ARAWORD: UNA AJUDA A LA COMUNICACIÓ

ARASAAC (el portal Aragonès de la Comunicació Augmentativa i Alternativa) ofereix recursos gràfics i materials per facilitar la comunicació d’aquelles persones amb algun tipus de dificultat en aquesta àrea.

Entre aquests recursos i aplicacions, m’agradaria destacar, com a novetat i fàcil aplicació a l’aula, l’ARAWORD: un processador de textos que permet l’escriptura simultània amb text i pictogrames d’ARASAAC, facilitant així l’elaboració de materials i l’adaptació de textos per persones que presenten limitacions en l’àmbit de la comunicació i facilita el procés d’aprenentatge de la lectura i l’escriptura. (Informació extreta del mateix portal d’ARASAAC).

AraWord s’instal·la directament dins de l’ordinador com un processador de textos normal i permet escollir entre diferents idiomes entre els quals es troba el CATALÀ.

Quan l’obriu veureu que és molt semblant al Word però, amb la diferència que, a mesura que anem escrivint, les paraules es van acompanyant de pictogrames de manera gairebé immediata. Entre altres opcions, podem escollir on volem que surti el pictograma i la manera d’exportar el treball com una imatge o un document PDF per utilitzar-lo per elaborar els materials necessaris pels nostres alumnes.

Per accedir a més informació i a la descàrrega de l’aplicació podeu clicar sobre la següent imatge (exemple del treball que es pot elaborar amb Araword):

Si elaboreu i adapteu materials amb l’AraWord us agraïria ens poguéssiu fer arribar les vostres propostes a través del correu electrònic o bé per mitjà d’un COMENTARI ja que de ben segur ens enriquiran a tots i ens donaran idees per utilitzar amb els nostres alumnes i ajudar-los a desenvolupar totes les seves potencialitats.

Des d’aquí m’agradaria donar les gràcies a MARIA DÍEZ i VANESA PADILLO (unitat TEA de l’Hospital St. Joan de Déu de Barcelona) per donar-me a conèixer aquesta nova aplicació a través d’un curs de formació (Seminari d’Educació Especial sobre metodologia TEACCH).

Quant a Recursos ee

Mestra d'Educació Especial de l'Escola Lluçanès. Crec en l'ús de les noves tecnologies per ajudar a descobrir les capacitats de tots els alumnes i entendre la diversitat com una font de riquesa tan a l'aula com a la societat en general. Orgullosa mare d'un nen de 6 anys, enamorada del meu poble i amant dels animals i la natura.
Aquest article s'ha publicat dins de Autisme, Comunicació, Escriptura, Imatges, Llengua i etiquetat amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

7 respostes a ARAWORD: UNA AJUDA A LA COMUNICACIÓ

 1. alba diu:

  Aquest programa fa unes setmanes que el conec ja que estic fent un curset. És molt últil per fer plafons, frases, etc.
  Jo, aquest any, estic fent servir una mica del mètode TEACCH amb els meus alumnes.

 2. yroset diu:

  Moltes gràcies Alba per donar a conèixer la teva opinió sobre el programa a través d’un comentari.
  Si ens vols explicar la teva experiència amb el mètode TEACCH ens encantarà conèixer-la i si ens vols fer arribar alguna fotografia, document…del teu treball amb AraWord, encantada de poder-lo publicar.
  Una abraçada i, de nou, moltes gràcies!
  Seguim en contacte.

 3. Cristina GdC diu:

  M’ha encantat Alba! Moltíssimes gràcies. De segur que el farem servir. Jo ja me l’he descarregat. A veure si podem fer materials ben macos pels nostres alumnes.
  Molt agraïda sempre al teu bloc Yolanda, que saps que és i serà sempre un referent per a l’Educació Especial. Petons

 4. Yolanda diu:

  Hola Yolanda,

  Jo també fa uns dies que conec aquesta eina i em va molt bé per crear els contes en SPC com el de la caseta de xocolata que et vaig fer arribar!

  Facilita molt la feina.

 5. yroset diu:

  Gràcies Yolanda pel teu comentari. La veritat és que jo també trobo que és una eina molt útil per adaptar tot allò que fem a l’escola de manera fàcil, ràpida i, sobretot, molt educativa.
  Seguim en contacte!
  Una abraçada molt gran i gràcies a tu també per compartir ja que el conte de LA CASETA DE XOCOLATA em va encantar!

 6. Montse Roque diu:

  Yolanda ,aquest material ARAWORD es fantàstic,jo l’he començat a utilitzar gràcies a la nostra companya del CREDA que en ho va ensenyar a utilitzar quan tenim materials si els vols veure estan penjats en la nostar pàgina CREDA LLEIDA.De totes maneres s’està fent un grup de teball que n’està fent molts però jo el que trobo és que ji posem massa pictogrames sobretot en els contes ,jo els faig més senzills i amb imatges perque sino elsnens veuen massa dibuixos.
  Si vols em passes el teu correu i t’enviaré un que n’he fet del TIO però he de demanar permis a l’editorial per poder posar-ho a la nostra pàgina.

 7. yroset diu:

  Gràcies Montse pel teu comentari. La veritat és que des del CREDA de Lleida esteu fent una gran tasca i us he anat seguint bastant sovint; he utilitzat sobretot les oques ortogràfiques i m’han anat molt bé per treballar l’ortografia amb alumnes amb nee.
  Quan vulguis i puguis… estarem tots encantats de poder veure i publicar el teu material ja que segur que ens serà de gran ajuda i ens animarà a compartir nous recursos amb símbols SPC.
  Una abraçada molt gran i, de nou, moltes gràcies per participar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *