Expressió mitològica “fil d’Ariadna”

Tots coneixem la història del fil d’Ariadna. Ariadna és la filla de Minos i Pasífae, i per tant, princesa de Creta. El rei Minos va sotmetre Atenes després que un fill seu, Androgeu, hi hagués mort assassinat. Va obligar els atenencs a enviar-li a Creta cada nou anys un grup de catorze joves -set nois i set noies-, que serien sacrificats al Minotaure. Un cop, en una d’aquestes trameses de nois hi anà, voluntàriament, el príncep Teseu, fill d’Egeu, rei d’Atenes. Teseu, un cop arribat a Creta va enlluernar Ariadna, que se’n va enamorar. Assessorada per Dèdal li va donar una espasa màgica, amb la qual podria matar el Minotaure i un fil de llana que no es podia trencar que l’ajudaria a trobar el camí de sortida del Laberint.

Parc del laberint d'Horta, Barcelona

Teseu i Ariadna. Parc del Laberint d’Horta, Barcelona

A causa d’aquest mite s’usa l’expressió “el fil d’Ariadna” com per la indicació o la guia per arribar a un objectiu, o localitzar un lloc amb indicació d’algú.

Havíeu sentit a parlar d’aquesta expressió? Per què creieu que el nostre bloc d’aula es diu El Fil de les Clàssiques?

Coneixeu més expressions semblants?

Chaymae Zaouaghi. 1r Batxillerat.

Aquest article s'ha publicat dins de Ètims grecs, Expressions, General, Mitologia i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

15 respostes a Expressió mitològica “fil d’Ariadna”

  1. Abril Ramos Aran diu:

    No havia escoltat mai aquesta expressió i ara que ja la se la podre utilitzar!!
    He anat bastantes vegades al Parc del Laberint d’Horta de Barcelona i no m’havia fixat mai en la figura de Teseu i Ariadna.

  2. zarcos.ariadna diu:

    El meu nom és Ariadna i no l’havia escoltat MAI aquesta expressió, i he anat mil cops al Parc del Laberint i no m’havia adonat que hi havia aquesta figura, el pròxim cop segur que m’hi fixaré!

  3. Belén Cansino Hernández diu:

    La veritat és que coneixia el mite però mai havia escoltat a algú utilitzar aquesta expressió.
    Se que de petita hi anava molt al Laberint d’Horta però només recordo de coses que m’han explicat, no tinc records propis, ja que potser tenia 1 o 2 anys quan anàvem, per això no recordo d’aquesta figura.

  4. alvarez.raul diu:

    Χαιρετε,
    Ja coneixia aquest mite des de fa incontables anys, doncs és una de les llegendes més conegudes (crec, potser m’equivoco). El que no sabia és que existia com a expressió “Fil d’Ariadna”. Bon apunt!

  5. Iria Rael diu:

    Χαιρε!!
    Mai havia escoltat aquesta expressió, però si hem coneixia una mica el mite gràcies a literatura universal i llatí. Tampoc he anat mai al laberint d’Horta, si hagués anat m’hauria fixat en la figura d’Ariadna i Teseu!!

  6. Ari Vila diu:

    Més d’un cop m’han explicat el fil de Ariadna per fer referència al meu nom, i algun cop havia sentit aquesta expressió. També e visitat aquest laberint i em sembla preciós. Bona feina!

  7. Marc Arquillo Quintana diu:

    Xaipe!
    Ja havia sentit a parlar d’aquesta expressió anteriorment. El Fil de les clàssiques deu el seu nom a que és la guia per al nostre aprenentatge de clàssiques durant el batxillerat.

  8. thiriet.carlos diu:

    Χαιρετε,
    Jo, com molts altres, mai havia escoltat aquesta expressió, però la veritat és que té bastant sentit el seu origen mitològic. Suposo que es diu el fil de les clàssiques perquè aquest bloc ens guia per aprendre tot ho relacionat amb les clàssiques i la seva herència.

  9. omaima diu:

    Χαιρε!!

    Mai había escoltat aquesta expressió però ara ja e après una cosa més. He anat molt cops al Parc a Brcelona però mai ho había vist.

  10. Ariadna Ruiz diu:

    Xairete!

    Sempre m’ha agradat aquest mite, sobretot perquè tracta sobre el meu nom, que percert m’hagrada moltíssim.

    Des de que era ben petita que he anat a aquest laberint d’Horta i mai m’he cansat d’anar-hi.

  11. Abigail.dina diu:

    Molt bon apunt!No sabia res sobre aquest mite ,però ara ja ho se!Ariadna ja et pots sentir privilegiada de tenir quest nom tant bonic,que té unes arrels molt boniques.

  12. Robert Cepeda diu:

    Un article molt bo, mai havia escoltat aquesta expressio, em sembla molt ingeniosa. La veritat es que no he estat mai en aquest parc tan bonic, intentare trobar un dia per poder visitar-lo quina meravella de parc

  13. Zícora diu:

    Salve!

    Molt bon article, Chaymae! Et felicito! De fet jo ja coneixia aquesta expressió del fil d’Ariadna, gràcies al mite, és clar, però, certament, no m’he fixat si la gent ho ha dit alguna vegada.

    També, com no, el mot fil forma part del títol del blog “El Fil de les Clàssiques”, i potser, metafòricament, els articles representen el fil en sí, perquè és il·limitat i mai s’acaba. Sempre trobem alguna cosa relacionada amb el món clàssic, els romans, grecs…

    Vale!

  14. Mariona Sabanés diu:

    Molt ben fet l’article!
    Mai havia escoltat aquesta expressió i sí que hi he anat al Laberint d’Horta però era molt petita, això si, quan pugui hi aniré!!
    El Fil de les Clàssiques té aquest nom per que aprenguem l’herència clàssica i tot el relacionat amb el món clàssic.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *