Expressions mitològiques: “L’Edat d’Or”

L’edat d’or és la millor època d’un període concret, està relacionat amb el mite que defineix el període següent a la creació de l’home i que s’associa amb la innocència i la felicitat. En grec antic s’anomenava “χρυσόν γένος”. Per als romans aquesta edat estava marcada també per l’absència de temps, sempre era primavera. Els romans l’anomenaven uera aetas o Saturnia regna.

En la literatura s’utilitza aquest tòpic sobretot en el subgènere líric de l’ègloga on s’explica les aventures amoroses dels pastors d’una forma bucòlica, és a dir, d’una forma irreal. Aquesta forma d’escriure té diverses similituds amb el tòpic de l’Edat d’Or.

Aquest article s'ha publicat dins de General, Literatura i etiquetat amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Expressions mitològiques: “L’Edat d’Or”

 1. omaima diu:

  Com be esta dit era l’edat d’or,per als romans aquesta edat estava marcada també per l’absència de temps, sempre era primavera

 2. Alèxia Alvárez diu:

  Χαιρετε!
  La veritat es que l’he sentida però no l’he fet servir, ni jo, ni el meu voltant amb la qual cosa no m’hes molt familiar.
  Explicació:
  L’edat d’or (en grec antic ξρυσόν γένος, en llatí aurea aetas o Saturnia regna “regne de Saturn”) és el nom donat, a l’antiga Grècia i al món romà, al mite que defineix el període següent a la Creació de l’home i que s’associa amb la innocència i la felicitat, en una mena d’al•legoria amb la infància de la humanitat. Pels romans aquesta edat estava marcada també per l’absència de temps (sempre era primavera), que és qui altera i fa degenerar les coses. Per extensió s’aplica el terme “edat d’or” a períodes d’auge cultural de diferent nacions. És una de les edats de l’Home segons Hesíode.
  Aquesta edat s’assimila a un estil de vida bucòlic i pastoral (a un indret com l’Arcàdia mitològica), recreat en gèneres com l’ègloga, lluny de la ciutat que és símbol de pecat (aquesta associació camp-virtut enfront urbs-vici és recurrent al llarg de la història de la cultura); hi havia pocs homes, que vivien sense necessitat de treballar per l’abundància de recursos i en una igualtat perfecta (des de llavors una de les metes de la utopia política).
  Pel que fa a la cultura judeocristiana, l’edat d’or s’identifica amb l’estada al Paradís terrenal d’Adam i Eva. Es mantenen els tòpics: els dos van nus (innocents, de fet és l’ànsia de coneixement la que els porta a cometre elpecat original), no pateixen dolor, tot el món és al seu abast i l’entorn és campestre. L’hybris o orgull excessiu porta a la pèrdua d’aquests privilegis.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *