Parlant amb Mercè Otero-Vidal

Vam parlar amb Mercè Otero-Vidal, professora de clàssiques jubilada de l’IES Santa Eulàlia de l’Hospitalet de LlobregatBarcelona.Aquesta xerrada es va dur a terme el dia 24 d’octubre de 2013 a les 16h. a la Universitat de Barcelona (C./Gran Via de les Corts Catalanes, 585). Aquí podeu veure com va anar la xerrada, cal dir que és una gran persona i molt amable.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=KWmF6s5J7Rs[/youtube]

En aquesta xerrada amb Mercè Otero-Vidal ens comença explicant que tot i estar jubilada, l’interès i la seva col·laboració cap al món clàssic no ha cessat, les clàssiques sempre l’han motivat ens comenta enèrgicament, ens parla també del seu afany col·leccionista, com per exemple la seva col·lecció de soldadets romans o els seus trencaclosques, i que segueix treballant per aquest inacabable món clàssic. També cal dir que té una bona col·lecció de mussols d’arreu. L’àmbit que domina en els referents clàssics és l’alimentació i l’àmbit jurídic. Tot i que la gent tingui la sensació de que el llatí no serveix per a res, en el fons saben que venim d’aquí, i finalment els hi dóna cert prestigi l’ús d’aquests referents, per aquesta raó la gent posa el nom de la seva botiga amb un referent clàssic. Ens comenta que la gent no n’és conscient d’aquests referents, els hi fa gràcia quan els veu, però no van més enllà, com donar l’explicació de perquè hi és. Ens explica que hi ha més mots d’origen llatí que d’origen grec, les denominacions gregues s’utilitzen més en l’àmbit científic i mèdic, per tant fora del carrer, que és on dominen els mots llatins. Ens diu que volia ser professora de català, però en l’època que estudiava, no existia, estava prohibit, i ens diu que les nostres arrels la van encaminar a estudiar clàssiques. Encara que no hagués estudiat clàssiques, els referents que hi ha arreu li cridarien l’atenció. Ens explica haver realitzat alguna activitat amb els alumnes, com reproduir la batalla d’Alèsia, i fins i tot fer realitzar graffitis de frases en llatí a alguns dels seus alumnes més “difícils”, frases com “Carpe diem“, també fer teatre de temàtica clàssica, i fins i tot mosaics. I finalment si hagués de posar nom a una botiga, l’anomenaria “Locus amoenus“.

Etiquetes:, , ,

Comentaris: 15

 1. Mercè Otero Vidal 4 desembre 2013 - 0:05 Contesta

  Elisa i Xavier,
  Ja veig que s’està acabant el termini i que aviat heu de presentar el treball de recerca… heu fet molta i molt bona feina…
  Per això us escric, perquè hi ha un detall que no sé si heu recollit o, de tan evident, us ha passat desapercebut: us heu fixat en la samarreta que porto? Hi ha algun referent clàssic en el dibuix? Quin és el símbol de les feministes? Quin és el símbol del sexe femení? Per què? Té alguna cosa a veure amb la deessa Venus?
  Us diré la veritat: no ho vaig fer expressament… són coses que passen…

 2. F. Xavier Gras i Elisa Moya 6 desembre 2013 - 16:06 Contesta

  No ens hi havíem adonat però ara que ho dius, tens raó. El signe femení és un referent clàssic, igual que el masculí. El femení simbolitza el mirallet, l’atribut de Venus i el masculí simbolitza l’escut i la llança de Mart.

  Quina casualitat!

 3. Anònim 8 maig 2014 - 6:19 Contesta

  […] […]

 4. […] Mercè Otero i Coloma Jofre […]

 5. […] Mercè Otero Professora jubilada de llatí, IES Santa Eulàlia. L’Hospitalet de Llobregat. […]

 6. […] i no para de ploure. Mercè Otero Vidal, professora jubilada de llatí de l’institut Santa Eulàlia d’Hospitalet de Llobregat, […]

 7. […] Mercè Otero Vidal (professora jubilada de llatí). IES Santa Eulàlia. L’Hospitalet de Llobregat. […]

 8. […] Mercè Otero i Coloma Jofre […]

 9. […] Mercè Otero ens fa arribar aquesta fotografia de  Clea Subirachs, néta de l’escultor: […]

 10. […] Mercè Otero i Coloma Jofre ens acaben d’enviar el mosaic de Bacus del museu de la universitat de Pennsylvania (500+ peces Jigsaw Museum PA Art Puzzlefet 1969). La Mercè el va comprar fa 40 anys als Estats units i amb uns dies de vacances ja l’han tornat a fer! […]

 11. Margalida Capellà Soler 30 abril 2019 - 23:45 Contesta

 12. Margalida Capellà Soler 1 maig 2019 - 8:11 Contesta

 13. Margalida Capellà Soler 5 maig 2019 - 19:50 Contesta

  L’enhorabona, Mercè! Una creu de Sant Jordi ben merescuda!

  http://diarieducacio.cat/el-govern-atorga-la-creu-de-sant-jordi-a-la-fmrpc-i-cinc-mestres/
  Mercè Otero Vidal, activista social
  Catedràtica de llatí, traductora, escriptora, formadora i referent en la lluita feminista. Per la seva implicació en diverses lluites destinades a aconseguir un món més just i solidari, així com pel seu compromís amb la coeducació i el sindicalisme. Com a feminista, ha escrit articles de referència sobre les dones en l’Antiguitat i en l’Edat Mitjana i ha traduït autores com Duoda, Christine de Pizan o Marie de Gournay, entre d’altres. En l’àmbit de la recerca, ha aprofundit en l’estudi de la ginecocrítica, especialment en relació amb el vincle entre dones i literatura, història i filosofia.

 14. Margalida 14 maig 2019 - 15:03 Contesta

  https://www.ara.cat/societat/Montserrat-Juvanteny-Moviments-Renovacio-Pedagogica_0_2232376809.html

  Mercè Otero
  Catedràtica de llatí, traductora, escriptora, formadora i referent de la lluita feminista. Rep el guardó per la seva implicació en lluites com la coeducació i el sindicalisme.

 15. Margalida Capellà Soler 18 maig 2019 - 9:59 Contesta

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *