Fa dos dies, com qui diu, no sabíem ni l’alfabet grec, i ara ja traduïm textos d’Apol·lodor i encara no ha acabat el primer trimestre de Grec 1.
Després d’haver estudiat l’alfabet grec, el grec com a llengua indoeuropea, la història de la llengua grega i els seus diferents dialectes, hem après la diferència entre la transliteració i la transcripció, la pervivència del grec en les llengües modernes, per què cal estudiar grec, hem après a escriure en grec amb l’ordinador, Τί ἐστιν;, ens hem presentat en grec, hem fet un Gran Dictat en grec i hem llegit en veu alta la faula d’Isop El pagès i els seus fills per tal que amb esforç tot és possible i per aprendre grec en cal, però de ben segur ens recompensarà amb una gran satisfacció personal.
No havíem fet tots mitologia a l’ESO i hem hagut d’estudiar i d’explicar la genealogia dels déus, estudiar l’equivalent romà dels déus grecs, els seus atributs i conceptes, així com fer aquest vídeo amb EDpuzzle:
Després ja podíem llegir en grec frases de la Teogonia d’Hesíode i sabíem els noms dels déus grecs en grec, el seu equivalent llatí i la pervivència en els nostres noms actuals. Finalment, vàrem anar a la biblioteca i entre tots vàrem elegir els mots més significatius relacionats amb els déus i que perviuen en l’actualitat. Vàrem triar un color per a cada divinitat de l’arbre genealògic i aquest es correspon amb les paraules que en deriven i que vàrem posar a l’interior del nostre temple. Vàrem aconseguir acabar el nostre mural El temple de les paraules dels déus amb l’arbre genealògic en grec i els seus principals atributs i el vàrem deixar ben visible al passadís que uneix l’edifici Serra de Marina amb l’edifici Cristòfol Ferrer del nostre institut IPM.
Amb el mural penjat, vàrem continuar llegint frases originals de la Teogonia d’Hesíode i en vàrem construir oralment de noves en grec referent a l’explicació de l’origen dels déus grecs. Qui es casa amb qui? Qui engendra qui?…Així ens va resultat molt més fàcil, tot i l’embolic de família!
A Grec 1 anem així aprenent grec clàssic, mitologia… i ampliant el nostre lèxic en català, castellà, anglès, francès… perquè el lèxic grec, com els déus grecs, perviuen encara en els nostres mots: un 30% del lèxic català i un 20 % del castellà. Sabem més grec del que ens imaginem!
Per acabar, com sempre, hem fet un kahoot!
Anto, Ada i Carla
Alumnes de Grec 1
Bona feina, noies! Bona síntesi! Em sap greu que una forta ventada s’hagi emportat i hagi espatllat el vostre mural. Amb aquesta entrada vostra aquí, mantindreu ben viu aquest aprenentatge tan significatiu com cooperatiu en el record i servirà de model per a altres estudiants de grec.
Moltes gràcies!