Matar el missatger: Una expressió d’origen grec

Abans de començar les guerres mèdiques, el rei Xerxes de Pèrsia va enviar missatgers a Grècia per a demanar la submissió de les polis gregues. Moltes ciutats van acceptar, però no Atenes ni Esparta. En aquesta última polis, va succeir un fet que va crear la famosa expressió “matar el missatger”.

L’expressió vol dir que normalment ens enfadem amb el portador de males notícies, en lloc de fer-ho amb l’autor dels fets considerats una mala notícia.

Aquesta expressió té origen en l’època clàssica, i hi ha moltes referències d’aquesta expressió en el món grecollatí, ja que era molt freqüent que en una guerra un dels bàndols enviés missatgers a l’altre per a establir les condicions d’aquell bàndol per signar la pau. La majoria dels bàndols contraris es prenien les condicions com a ofenses i mataven els missatgers portadors de la notícia, d’aquí la dita.

L’esdeveniment que va passar a Esparta tracta de com els espartans van llançar a un pou els emissaris perses, que demanaven la submissió a través de la demanda de terra i aigua, a la qual cosa els espartans van respondre que en el pou trobarien molta aigua i molta terra.

Aquí us deixo un vídeo d’una escena de la pel·lícula “300“, en el qual podem veure aquest episodi recreat, malgrat que la part de “això és Esparta” no apareix en cap fet històric, sinó que forma part del guió que va crear el director, Zack Snyder.

[youtube]http://youtu.be/Chc0aMXvmck[/youtube]

Carlos Thiriet, alumne de grec de 1r de Batxillerat Humanístic.

Aquest article s'ha publicat dins de Expressions, General i etiquetat amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Matar el missatger: Una expressió d’origen grec

  1. robertcepeda diu:

    Salve!
    Wow em sembla alucinant que aquesta expressio vingui d’aqui, em sembla molt valent el que van fer els espartans i els atenensis en no sotmetres davant de l’imperi persa ja que si haguessin fet el contrari tot el que sabem de les guerres mediques!

  2. Retroenllaç: Matar el missatger: Una expressió d&rsqu...

  3. gimenez.judit diu:

    Conec aquesta expressió desde fa relativament poc perquè ho vaig escoltar en algun programa de la tele en que algun còmic feia una broma pero ara no recordo exactament. Buscant el fragment del programa he trobat casualment que un capitol de la sèrie Castle es titula “Matar al mensajero”, quina casualitat! Quina por em faria dedicar-e a la missatgeria en aquella època.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *