Escoltem en grec

A partir d’aquest gran apunt, Etimologies sonores: οὖς, ὠτός (τὸ) publicat a Aracne fila i fila, de la Marisol, he volgut aprofundir una mica més en les etimologies sonores: οὖς, ὠτός  (Us recomano que el llegiu i el comenteu!)

L’otorrinolarinogologia (ORL) és l’especialitat mèdica que s’encarrega de la prevenció, diagnòstic i tractaments, tan mèdics com quirúrgics, de les malalties de l’oïda, les vies respiratòries superiors i part de les inferiors (nas, faringe i laringe). La paraula otorrinolarinogologia està formada per οὔς/ὠτός (oïda/orella), ῥί-ς/-νός (nas), λάρυγ-ξ/-γος (laringe) i λογία (estudi).

L’otologia és una branca de la medicina que estudia l’anatomia i fisiologia, normal i patològica de l’orella i oïda (sistema sensorial vestibular i altres estructures relacionades). Aquesta paraula està formada per οὔς/ὠτός (oïda/orella) i λογία (estudi).

L’otòleg és el metge especialista en otologia. La paraula otòleg està formada per οὔς/ὠτός (oïda/orella) i λογία (estudi).

L’otoscopi és un instrument mèdic utilitzat per visualitzar i examinar el conducte auditiu extern i el timpà. La paraula otoscopi està formada per οὔς/ὠτός (oïda/orella) i σκοπία (instrument per examinar).

Otològic, pertanyent o relatiu a otologia. La paraula otològic està formada per οὔς/ὠτός (oïda/orella) i λογία (estudi).

L’otorrea és el drenatge de líquid a través del conducte auditiu extern (sang, sèrum o pus). La paraula otorrea està formada per οὔς/ὠτός (oïda/orella) i ῥοία (fluid).

L’otosclerosi és una malaltia metabòlica òssia primària de la càpsula òtica i la cadena ossicular que causa fixació dels ossets provocant hipoacúsia. La paraula otosclerosi està formada per οὔς/ὠτός (oïda/orella) i σκλήρωσις (enduriment).

L’otoscòpia és l’exploració o examen visual de l’oïda externa i el timpà amb l’ajuda d’un instrument que il·lumina la zona i facilita la seva observació. La paraula otoscòpia està formada per οὔς/ὠτός (oïda/orella) i σκοπία (instrument per examinar).

A part de les paraules esmentades anteriorment, també existeix la paraula “otitis”, que s’utilitza per denominar la inflamació de l’oïda i/o els seus teixits i parts. Aquesta paraula està formada per οὔς/ὠτός (oïda/orella) i -ῖτις (inflamació).

Si us interessa el tema de l’etimologia i encara voleu aprofundir més en el tema no us oblideu de llegir els següents articles: Etimologia i medicina: ἰατρός, -οῦ (ὁ)Qüestió d’etimologiaLliçons d’etimologia a “Mi gran boda griega”Etimologia X: filo-, -fília.

Sandra Mendoza Barco
1r Batxillerat Grec

Aquest article s'ha publicat dins de Cos humà, Del grec al català, Ètims grecs, General, Medicina i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *