Ser un mentor

Telèmac i Mèntor, de P. E. Fabisch

Mèntor, de P. E. Fabisch

Anomenem Mèntor la persona que fa de conseller, mestre o guia d’algú.

Aquest significat prové del personatge de l’Odissea d’Homer Mèntor (en grec Μέντωρ), amic d’Odisseu (Ulisses en llatí), del qual la dea Atena, va prendre les faccions per instruir el seu fill Telèmac, mentre el pare era fora d’Ítaca a la guerra de Troia. Per aquest motiu el significat de mentor mentora és el de ‘conseller o guia d’algú’.

Com a conseqüència de la relació entre Mèntor i Telèmac  moltes llengües han adoptat el terme Mèntor o Mentor per nomenar a algú que imparteix lliçons de saviesa i coneixement a una altra persona.

El primer cop documentat amb aquest significat  es podria datar de l’any 1699 al llibre Les aventures de Télémaque del autor francès François Fénelon. Aquest llibre va ser molt popular durant el S. XVIII i se li podria atribuir l’autoria del significat actual d’aquesta expressió mitològica.

telemac_i_mentor__charles_joseph_natoir_450

Telèmac escoltant els consells de Mèntor, de Charles-Joseph Natoire

Mentoring és un manlleu de l’anglès que ha arribat a la nostra llengua sense cap mena d’adaptació. L’Oxford English Dictionary el defineix com l’‘acció d’aconsellar o formar una altra persona, especialment, un col·lega amb menys experiència’. Aquest neologisme ha arribat al català amb un significat gairebé idèntic al de la ja existent mentoria, que trobem al Termcat, però no als diccionaris normatius. Tot i que l’Observatori de Neologia va recollir aquest substantiu per primer cop el 2006, l’OED en documenta el primer ús ja l’any 1926.

Aula Mentor és un sistema d’educació a distància a través d’Internet promogut pel Ministeri d’Educació i Ciència. Creus que és un nom ben aconseguit? Per què?

En coneixeu més exemples d’aquesta expressió “ser un mentor” o de la pervivència del mot “mentor” arreu? Saps què és el mentoring? i mentoria?

Belén Cansino

1r Batx. Humanístic

Aquest article s'ha publicat dins de Del grec al català, Expressions, Homer, Literatura, Mitologia i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

9 respostes a Ser un mentor

 1. Realment el món clàssic i els seus referents són font inesgotable d’inspiració!

 2. Mariona Sabanés diu:

  Molt bon apunt Belén!
  El sistema d’educació a distància crec que té un bon nom asignat, ja que com ben bé diu la Belén, mentor és aquell que t’aconsella, que et guia, i tant en un curs a distància com el curs presencial, el professor et guia.

 3. Valentina Restrepo diu:

  Xaipe!
  Molt bon treball , l’he trobat molt complet i interessant, felicitats

 4. Alèxia Alvárez diu:

  Χαιρετε!
  – Saps què és el mentoring?
  L’acció de Mentoring és l’oferiment de consells, informació o guia que fa una persona que té experiència i habilitats en benefici del desenvolupament personal i professional de l’altra persona.
  – i mentoria?
  La mentoria és una relació de desenvolupament personal en la qual una persona més experimentada o amb major coneixement ajuda a una altra menys experimentada o amb menor coneixement. La persona que rep la mentoria ha estat cridada tradicionalment com protegit, deixeble o aprenent.
  – Aula Mentor és un sistema d’educació a distància a través d’Internet promogut pel Ministeri d’Educació i Ciència. Creus que és un nom ben aconseguit? Per què?
  Si, perque ja et dona com un aticipació del que s’ofereix en aquesta aula.
  – En coneixeu més exemples d’aquesta expressió “ser un mentor” o de la pervivència del mot “mentor” arreu?
  No.

 5. Claudia P. Torrabadella diu:

  Saps què és el mentoring? i mentoria?
  El mentoring té com a objectiu crear un vincle de relació en què una persona especialitzada , ajuda a una altra persona no especialitzada o menys especialitzada , a dur a terme una tasca o un conjunt de tasques que li permetin aprendre professionalment en un camí ” mà a mà ” amb el mentor .
  És a a dir, diguem que un mentor és un guia que pot ajudar l’aprenent a trobar la direcció correcta i que pot ajudar a desenvolupar solucions als problemes que es trobi al llarg de la seva carrera professional de la cursa , basant-se en haver tingut experiències similars per guanyar empatia amb el aprenent i la comprensió del seu . El mentoring ofereix a l’aprenent amb l’oportunitat de pensar sobre les opcions de carrera i el progrés.
  Per tant la a mentoria, és una relació de desenvolupament personal on una persona especialitzada, ajuda a una altra persona no especialitzada o menys especialitzada.

  En coneixeu més exemples d’aquesta expressió “ser un mentor” o de la pervivència del mot “mentor” arreu?
  Sí, també del meu entrenador, és un entrenador especial en aquest sentit. Fa servir moltes expressions així. Un cop quan estava desanimada ell em va agafar i em va dir “ No et preocupis, jo seré el teu mentor”. No coneixia l’expressió fins ara, ara entenc que em volia dir amb això.
  Aula mentor
  Aula Mentor és una iniciativa de formació oberta, flexible i a través d’Internet dirigida a persones adultes que vulguin ampliar les seves competències personals i professionals

 6. Mireia Sánchez diu:

  Xaipete!!

  Ser un mentor vol dir ser una persona que ajuda, que dedica un temps a prestar atenció a algunes persones.

 7. Mar Cruz Viladoms diu:

  Xaipete!!
  Tampoc havia sentit mai aquesta expressió, i després de fer recerca, he trobat que el seu significat és una persona que ajuda les altres; el qual prové de l’Odissea.

 8. Maryama diu:

  Xaipete!

  La paraula ser un “mentor” l’escoltat moltes vegades, ser un mentor és una persona que t’ajuda i que et guia, per exemple la relació entre el mentor i l’aprenent es coneix com a mentoria. A través d’aquest vincle el mentor comparteix la seva experiència i coneixements a una altra persona.

 9. Rocío Rodríguez diu:

  Xaipe!
  Ser un mentor significa ser una persona que ajuda i guia a altres persones.
  El mentor dona els seus coneixements a una altres persona.
  Un mentor és com una persona sabia.
  La veritat és que he escoltat aquesta expressió en algunes sèries.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *