La física i la química

El mot física, així com altres paraules relacionades amb la ciència, prové del mot grec Φυσική (phýsis), que significa “naturalesa”, en el seu sentit més ampli.
És evident que el concepte de la física actual ha canviat molt respecte als antics, i el seu significant ha quedat més restringit a uns aspectes concrets dins el gran món de la natura.
A Roma, cal destacar dos escriptors que van intentar aprofundir el camp de la física (entesa com a naturalesa): Lucreci, del segle I aC, amb la seva obra Sobre la naturalesa de les coses, que seguia els preceptes del seu antecessor grec Epicur; i també Sèneca, cordovès del segle I dC, que escrigué Qüestions naturals, on parla de diversos fenòmens atmosfèrics.
No és gens estrany, doncs, que en el vocabulari de la física hi trobem mots provinents del llatí, o bé prefixos que modifiquen unitats de mesura:

Decimus (deu) deci- decilitre
Centesimus (cent) centi- centígrad
Millesimus (mil) mil·li- mil·libar

El primer que s’observa quan s’estudia química és que els símbols químics no coincideixen amb les inicials dels elements que representen. Així, per exemple, Ag és el símbol de la plata i Au, el de l’or. Doncs bé, el llatí té molt a veure amb aquest fet. Fins al final del segle XVIII, els científics sabien llatí i els llibres científics s’escrivien en llatí, que era la llengua habitual en els registres superiors; per tant, els símbols químics es formaven a partir dels noms llatins.

Ag Argentum Plata
Al Alumen Alumini
Au Aurum Or
Ca Calcius Calci
Cu Cuprum Coure
Fe Ferrum Ferro
Hg Hydrargyrus Mercuri
K Kalium Potassi
Na Natrium Sodi
P Phosphorus Fòsfor
Pb Plumbum Plom
S Sulphur Sofre
Sn Stannum Estany

Clara Serrano Jiménez

2n Batxillerat C

Aquest article s'ha publicat dins de Ètims llatins, Experimentals, General i etiquetat amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

15 respostes a La física i la química

 1. Ariadna Zarcos diu:

  Sortim de les ciències i ens trobem això, referents a les ciències! Molts dels noms del elements químics tenen noms provenients del llatí, això ho sabia, però que decimus/Centesimus i Millesimus també, no en tenia ni idea…

 2. falcon.ana diu:

  Salve!

  Moltes felicitats per l’apunt Clara, jo vaig ser testimoni quan el feies, jaja
  És curiós veure com les clàssiques tenen influencia en el món de les matemàtiques, la física i la química, que aparentment no tenen res a veure i són oposades l’una a l’altre.
  I és que encara que no ho sembli, les clàssiques són l’arrel de tot el que tenim avui en dia.

 3. Retroenllaç: Els mots provinents de la mitologia | L'univers clàssic dels nostres mots

 4. Maryama diu:

  salve!
  No sabia que les unitats de mesura provenien del latí com el decilitre, centígrad etc. Tampoco sabia que els símbols químics el ser origen provenía del latí, però ara que he llegit aquel text ho entes porque siempre em preguntaba que com que el simbol del nom no tenia res a vuere amb el nom.

 5. Alba Zarcos diu:

  Bonum Diem!
  No tenia ni idea que els símbols químics provenien del llatí, a mi personalment la física i la química no m’ha agraden, però segur que algú que li agradi li semblarà una cosa molt interessant així que està molt bé que ho expliquin.
  Ara ja entenc perquè moltes inicials no tenien a veure ni amb el castellà ni l’anglès, ara ja sé que és perquè bé del llatí.
  Awe!!

 6. Soukaina diu:

  Bonum. diem!!!
  Mots noms dels elements no sabia que provenien del llatí com Hg (Hydrargyrus), Millesimus (mil)….. Desprès de llegir aquest fantàstic text ser que provenien del llatí com les matemàtiques , la taula periòdica, els elements químics, abans no entenia ni dea..

 7. Sanae Anzaoui diu:

  Salve !

  Abans de llegir el text no s’havia moltes coses, però després d’haver llegit el text ara entec moltes coses, com per exemple els símbols o el seus noms.

  Ave!

 8. Soukaina diu:

  Boum diem!!

  Abans no sabia que els elements químics no sabia d’on provenien , i ara sí del llatí com S(Sulphur), Millesimus (mil)… Desprès de llegir aquest fantàstic text se que els elements químics, la taula periòdica i les matemàtiques provenien del llatí… No en tenia ni idea..

  Ave..

 9. Anna Bagaria diu:

  Bonum diem!
  M’ha semblat molt curiós adonar-me que moltes més coses de les que em pensava provenen del llatí com són les unitats de mesura o els elements de la taula periòdica.
  Ave!

 10. Marta Roman diu:

  Em sembla un article molt interessant! Ara ja sé d’on venen els elements químics. Ara sé que les inicials venen del Llatí i no del Castellà ni del Anglès.

 11. Soukaina Agharbi diu:

  Salue,
  Fins ara pensaba que las inicials provenien de la paraula completa d’avui en día i no es així, provenen del seu nom real llatí!

  impressionant!

 12. Yasmina Groult diu:

  Bonum diem!
  Es un apunt molt interesant! Es molt curios i he apres coses que no sabia!

 13. Miguel Ángel Valdivieso diu:

  Salve!
  És increïble la influència tan gran que tenim del llatí en el nostre temps, fins i tot en la química i la física!
  Ave!

 14. leila diaz chiheb diu:

  SALVE!

  M’ha agradat aquest article, es bastant fort que la majoria de paraules provenen del llatí.

  AVE!

 15. Carla diu:

  Bonum diem!
  Esta bé veure el nom original dels elements de la taula periòdica.
  Salve

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *