Sororitat

Què és la sororitat? El terme sororitat es refereix al lligam estret que s’estableix entre dones basat en la solidaritat, el compartiment d’experiències, interessos, preocupacions, etc., és a dir, a una fraternitat entre dones.

El terme, tal com es reivindica actualment, va ser definit per l’antropòloga Marcela Lagarde, que el va glossar a partir d’una dimensió ètica, política i pràctica del feminisme contemporani.

Marcela Lagarde, acadèmica i antropòloga mexicana, va popularitzar el terme sororitat

Quin ètims formen aquest neologisme? Sororitat està format a partir del mot llatí sŏrŏr, ōris ‘germana’ i el sufix –itat amb el sentit de ‘qualitat de’.

L’Observatori de Neologia (OBNEO) de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) des de fa uns anys fan la tria del neologisme de l’any i el  2018, un 32,6% de les 5.000 persones que hi van  participar, van escollir ‘sororitat’ com el neologisme més important de Catalunya.

Quin nom rep en altres llengües? En les altres llengües es documenten formes paral·leles: sororidad en castellà, sororité en francès, sororità en italià i sisterhood en anglès (l’únic cas que no està format a partir del mot llatí).

Aquest article s'ha publicat dins de Del llatí al català, Ètims llatins, General, Neologisme, Sociologia i etiquetat amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *