meva opinió sobre el llibre de ”Vides”, no es gaire positiva pel context que hi ha escrit, i pels fets que hi passen dins de la història que explica el llibre.
  En primer lloc, des del punt de vista positiu, crec què és un molt bon llibre, per explicar l’història dels immigrants i el que poden arribar a fer, per anar d’un país a un altre, i fins on arriben les necesitats dels immigrats i les ganes que tenen de sortir del seu mateix país per el motiu que sigui. També crec que la majoria dels immigrants, i tal com explica en el llibre, casi tots els immigrants, volen sortir del seu propi país per temes de treballs i de alimentació.
  El llibre intenta i crec que ho explica molt detalladament, que els immigrants arriben a fer barbaritats, per poder anar-se’n del seu país per anar a un altre de millor, o potser per tenir una vida social diferent i millor a la que estaven vivint actualment. Em sembla molt bé, que gent d’altres paísos vingui aquí, a Espanya, per poder treballar i tenir una bona vida, ja que allà on habitaven no ho podien fer, pero també he de dir, que un 45 per cent dels immigrants que venen a Espanya, estan aquí il·legalment, i tal com diu el llibre, els personatges de la història de Vides, explica com s’ho fan per anar del seu país, fins arribar a Espanya, il·legalment, com per exemple venir amb pastera, o simplement camuflar-se sota d’un camió o d’algun cotxe, per passar la frontera sense tenir els papers. Els personatges de la història pateixen, i fan tot el possible per tenir diners, per poder venir aquí a Espanya, i em sembla bé, perquè si em passés a mi, faria jo, i crec que tothom, faría el possible per tenir diners i intentar anar a un país millor per tenir una millor vida.

 2. Mohamed Fallous

  La meva valoració del llibre es la seguent . Aquest llibre m’ha semblat molt interessant, perque he llegit pocs llibres com aquest . També es molt bonic i alhora trist, perque hi ha gent que mor en el viatge i l’altre arriba hi te una vida com ells desitjaven i a mi m’hagues agradat que tots haguessin tingut un bon final . Ja que aquest llibre es un dels pocs que m’he llegit que es basi en la realitat i el que s’explica no es fictici .
  Aquest llibre es un dels llibres que quan el comences ha llegir t’agrada i no el pots deixar , perque t’enganxa . Si hagues de llegir-me un altre llibre jo esculliria un com aquest , i el recomano a la gent que l’hi agradi llegir , perque aquest es un bon llibre.

 3. Manel Besada Iglesias

  Aquest llibre per al meu gust es molt bo, a diferencia dels que he llegit anys enrere. El que mes m’ha agradat i sorprès es la manera en que la escriptora expressa els sentiments dels personatges, ja que fa que sembli mes real i fa que pensis en ells i te’ls imaginis patint aquestes desgracies, sabent que ells no han escollit aquesta vida.
  Una de les histories que mes em va agradar al llarg del llibre, va ser la d’en Jilali de Mali, un noi jove i intel•ligent, però que te una vida una mica trista, tot el que pasava al seu poble, la gent li donava consells però ell va seguir el seu destí tal com el tenia planejat, i això es una cosa que trobo be.
  Una altra historia a tenir en compte es la de la Calitxa, una historia dolorosa i trista, per culpa de les guerres entre ètnies, i que encara els esforços que va fer per arribar on va arribar, va acabar morta en un vago de tren, camí a la ciutat on havia de començar una nova vida.
  Un dels aspectes que m’han agradat del llibre es que es molt real, que la gent d’avui en dia pateix això que es narra en 228 pagines, i ningú fa res per evitar que ho passin tant malament o per a que els sigui una mica mes fàcil.
  M’ha agradat molt, i espero que llegim mes llibres tant bons com aquest.

 4. Mekki Hali

  Es un llibre que ha`agradat i que recomano a tothom que segueixi la lectura,
  per que crec que tracta d`un tema en el cual tots estem vinculats.
  Cada dia arriben milers d`immigrants provinens dels paisos africans (Marroc, Gambia, Senegal, Mali etc…). Si, ens ho pensem per un moment, i pensem per que venen a Europa, no es per que vulguin, si no perque en el seu pais de origen troben moltes dificultats per sobre viure ells i les seves families. I crec que aquest llibre ho esplica molt bé apartir d`uns personatges creats per l`autor, pero que semblant molt reals i aixó es el que m`agrada de aquest llibre que parla d`un problema que pasa tots els dies, i que podrien fer alguna cosa per solucinar-lo

 5. Bilal Jebari

  Aquest llibre m’agradat molt perquè com hem pogut veure en el llibre aquesta gent immigra per guanyar-se la vida, per retrobar-se amb gent de la seva familia i perquè en el seu país sufreixen.
  També volia dir que amb aquest llibre s’aprén molt i més la gent que és racista,
  perquè llegint aquest llibre entendran el perquè molts immigrants arriben a Espanya

 6. Isaac Diaz Sanchez

  El missatge d’aquest llibre es que quan les coses no et van be com tu et penses llavors has de fer el que sigui per a que la vida et vagi millor com es el cas d’aquestes persones. Una de les coses que m’ha agradat més es que s’esforcin tant per aconseguir el que volen i guanyar-se la vida fent petites coses com vendre coses en una petita botigueta, i el que m’ha agradat menys ha sigut que facin grans viatges i pagar tants diners per anar en una pastera per arribar a Espanya.
  La veritat no se que li diria a l’autora pero mes o menys li diria que en aquest llibre ha fet be plantejant la vida com es ara amb immigrants que actualment no tenen papers, i que es un bon llibre i molt interessant.

 7. Luis Berlanga Herrera

  El llibre m’ha agradat molt perquè explica la història d’unes persones de diferents països on tenen situacions de pobresa, dolor, por, solitud o de fam. I per buscar una vida millor, tots coincideixen en una pastera per travessar l’estret de Gibraltar.

  El missatge que vol transmetre l’autora amb aquest relat és la quantitat de països en que predomina la pobresa, les guerres i la tristesa que suposa tot això. La gent està tan desesperada que son capaços de jugar-se la seva vida que en realitat és el menys important para ells, el que volen es deixar de viure en aquelles condicions i trobar alguna il•lusió.

  Considero que és necessari per a tothom, llegir aquesta narració perquè és interessant saber el tipus de societat en que viuen els altres països.

 8. hhr1008

  Vides ens intenta explicar des d’un altre punt de vista del que nosaltres veiem sempre, l’arribada d’uns immigrants, que arrisquen fins la seva vida per intentar trobar una altra de millor. Alguns d’ells ho aconseguirán, però d’altres moriràn pel camí, i res haurà servit.

  Jo crec que la gent seguirá intentant marxar del seu país, si les condicions no milloren. Ningú vol viure en un lloc ple de pobresa, guerres… i per això van en busca d’un lloc millor, per ajudar a la seva familia, o simplement per viure millor.

  El que més m’ha sorprès en la lectura, ha sigut saber que encara hi havia nens al món que fossin esclaus, o els nens soldat, que explicaven amb tota normalitat a la gent que havien matat o el que els havien fet.

  Recumanu la lectura, perquè es un tema interesant, i que segueix present en el món. Encara que no li donem la importància que toca, perquè ja s’ha fet com un costum que en les notícies ens informin de més gent que va arribant i ja sigui diari.

 9. Sara Ochoa Martínez

  La meva opinió sobre el llibre “Vides”, es que es un molt bon llibre, desde el meu punt de vista, et mostra quins poden ser els motius que porten a creuar l’estret de Gibraltar a tantes persones, durant l’any.
  Es un llibre que no te un bon final per a tots els seus protagonistes, aixó ens demostra que les coses que es fan, tenen concequencies i a vegades poden sortir bé i altre vegades no. Es un llibre molt interesant.
  En la meva opinió tots els alumnes de la meva edat haurien de llegir aquest llibre, t’ensenya moltes coses. Potser si es llegix aquest llibre, les persones no serien tan racistes i entendrien que les persones que migran del seu pais, pocas vegades ho fan per gust.

 10. Marina Royo

  No m’entretindré en dir si m’ha agradat o no. Crec que no es important si s’em ha fet curt, llarg, pessat, insuportable o aburrit..
  Crec que el que realment compta, es si n’em aprés. I jo personalment, ara en sé molt més del que en savia abans de les ‘pateres’ i els seus inacavables viatjes fins a les nostres platjes. És un bon llibre, repeteixo, no per divertir-se o somiar amb ell, sinó per aprendre.

  Està ben escrit!

 11. sara khadiri

  Aquest llibre es molt interesant, perqué conten coses que pasen cada dia, i que aixó no ho sap ningú ,i menys els racistes.pero es un llibre que no te un bon final per a tots els seus protagonistes, aixó ens demostra que les coses que es fan, tenen concequencies i a vegades poden sortir bé i altre vegades no. Es un llibre molt interesant.
  En la meva opinió tots els alumnes de la meva edat haurien de llegir aquest llibre, t’ensenya moltes coses. Potser si es llegix aquest llibre, les persones no serien tan racistes i entendrien que les persones que migran del seu pais, pocas vegades ho fan per gust.

 12. Joan Marc Post author

  Gràcies Mercè, per entrar al nostre bloc.
  La veritat és que el teu llibre va arribar per casualitat i va ser tot un èxit, sobretot entre els nanos que no solen llegir gaire.
  Bon 2010

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *