Actualment, en la nostra llengua només disposem d’una paraula per descriure el sentiment de l’amor, i per això tot sovint ens porta a confusions perquè l’amor té mil cares des de l’amistat al sexe; ara bé, en l’antiga Grècia diferenciaven els tipus d’amor i relacionaven cada un d’ells amb un mot diferent. Algunes d’aquestes paraules encara perviuen i s’utilitzen avui en dia per descriure l’amor envers alguna cosa.
Roser Barraca
2n Batx. Grec i Llatí
De ben segur, Roser, la teva entrada agradarà d’allò més als companys i companyes! Jo et felicito per haver fet amb escreix el que t’havia encomanat i, a més, quan tocava, tot i que sempre et costa complir terminis. Enhorabona, continua així ara que ja ho has aconseguit! Avant!
M’ha sorprès que C.S.Lewis escrivís una obra amb quatre conceptes grecs. Jo el coneixia per les cròniques de Nàrnia i no sabia que també tenia llibres relacionats amb l’amor.
Xaipete!
No sabia què a Grècia hi haguès un mot per a cada tipus d’amor ja que nosaltres només anomenem amb una sola paraula els diferents tipus amb la paraula amor.
Molt interessant l’article felicitats! No he trobat més mots i algunes de les paraules ja les coneixia perquè sovint s’ulitilitzen.
Χαιρε!
Molt bon apunt Roser! Hi ha molts tipus de noms relacionats amb l’amor i sabia que hi ha molts tipus de fília però no sabia que fins i tot existia la Anglofília. Una de les paraules que més em crida l’atenció és la Xenofília, perquè l’havia escoltat alguna vegada però mai havia conegut el seu significat i gràcies al teu apunt ja el se!
Salve!
Un apunt molt interessant i complet Roser! No sabia que hi havia un nom concret per a l’amor cap a Anglaterra i la seva cultura.
L’amor que més m’ha agradat ha estat el de l’amor propi ja que com bé diu el Drive i Aristòtil va dir als seus temps, si t’estimes a tu mateix podràs donar més amor a les altres persones ja que tindràs més seguretat en tu mateix. Algunes paraules que podria afegir serien filialment, erotofobia…
Χαιρε!
Molt bonic l’apunt! I interessant!
M’ha agradat aquesta presentació, ja que és un tema diferent però que a tothom li agrada i li crida l’atenció. La presentació està molt bé muntada amb els colors vermells i les fotos per poder associar el significat de les paraules derivades del grec.
No m’havia adonat que hi havia tantes paraules en català que derivaven de la paraula grega “filia” i del deu “Eros”. El que més m’ha agradat és el de l’amor familiar i el que més m’ha cridat l’ atenció ha sigut el de l’amor propi, ja que això dels dos tipus de sentiments que hi ha en estimar-se a un mateix un més saludable que l’altre, és una cosa que a nosaltres encara pensem i vivim, no sabia que els grecs ens haguessin aportat aquesta idea als nostres dies.
Seria interessant posar l’amor al teu segrestador, és a dir, el “Síndrome d’Estocolm” si aquest té una paraula deriva del grec.
Molt bon apunt Roser!
Certament hi ha moltes maneres de dir “t’estimo”! En tots els idiomes hi ha paraules molt variades, com ja ha dit la Roser, però particularment en el grec també hi ha moltes maneres! ῝Ερως (A part del déu de l’amor representa l’amor sexual i egocèntric), φιλία (un amor amb amistat, lleialtat i confiança), στοργή (l’amor familiar), ἀγάπε (que és un amor incondicional), φιλαυτία(L’amor a un mateix), πρᾶγμα (és l’amor pràctic basat en la raó i és propi dels matrimonis que només es duen a terme pel contracte que suposa).
Bon apunt Roser! A tothom li crida l’atenció el tema de l’amor, jo també el vaig tractar en un apunt del meu bloc!
http://blocs.xtec.cat/cartellerateatral/2014/12/03/lamor-a-la-cartellera-teatral-de-barcelona/
Per mi, l’amor més apreciat és l’amor familiar, ja que és incondicional i sempre estarà sota qualsevol circumstància.
Xaipe!
Et felicito per l’apunt, està molt ben estructurat i molt complet! No sabia que existia un nom per a l’amor cap a Anglaterra (Anglofília), ni cap els estrangers (Xenofília)
Xaipete!
Moltes felicitats pel teu apunt Roser, em sembla molt interessant i complet. Coneixia alguns tipus d’amor esmentats al Drive, com per exemple la bibliofília, la pedofília, etc… Però també desconeixia d’altres com l’agape, el pragma i la philautia, que m’ha cridat especialment l’atenció, ja que havia sentit a parlar de l’amor propi però no sabia que se li assignes aquest mot.
Xaipete!!
Moltes felicitats per l’apunt Roser!!! Considero que és un article molt interessant i curiós. Personalment el que més m’ha cridat l’atenció ha sigut el mot anomenat “anglofília”, que significa amor a allò referent a la cultura anglesa, ja que mai havia sentit a parlar.
Las clasificaciones del AMOR según los griegos
Una obsesión, una terrible pasión o el sentimiento más tierno pueden ser los matices del sentimiento que mueve al mundo… ¿De qué forma amas tú?
http://de10.com.mx/parejas/2015/01/12/las-clasificaciones-del-amor-segun-los-griegos
Et felicito per el apunt! El amor en la nostre societat és molt important i creec que fer una apunt d’això esta molt ben fet per mi es molt importan el amor. Per el grecs el AMOR s’ignifica una obsesión, una terrible pasión o el sentimiento más tierno pueden ser los matices del sentimiento que mueve al mundo per mi tambe significa aixó.
Molt bon apunt Roser!! Molt interessant perquè no sabia el nom cap Anglaterra relacionat amb l’amor. M’han cridat molt l’atenció el tipus d’amor que hi han, no hi era conscient de tants. (Anglofília), (Xenofília)… Felicitats roser es nota que has treballat i es un bon tema.
Molt bon apunt! No sabia que hi havia tants tipus d’amor, no en coneixia molts, però ara ja els tinc en ment. Per mi el millor tipus d’amor és l’amor a la familia, ja que és el més sincer i el que més perdura.
Xaipete!!
Molt bon Punt Roser, no sabia que hi havia tanta varietat de tipus d’amor ni el que significava per els grecs, crec que és un tema important per tractar, ja que és un d’aquells temes que mai són vells o passats de moda, l’amor el coneixien el grec fa segles enrrere i encara avui en dia és el centre i el que mou el món en general.
Molt ben fet el Drive.
No en sabia que el significat de la paraula aestimar significava calcular o valorar el preu d’una cosa!!
El amor que més perdura i el que és el més bonic crec que és el amor familiar ja que el amor de parella, aunque també en sigui de bonic, no sempre perdura…
Retroenllaç: La terminologia de l’amor d’arrel llatina | L'univers clàssic dels nostres mots
http://www.yesmagazine.org/happiness/the-ancient-greeks-6-words-for-love-and-why-knowing-them-can-change-your-life
Salve!
Molt bon apunt Roser!
Realment, no sabia que existissin tantes paraules referents a l’amor! Per mi, l’amor més vertader és el de la família!