Expressions mitològiques: “Taló d’Aquil·les”

Taló d’Aquil·les

És una expressió que s’utilitza per referir-se al punt dèbil d’algú, està relacionada amb algunes llegendes gregues que deien que Aquil·les era invencible en tot el seu cos, menys en el seu taló.

Aquest article s'ha publicat dins de Expressions, General, Homer i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

8 respostes a Expressions mitològiques: “Taló d’Aquil·les”

 1. Iria Rael diu:

  Xaipe!
  Havia sentit algun cop la expressió: “Taló d’Aquil·les”. Be de la història d’Aquiles. Aquiles també és famós per ser el més bell dels herois reunits a Troia, així com el més ràpid. En el seu mite és crucial la seva relació amb Pàtrocle, descrita en fonts diferents com profunda amistat o amor.

 2. gimenez.judit diu:

  Recordo que la llegenda diu que la seva mare Tetis de petit el volia fer inmortal banyant-lo al riu Estígia, i d’altres versions deien al foc, pero com l’agafava pel taló aquell seria el seu punt feble i la futura causa de la seva mort (Vid. el següent artícle)

 3. zarcos.ariadna diu:

  Aquesta és super famosa! La història també la he escoltat molts cops, llegida del llibre i les tantes pel·licules que han fet… Crec que aquesta expressió és molt bona, ja que ens descriu molt bé: som invencibles fins que troben el nostre punt fluix, com li va passar a Aquil·les.

 4. Valentina Restrepo diu:

  Xaipete!
  Molt bona feina, m’he enrecordat d’aquesta expressió, vol dir que som invencibles fins que troben el nostre punt fluix, com li va passar a Aquil·les; la trobo molt interessant!!!

 5. Alèxia Alvárez diu:

  Χαιρετε!
  L’expressió “el taló d’Aquil•les” s’utilitza per referir-se al punt vulnerable o feble d’alguna cosa o d’algú.

  L’expressió es refereix a Aquil•les, heroi grec que va participar en la guerra de Troia. Aquil•les, fill de Peleu i de la nereida Tetis, és un dels herois més famosos de la mitologia grega, sobretot per la importància que li dóna Forner en la Ilíada.

  Aquil•les era invulnerable en tot el seu cos excepte en el seu taló. De fet, s’explica que Aquil•les va morir en batalla en ser aconseguit per una fletxa enverinada al taló, d’on l’expressió «taló d’Aquiles» ha arribat a al•ludir a l’única debilitat d’una persona.

  ¿Per què el taló era el seu punt feble? Segons Estació, quan Aquil•les va néixer Tetis va intentar fer-li immortal submergint-lo en la llacuna Estígia, però va oblidar mullar el taló pel qual li subjectava, deixant vulnerable aquest punt. En una altra versió de la història, Tetis ungí al nen amb ambrosia i ho posava al foc de la llar per cremar les parts mortals del seu cos. Va ser interrompuda en aquests quefers per Barallo, que va arrencar amb violència al nen de les seves mans i aquest va quedar amb un taló carbonitzat. Tetis, enfurismada, va abandonar a tots dos. Barallo va substituir el taló cremat d’Aquil•les per la taba del gegant Dámiso, cèlebre per la seva velocitat en la carrera. Per aquest motiu es nomenés a Aquil•les com “el dels peus lleugers”

  En la guerra de Troia, que se’ns relata en la Ilíada, després de la mort del seu amic Pàtrocle a mans del troià Hèctor, Aquil•les, presa del dolor, aconsegueix matar a Héctor i es venja cruelment arrossegant el seu cadàver lligat a un carro durant dotze dies al voltant de Troia. Tal ostentació de triomf davant el cadàver d’Hèctor no va agradar al déu Apol•lo, i quan Aquil•les, estovat per l’ancià Príam, pare d’Hèctor, li torna el cadàver del seu fill, una fletxa disparada per París, germà d’Hèctor, i que va ser guiada pel mateix déu Apol•lo, va travessar el punt vulnerable d’Aquil•les, el seu taló dret, causant-li la mort.

 6. Maryama diu:

  Xaipete!

  Aquesta expressió ja la coneixia, la vaig escoltar moltes vegades en pel·lícules, series… I quan vaig veure la pel·lícula de Troia vaig entendre millor la frase, crec que és una expressió és molt bona, ja que ens diu que som invencibles fins que troben el nostre punt fluix, com li va passar a Aquil·les.

 7. Rocío Rodríguez diu:

  Xaipe!
  Aquesta expressió surt en moltes sèries i pel·lícules quan volen referir-se al punt dèbil d’alguna persona.
  Aquil·les era un home invencible, però que com tothom, té un punt dèbil, en aquest cas, el seu era el taló.
  Com bé diu la Maryama, aquesta expressió ens vol explicar que tots sóm forts però que sempre tindrem un punt dèbil que ens farà únics.

 8. Arnau Torres Nadal diu:

  Xaipe!
  A la pel·lícula Hèrcules de Disney, es cita Aquiles , en realitat s’enrriuen del sàtir que els entrena rient-se d’ell dient que es va deixar el taló.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *