TIRES DE SÍL·LABES PER A LA LECTURA

Avui he descobert un material molt interessant per treballar la construcció i la lectura de paraules a través del reconeixement de les seves síl·labes.

Es tracta de diferents tires de cartolina amb l’escriptura de  síl·labes que, quan es passen per dins d’uns cartonet amb forats, serveixen per formar paraules.

La font d’on he extret la informació del material prové de dos blocs preferits:

 1. EN EL AULA DE APOYO
 2. ACTILUDIS

En ells, el material es presenta amb l’objectiu de formar paraules de dues síl·labes.

p1000944Personalment, he adaptat les plantilles i he utilitzat aquesta idea per crear material destinat a treballar la consciència sil·làbica amb els alumnes formant paraules d’1 a 4 síl·labes.

La primera part del material que us presento consta de les tires de síl·labes amb les quals es poden confegir el nom dels animals (utilitzant la tira número 1 si el nom té una síl·laba, les dues primeres tires si en té dues, les tres primeres si en té tres…). Un consell: si grapeu les tires verticals de la plantilla us anirà molt millor i no es desenganxarà (sobre cada línia hi he posat una grapa).

p1000948

p1000951

La segona part consta d’un seguit de fitxes on els alumnes han d’utilitzar les tires per confegir el nom de les imatges dels animals i, un cop confegit, n’han de pintar el nombre de síl·labes (estrelles) i escriure’n el seu nom.

TOT EL MATERIAL PER IMPRIMIR, DESCARREGAR I/O ADAPTAR:
TIRES SIL•LABES ANIMALS
ENLLAÇ DEL MATERIAL AL CALAMEO: CLIQUEU AQUÍ.

Ja sabeu que teniu l’opció de poder obtenir el material en format Word per tal que us sigui més fàcil de modificar enviant un comentari.

 • Si adapteu les tires de síl·labes o les fitxes per formar diferents paraules, us agraïria les compartíssiu amb tots nosaltres, (a través del correu electrònic) així entre tots, aconseguirem enriquir aquest bloc i fer-lo encara més col·laboratiu i cooperatiu.
 • Si voleu, també podeu participar enviant un comentari explicant la vostra opinió sobre aquest material o qualsevol altre aspecte que volgueu compartir amb nosaltres. Gràcies!

  LA RAQUEL I LA MARIA ROSA DE L’ESCOLA PERE CALDERS DE POLINYÀ m’han fet arribar una nova adaptació de les tires de síl·labes per treballar les PARTS DE LA CASA. A més a més elles hi han introduït una variant que trobo molt interessant: un recurs visual de colors per ajudar a aquells alumnes amb més dificultats a trobar la síl·laba correcta. Mil gràcies per compartir aquest recurs amb tots nosaltres!

  tires-classe

  EDUARD CONNOLLY del blocES RACÓ DES PT” ha adaptat les tires de síl·labes amb ELEMENTS I MOBILIARI D’AULA. Hi podeu accedir clicant AQUÍ o sobre la imatge de l’esquerra. MOLTES GRÀCIES EDUARD!, com tu dius: “seguirem afegint!”

 • (Article actualitzat el dimecres 16/3/2011)

  Quant a Recursos ee

  Mestra d'Educació Especial de l'Escola Lluçanès. Crec en l'ús de les noves tecnologies per ajudar a descobrir les capacitats de tots els alumnes i entendre la diversitat com una font de riquesa tan a l'aula com a la societat en general. Orgullosa mare d'un nen de 6 anys, enamorada del meu poble i amant dels animals i la natura.
  Aquest article s'ha publicat dins de Consciència fonològica, Escriptura, Lectura, Materials i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

  21 respostes a TIRES DE SÍL·LABES PER A LA LECTURA

  1. Hola Yolanda, m’ha encantat l’invent !! Em pots dir si ho penjaràs al CALAMEO per descarregar-ho de franc, perquè jo al scribd no li donc ni els bon dia !! JAJAJAJA Enhorabona

  2. yroset diu:

   Hola! Ara mateix penjo també el material al CALAMEO i us en deixo l’enllaç al final de l’article.
   Gràcies pel teu comentari, espero que també us sigui molt útil!
   Una abraçada!
   Yolanda.

  3. yroset diu:

   Muchas gracias Elena.
   Chulísimo tambien todo lo que cuelgas en tu blog!
   Un besazo!

  4. Hola Eduard de “Es racó des PT”,
   acabo d’aclarir el problema que hi ha amb l’Scribd a través d’una companya i amiga del bloc “Idees Magistrals”. Segons sembla, fa pocs mesos que Scribd cobra una petita quantitat als usuaris que es registren de nou a la plataforma i/o no hi tenen cap document ni material penjat.
   Jo, com que en principi no tenia cap problema per descarregar-me els documents i imprimir-los pensava que tots i totes teníeu les mateixes facilitats i ara m’he adonat del contrari.
   Jo també penso que no és just que Scribd cobri pel fet de descarregar un material que tots els usuaris hem penjat de manera totalment altrauïsta i lliure així és que, a partir d’ara, em sumo a les vostres reivindicacions i intentaré penjar el material a través d’una altra plataforma.
   Gràcies per avisar-me i, ja saps, si mai tens algun altre problema per descarregar material, ja saps on trobar-me.
   Una abraçada i molta sort,
   Yolanda Roset

  5. Yolanda, gràcies per allò del Calameo, els de scribd per jo “han mort” per “carotes”, fan negoci a sobre nosaltres que no guanyem res !!

   Una cosa més, mira estic fent una plantilla d’aquest invent teu de sïl·labes amb els noms de les coses de la classe, la pregunta pot resultar beneita, però… com t’ho fas perquè no te quedi cap columna amb buits?? M’explic, com hi ha paraules de difrents sïl·labes a jo em queden columnes en blanc per molt que canviï el lloc de les mateixes !! estic embullat…

  6. yroset diu:

   Hola! Totalment d’acord amb el tema de l’Scribd!
   La pregunta que fas no resulta ni molt menys beneita; doncs és una de les coses que no he explicat a l’article i que penso que poden portar confusions. La resposta és ben senzilla: per acabar d’omplir les síl·labes que falten i que, per tant, deixen un espai buit, he decidit escriure-hi síl·labes a l’atzar que no estiguin relacionades amb cap paraula concreta. Així de senzill i fàcil!
   Quan tinguis el material fet i m’ho vols fer saber, el podem compartir (només si així ho manifestes, ok?), estaré pendent del teu bloc!!!
   Gràcies pel comentari; espero haber-te ajudat; per a qualsevol dubte, estem en contacte!!!
   Fins aviat i una abraçada,
   Yolanda Roset

  7. Tanta sort m’has descobert el secret perquè estava desconcertat !!! jajajajaj
   quant hagi fet les meves primeres tires t’ho enviï al teu correu

   gràcies !!!

  8. yroset diu:

   Eduard, acabo d’entrar al teu bloc! Fantàstic que comparteixis el material i genial l’adaptació de les tires de síl·labes amb imatges de l’aula. Gràcies per valorar el meu treball i gràcies també per adaptar-lo i enriquir-lo amb noves aportacions tant genials com aquesta.
   Seguirem en contacte ja que val la pena comptar amb persones que demostren entrega, entusiasme i, el que és més important, valoren la seva feina i la dels altres. Espero seguir compartint nous materials. Ara mateix en creo l’enllaç des del meu bloc. Una abraçada molt forta i molta sort també als premis Edublogs.
   Una abraçada molt forta,
   Yolanda Roset

  9. yroset diu:

   Hola Eduard, gràcies per la teva generositat. El secret era ben senzill, oi? Me’l volia guardar igual que la fórmula de la cocacola però al final he decidit compartir-lo (és broma!, jajajaja). Una abraçada. Yolanda Roset.

  10. Sort a tu també, i no em diguis més coses així que jo som molt tímid i em treus els colors !!

  11. Sílvia diu:

   Hola Yolanda,

   Gràcies per fer servir la plataforma Camaleó, ja que això que dius de l’Scrib és veritat…havia intentat descarregar algun material i posava que havies de pagar. M’interessaria poder tenir això que comentes de les tires en format word, si és possible. No fa gaire vaig utilitzar les lectures repetides del teu bloc i de moment ha anat funcionant. Gràcies pels aclariments!

   Una abraçada!
   Sílvia

  12. Maria Rosa diu:

   Hola Yolanda ! Des de l’escola Ceip Pere Calders de Polinyà ens ha agradat molt tots els recursos que tens penjats al blog i ens aprofitem d’ells. Ens agradaria poder modificar aquesta activitat de les tires de síl.labes per fer-ne més. Esperem la teva resposta.
   Gràcies. les tutores de primer .Raquel i Maria Rosa

  13. yroset diu:

   Gràcies pel vostre comentari i per dir el nom de la vostra escola ja que és bo saber des d’on ens esteu seguint. M’alegra que volgueu el material i que el trobeu interessantper treballar amb els vostres alumnes. Us acabo d’enviar un correu amb un fitxer word amb les tires de síl·labes i fonemes; potser ho rebreu desconfigurat ja que el fet d’estar en format word i haver-hi requadres fa que es puguin moure alguns elements;
   ja m’ho fareu saber doncs si teniu algun problema per modificar-lo us el puc fer arribar en un altre format.
   Fins aviat,
   Yolanda Roset

  14. yroset diu:

   Hola Sílvia,
   gràcies pel teu comentari. M’alegro haver trobat una plataforma que, de moment, no cobra els seus usuaris per baixar-se documents. T’acabo de fer arribar les tires de síl·labes; si tens algun problema per visualitzar-les o baixar-te-les al teu ordinador podem buscar altres vies per fer-te-les arribar. Fins aviat i una forta abraçada, Yolanda Roset!
   PD: per cert, m’alegro que et funcionin les lectures tutoritzades, per tu i pels teus alumnes!

  15. Pilar diu:

   Hola Yolanda,
   Primer de tot felicitar-te pel teu bloc, i segon, agrair-te el fet de compartir aquests recursos. Dir-te que les teves tires de síl·labes m’han estat de gran utilitat per treballar la lectura amb els meus alumnes. Aquests dies m’he iniciat en l’elaboració d’un bloc, estigues segura que el teu bloc serà dels primers que enllaçaré.
   Moltes gràcies!

   Pilar

  16. yroset diu:

   Hola Pilar, gràcies per deixar el teu comentari i donar la teva opinió sobre les tires de síl·labes. T’ho agraeixo moltíssim.
   Molts ànims en el teu nou projecte d’elaboració d’un bloc, segur que a tots i totes ens serà molt i molt útil. Ja tinc ganes de donar-hi un cop d’ull!!!
   Una abraçada i… moltes felicitats per decidir engegar el nou bloc!
   Fins ben aviat!!!
   Yolanda Roset

  17. Eva diu:

   Hola Yolanda,
   m’ha agradat molt aquest material, i crec que ara pot ser un bon moment d’utilitzar-lo per un alumne que tinc. El necessitaria passar a lletra de pal, seria possible que me l’enviessis amb word per poder modificar-ho? Moltes gràcies!

  18. yroset diu:

   Hola Eva,
   jo també tinc aquest material tan amb lletra impremta com amb lletra de pal pels alumnes més petitons així és que, te l’envio a través del correu electrònic. Moltes gràcies per comentar!
   Yolanda.

  19. Carme diu:

   Gràcies a tu i a la Iolanda per aquest material de les tires sil·labiques, va fantàstic!

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *