Per Tots Sants els cementiris estan més hores al dia oberts, hi ha molta gent que visita les tombes dels seus avantpassats i els porta flors. També ofereixen moltes activitats lúdiques. El cementiri de Poblenou ha ofert un recital d’epitafis del llibre Spoon River, del poeta Edgar Lee Masters (haguessin pogut recitar també els epitafis de Perennia!), i els de Sants, Sarrià, Les Corts, Sant Adrià i Poblenou, misses commemoratives en record dels difunts.
Ara bé, què significa el neologisme necroturisme? Aquest neologisme està format per la forma prefixada necro-, a partir del mot grec νεκρός ‘cos mort’ i del substantiu masculí turisme (a partir del llatí tornus “volta, gir” a través de l’anglès tourism i aquest del francès tour “gira”, és a dir, retorn) que també trobem a enoturisme, agroturisme o cicloturisme.
Necroturisme designa una activitat turística que consisteix a fer visites als cementiris entesos com a elements arquitectònics d’una importància cultural. A Europa ja fa temps que té adeptes gràcies a l’Associació Europea de Cementiris Singulars, que recomana els cementiris imprescindibles que cal visitar com el de París, Londres, Viena o Praga. Fins i tot, el 2010 el Consell d’Europa va reconèixer la Ruta Europea dels Cementiris, un itinerari per més de 50 ciutats i 20 països.
Molts dels nostres cementiris (per exemple, el cementiri de Montjuïc i el de Poblenou, a Barcelona i el cementiri d’Arenys de Mar) formen part de la ruta europea de necroturisme; així com el Ceràmic d’Atenes, entre molts altres.
Us agrada visitar els cementiris quan sou de viatge? Podríem dir que aquest turisme necrològic o de cementiri és un referent clàssic o una pervivència de l’art? o almenys un nou mot d’origen grecollatí relacionat amb la mort?
La veritat és que el necroturisme esta molt bé per saber sempre més cultura i per a la gent que li agrada aquest tema.
Però a mi no m’agrada anar a visitar cementiris, no em dona bones vibracions quan vaig a un i ho trobo molt triste.
Salve!
A classe hem après que fer necroturisme és el gust de visitar els cementiris o fer-ne turisme allà. A mi personalment no m’agrada molt passejar-me per allà perquè llocs així em donen molt respecte, tampoc visito els cementiris quan vaig de viatge perquè bàsicament no em crida l’atenció però entenc que hi hagi gent que li agradi per conèixer millor la cultura o perquè simplement els agrada.
In proximum!
Bonum diem!
Curiosament amb els meus pares passejem per cementiris quan visitem ciutats. Ens agrada veure les estatúes i sobretot si hi ha alguna celebritat (sobretot escriptors) enterrats allà. No sabia que el que feiem era anomenat necroturisme! Ara ja sabré que dir quan m’ho preguntin.
Salve 😀
Vale!
Donant la meva opinió el necroturisme no m’agrada molt, perquè el fet d’anar a un cementiri em fa bastant por, no hem crida tant l’atenció. Només vaig a visitar algun familiar mort de tant en tant.
Bonum diem!
No sabia que era el necroturisme, encara que ara ja se que és gràcies a l’article que acabo de llegir.
A mi no m’agrada fer necroturisme, encara que hi ha gent a la que si li agrada i ho respecto, però personalment no és una cosa que em cridi massa l’atenció.
Salve!
Soc alumne de 2n de Batxillerat, i estic fent el meu TR sobre “La història, l’evolució i el significat dels Cementiris de Barcelona”. El petó de la mort és una escultura i un símbol preciós, que representa molt bé que els cementiris no són només un lloc de culte, també són llocs on veure història, art i emoció a l’hora. Per als que us pugui interessar, us deixo enllaços a continuació que us permetran consultar informació sobre les rutes dïurnes i nocturnes que Cementiris de Barcelona organitza dues vegades per any (tot i que aquests events gratuïts s’han vist afectats per la pandèmia)…
https://www.cbsa.cat/es/cementerios/cementiri-montjuic/ruta-montjuic-nocturna/
https://www.cbsa.cat/es/se-reactivan-las-rutas-y-actividades-gratuitas-abiertas-al-publico/