Làconic

Als lacònics avui en dia se’ls coneix pel nom d’espartans, la qual cosa sense ser incorrecte tampoc és del tot exacte, ja que Esparta era tan sols el nom de la principal de les seves ciutats. Els antics grecs els coneixien més aviat pel nom de la seva regió, Lacònia, també coneguda com a Lacedemònia. Com ja sabeu, els espartans o laconis tenien uns costums bastant atípiques en el relativament lax món grec clàssic: Una educació militar, una societat rígidament estructurada, diametralment oposada a l’atenesa, i unes habilitats d’interacció socials una mica especials.
Laconisme és la forma d’expressar-se breu i concisament, amb les paraules justes i, alhora, enginyosament. Λακωνίζω Parlar lacònic! Parlar concís!
Així els lacònics (Λακωνικός), durant l’educació espartana que rebien, demanaven als joves que parlessin poc, origen del terme lacònic.

Guerrer espartà. No s’esperava que pronunciessin discursos.

L’anècdota que dóna origen a aquest terme es deu al fet que, estant assetjats els pobladors de Lacònia, els assetjadors van enviar un missatger per demanar la rendició dels assetjats amb la següent advertència: «Si guanyo aquesta guerra, sereu esclaus per sempre». Al que el comandant de Lacònia va contestar concisament: «Si guanyes». Des de llavors s’utilitza el terme lacònic com a sinònim de breu i concís.

Lacònia, al sud del Peloponnès

– Coneixes una altra anècdota on algú hagi utilitzat un laconisme?

– Quins altres mots relacionats amb la geografia de l’antiga Grècia coneixes?

 

Abril Gabutti

1r Batx, Humanístic

 

Aquest article s'ha publicat dins de Del grec al català, Ètims grecs, General, Geografia i etiquetat amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *