Ser un tità

Un tità era, segons la mitologia grega, una classe de déu que va governar durant l’Edat d’Or. En total hi havia sis titans i sis titànides (l’equivalent femení), predecessors dels dotze déus de l’Olimp.

Es diu que els déus olímpics van enfrontar els titans a la Titanomàquia (Τιτανομαχία), una guerra que es va estendre durant una dècada. El resultat va ser positiu per als déus olímpics i els titans van ser desterrats a l’Inframón, a la zona del Tàrtar.

Els descendents de Gea i Urà formen la primera generació de titans:
-Cronos (aconseguí destronar Urà i es transformà en el monarca dels titans)
-Hipèrion
-Jàpet
-Ceos
-Crios
-Oceà
-Febe
-Mnemòsine
-Rea
-Temis
-Tetis
-Tia

D’aquí prové l’expressió ser un tità, que es diu a aquell que és excepcional o que destaca per alguna cosa, normalment pel valor o la força.

He trobat l’expressió en diferents llegües:
–Ser un titán (castellà)
–To be a titan (anglès)
–Être un titan (francès)
–Essere un titani (italià)
–Sein ein titan (alemany)

Coneixes aquesta expressió en altres llengües?

“La caiguda dels titans”, de P.P. Rubens

En quines altres expressions trobem el mot tità, titànic… té llarga pervivència?

Irene Sanz

1r Batx. Grec

Aquest article s'ha publicat dins de Del grec al català, Ètims grecs, Expressions, General, Mitologia i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a Ser un tità

 1. Alèxia Alvárez diu:

  Χαιρετε!
  – Coneixes aquesta expressió en altres llengües?
  No, i fent receca no he sapigut trobar, però ampliare informació de ser un tità.
  Un tità era, d’acord a la mitologia de l’Antiga Grècia, una classe de déu que va governar en l’anomenada Edat d’Or. El nombre de titans i titánides (el seu equivalent femení) oscil•la entre els dotze i els tretze d’acord a l’autor.
  Els titans van ser predecessors dels dotze déus de l’Olimp. Es diu que els déus olímpics van enfrontar als titans en la Titanomàquia, una guerra que es va estendre durant una dècada. El resultat va ser positiu per als déus olímpics i els titans van ser confinats a l’Inframón, a la zona del Tàrtar.
  Els descendents de Gea i Urà constitueixen la primera generació dels titans. Ells són Cronos (qui va aconseguir destronar a Urà i es va transformar en el monarca dels titans), Hiperión, Jàpet, Ceo, Criatura, Oceà, Tea, Temis, Rea, Tetis, Mnemòsine i Febe. Alguns inclouen en aquest grup a Dione, encara que altres deixen a aquesta deïtat com a part de les oceánides.

 2. Alèxia Alvárez diu:

  Χαιρετε!
  – Coneixes aquesta expressió en altres llengües?
  No, i fent receca no he sapigut trobar, però ampliare informació de ser un tità.
  Un tità era, d’acord a la mitologia de l’Antiga Grècia, una classe de déu que va governar en l’anomenada Edat d’Or. El nombre de titans i titánides (el seu equivalent femení) oscil•la entre els dotze i els tretze d’acord a l’autor.
  Els titans van ser predecessors dels dotze déus de l’Olimp. Es diu que els déus olímpics van enfrontar als titans en la Titanomàquia, una guerra que es va estendre durant una dècada. El resultat va ser positiu per als déus olímpics i els titans van ser confinats a l’Inframundo, a la zona del Tàrtar.
  Els descendents de Gea i Urà constitueixen la primera generació dels titans. Ells són Cronos (qui va aconseguir destronar a Urà i es va transformar en el monarca dels titans), Hiperión, Jàpet, Ceo, Criatura, Oceà, Tea, Temis, Rea, Tetis, Mnemòsine i Febe. Alguns inclouen en aquest grup a Dione, encara que altres deixen a aquesta deïtat com a part de les oceánides.

 3. thiriet.carlos diu:

  Χαιρε,
  Des de que era un nen he escoltat aquesta expressió, que bàsicament vol dir que ets un crack o molt bo en alguna cosa. Algunes expressions referents als titans i la seva força són per exemple l’esforç titànic o l’utilització de la paraula titànic com a sinònim de grandesa, com en el cas d’una “construcció titànica”. Els titans són una part bastant important de la mitologia grega, sobretot del seu origen, i és normal que tinguin varies expressions pròpies.

 4. Robert Cepeda diu:

  Primerament felicitar a la irene per aquest gran apunt. La veritat es que no se molt de la historia dels titans, sincerament pensaba que eran essers que convivien amb els deus, pero ara veig que estic equivocat.
  La paraula titanica s’utilitza en molts ambits ja que qualsevol accio que faci una persona si es excepcionalment destacable pot ser anomenada una accio titanica.
  La veritat es que aquesta expressio nomes la he escoltat en castellá i catala.

 5. Chaymae Zaouaghi diu:

  Χαιρε!!!
  Fins avui desconeixia aquesta expressió, i sobretot desconeixia el seu significat. Els titans i les titànides eres 6 fills i les 6 filles d’Urà, el cel, i de Gea, la Terra. Els grecs de l’edat clàssica coneixien poemes sobre la guerra entre els déus i molts dels titans, la Titanomàquia on els titans van precedir els dèus de l’olimp els quals guiats per Zeus van poder guanyar la guerra. El principal i únic poema que sobreviscut, va ser la Teogonia d’Hesíodo. Un poema èpic perdut titulat Titanomaquia.
  Avui en dia, es diu tità a l’ésser humà que destaca per alguna característica excepcional.
  Aquest nom també el trobem aplicat a altres coses, no relacionades amb l’home com per exemple Tità, és la denominació d’una sèrie de coets fabricats als Estats Units i el satèl·lit natural més gran de Saturn, també es diu Tità.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *