Expressions mitològiques: “Tocar diana”

Tocar diana

Aixecar-se d’hora. Diana era la deessa romana que equival a la deessa grega Àrtemis, era la imatge de la cacera i la castedat.

 

Aquest article s'ha publicat dins de General i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a Expressions mitològiques: “Tocar diana”

 1. Iria Rael diu:

  Xaipe!
  Mai havia sentit a parlar d’aquesta expressió, ara ja ho dire jo també!

 2. omaima diu:

  jo había sentit a parla de aqueta expressió, Diana era deessa dels boscos i de la caça,
  els romans la representaven amb vestimenta grega, acompanyada d’un arc, unes màgiques sagetes i un cérvol.

 3. Abril Ramos i Aran diu:

  Xaipe!

  Jo ja havia sentit aquesta expressió, no l’utilitzo però més d’una vegada l’he sentida per part de la meva família.

 4. Mar Cruz Viladoms diu:

  Salve!!
  L’expressió ‘Tocar Diana’ l’he sentit i l’he utilitzat més d’una vegada. El que no sabia era que havia sortit pl fet de llevar-se d’hora i per la deessa grega de la cacera Artèmis, Diana en llatí.

 5. Alèxia Alvárez diu:

  Χαιρετε!
  La veritat es que l’he sentida però no l’he fet servir, ni jo, ni el meu voltant amb la qual cosa no m’hes molt familiar.
  Explicació:
  «Quinto s’aixeca, tira de la manta …». La matinera cançó militar desperta a la tropa. És el «toc de diana», una expressió que ja ha transcendit l’àmbit militar i s’usa per referir-se al avís amb el que es desperta a un altre i, en les festes dels pobles, per anunciar el començament d’un dia festiu.

  Pocs coneixen, però, que la diana del toc es remunta al món clàssic, a una deessa romana les restes de culte encara perviuen la ciutat portuguesa d’Évora. El temple de Diana «ens recorda que, si tenim« dianes »i« tocs de diana », l’hi devem a ella», assenyalen els filòlegs Antoni Cascón, Rosario López i Luis Unceta en nou llibre «Feliços aquests» (Ariel, 2014 ).

  Els experts, que signen amb el pseudònim de Víctor Amiano seu estudi sobre frases i expressions heretades de Grècia i Roma, expliquen com Joan Corominas apuntava en el seu «Diccionari etimològic» que l’origen de l’expressió «es troba en l’italià, Diana era el nom amb el qual es coneixia el planeta Venus, que anuncia el nou dia », cosa per la qual també es coneix a l’estrella com el« estel de l’alba ».

  La connexió entre diana i la llum, però, «encara és més evident» amb la divinitat lunar romana del mateix nom, continuen els filòlegs de la Universitat Autònoma de Madrid. que citen a Ciceró en «Sobre la naturalesa dels déus»: «A Diana se l’anomena així perquè era capaç de produir, tot i ser de nit, una mena de dia».

  Un amic d’aquest, el gramàtic Marc Terencio Varrón, també es refereix a Diana en la seva obra «Sobre la llengua llatina», segons recullen aquests experts: «El nom de la Lluna es deu al fet que és l’única que brilla (lucet) durant la nit. Per això al Palatí se li dóna el nom de Noctiluca, ja que el temple que hi té s’il•lumina de nit. N’hi ha que la denominen Diana, de la mateixa manera que al sol li donen el nom d’Apol•lo ».

  «Donar a la diana»
  Cascón, López i Uncueta relaten com Diana «aviat va ser posada en relació amb Apol•lo» i com va acabar assumint l’atribut sobre la caça que tenia Àrtemis, la deessa grega germana d’aquest amb la qual va ser identificada. «Possiblement de la iconografia clàssica d’aquesta deessa, que ens la presenta amb el buirac ple de fletxes i el seu arc sempre a punt, provingui l’expressió« fer diana », que ha donat origen després a« donar a la diana », transferint la denominació del caçador a l’caçat ».

  En un breu apunt històric, els autors de «Feliços aquests», apunten el culte sagnant que tenia la deessa Diana, el santuari més famós estava situat en Aricia, als boscos albanesos. «El ritual que permetia convertir-se en el sacerdot del santuari implicava l’assassinat de qui abans ocupava el càrrec», recorden.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *