CARNESTOLTES I LECTOESCRIPTURA

aula-apoyoA l’apartat de comprensió lectora del genial bloc “En el Aula de Apoyo” (un dels meus blocs preferits), hi he descobert unes fitxes molt interessants que m’han servit com a font d’inspiració per elaborar un material de lectoescriptura i comprensió relacionat amb una festa que tenim ben pròxima:EL CARNESTOLTES.

Aprofito per recomanar-lo ja que, tot i estar escrit en castellà hi podeu trobar materials fàcilment adaptables i fantàstics per treballar la diversitat i utilitzar com a suport en els aprenentatges.Moltes gràcies a la seva autora (Elena E. Medina) per compartir-lo amb nosaltres.

El material que us presento a continuació consta de diverses activitats on l’alumne ha de llegir, comprendre i escriure. La sopa de lletres està adaptada de tal manera que només apareguin paraules en format horitzontal i vertical i sempre d’esquerra a dreta per tal de no generar confusions.

Les imatges de les disfresses estan extretes d’un llibre altament recomanable que utilitzo molt sovint a l’aula:Imatges. Diccionari Visual” de l’Editorial Cruïlla.

Les disfresses

CARNAVAL AL BOSC

Us presento un altre material d’elaboració pròpia que relaciona la lectoescriptura i el Carnaval. Es treballa a través de les imatges i del CONTE SPC de l’Edu365 titulat CARNAVAL AL BOSC. Els alumnes, a través de l’ordinador,  miren les imatges, llegeixen i escolten el conte. Podeu accedir a la història clicant sobre la següent imatge:

2011-02-22_1833

Després de treballar el conte amb l’ordinador, he preparat un seguit d’activitats a través de les imatges i de la història que ens narra el conte.

A través d’aquest material podem realitzar diferents exercicis: relació de les imatges del conte amb la història corresponent (comprensió lectora), escriptura del contingut de les bafarades (expressió escrita) i escriptura del contingut de les bafarades copiant la frase corresponent (escriptura i comprensió).

Veureu que la primera part d’aquest material consta dels dibuixos i del text del conte desordenat. Seguidament vénen les vinyetes del conte però hi manca el text i, per acabar, apareixen dibuixos on hi manquen les bafarades. D’aquesta manera podreu utilitzar-lo segons les necessitats dels vostres alumnes.

 • Si disposeu de material sobre el CARNESTOLTES i el voleu compartir amb tots nosaltres, si heu creat un bloc on hi teniu recursos per treballar aquesta festa o coneixeu algun enllaç interessant ens ho podeu fer arribar a través d’un comentari. Gràcies!
 • Quant a Recursos ee

  Mestra d'Educació Especial de l'Escola Lluçanès. Crec en l'ús de les noves tecnologies per ajudar a descobrir les capacitats de tots els alumnes i entendre la diversitat com una font de riquesa tan a l'aula com a la societat en general. Orgullosa mare d'un nen de 6 anys, enamorada del meu poble i amant dels animals i la natura.
  Aquest article s'ha publicat dins de Acollida, Comprensió, Consciència fonològica, Expressió, Imatges, Lectura, Vocabulari i etiquetat amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

  25 respostes a CARNESTOLTES I LECTOESCRIPTURA

  1. elena diu:

   ¡Gracias,Yolanda!
   Seguiré “curioseando” por tu blog, tienes recursos muy buenos.
   Seguro que me das ideas.
   Saludos.

  2. Teresa diu:

   Magnífic material. Gràcies.

  3. yroset diu:

   Gràcies també a tu Teresa per dedicar temps a escriure un comentari.
   Una abraçada. Yolanda.

  4. M’agraden molt les teves fitxes de carnestoltes, però ho tens en altra sevrido per descarregar-ho de franc? Gràcies

  5. Ho he enllaçat al meu bloc !!

  6. alba diu:

   Yolanda, m’encanta el teu blog i el teu material!!!!
   Jo sóc mestre d’educació especial i utilitzo alguns dels recursos que tu penjas.
   MOLTÍSSSIMMMEESSS GRÀCIIIESSS!!!!!!!!

  7. yroset diu:

   És tot un honor! Moltes gràcies!

  8. yroset diu:

   Hola! En principi tot el material és lliure i, per tant, es pot descarregar i imprimir des de la mateixa finestreta on estan penjats clicant sobre la paraula “download” o “print”. En principi, t’hauries de poder baixar sense problemes el material de manera totalment gratuïta. Si no poguessis, fes-m’ho saber i t’ho faria arribar via correu electrònic. Bona sort!!! Seguirem en contacte. Yolanda.

  9. yroset diu:

   Gràcies Alba pel teu comentari. M’alegra saber que utilitzeu els diferents recursos i materials. Seguirem en contacte. Yolanda.

  10. sayala diu:

   Hola yolanda
   Sóc mestra d’educació especial, fa temps que miro amb freqûencia el teu blog, crec que és molt interessant . Et volia demar si seria possible rebre els teus materials via email ja que el scribd em demana estar registrada i pagar una quota. Moltes gràcies

  11. yroset diu:

   Hola Sayala,
   gràcies per enviar el teu comentari i per les teves paraules sobre el bloc. M’alegra saber que m’esteu seguint i que mireu amb freqüència aquest espai. El problema amb l’Scribd ja fa temps que em va arribar i, de mica en mica, estic passant tots els documents al Calaméo ja que, de moment, és gratuït.
   Encara hi ha molts documents “antics” que estan penjats amb l’Scribd però, no pateixis, que de mica en mica els aniré canviant al Calaméo per tal que tothom en pugui gaudir i se’ls pugui descarregar.
   De moment, però, si t’interessa un material en concret, només has de fer que enviar-me el nom del recurs i quan pugi te’l faré arribar en format Word o PDF.
   Seguim en contacte i, de nou, moltes gràcies per participar.
   Una abraçada,
   Yolanda.

  12. yroset diu:

   Hola de nou Sayala,
   he passat el document del Carnestoltes al Calaméo. Si tot i així tens problemes per descarregar-lo, no dubtis a posar-te en contacte amb mi de nou.
   Espero que et sigui molt útil.
   Yolanda.

  13. carol diu:

   tinc un fill amb Sd diGeorge o delecció 22q11.2, y de vegades com a pares creus que no fas prou. Ara la logopeda que el porta ens anima a utilitzar unes fitxes per a la seva millora de comunicació. Gracies a mestres com tú i profesionals de l’ensenyament el meu fill apren i porta un ritme totalment normal d’aprenentatge i nosaltres estem orgullosos d’ell. Felicitats per el teu blog, he agafat amb el teu permis algunes fitxes que utilitzaré amb el petit i també amb la gran, per a reforçar la seva lectoescritura.

  14. yroset diu:

   Hola Carol,
   moltíssimes gràcies pel teu comentari; he de reconèixer que m’has arribat a emocionar amb el teu missatge. És molt bo saber que pots arribar ajudar altres professionals però també ho és moltíssim quan veus que, amb els teus materials i recursos pots ajudar a les famílies. Tinc un nen de 4 anyets; un any més petit que el teu fill i sé que sovint els pares tenim dubtes i moments en què creiem que no estem fent prou però, he visitat el teu bloc i t’he de dir que estàs fent una tasca realment fantàstica!
   M’ha encantat el lema de la capçalera, per reflexionar-hi moltíssim!
   M’encantaria poder-te ajudar amb el que necessitis pels teus fills i filles així és que, si mai em necessites, per qualsevol cosa que jo et pugui facilitar, aquí estic!
   No havia sentit mai a parlar d’aquest Síndrome; he llegit una mica sobre ell i sobre els seus efectes i m’encantaria crear un article per tal que donar-lo a conèixer ja que és la única cosa que puc fer (fer-ne difusió) i que penso que us pot ajudar, si més no, a conscienciar la societat.
   De nou, moltíssimes gràcies Carol per la teva sinceritat, per les teves paraules i per visitar i comentar en aquest humil bloc que, al cap i a la fi, persegueix el mateix objectiu que el teu (ajudar als nens i nenes amb més dificultats; o amb altres capacitats!). Una abraçada molt i molt gran i un petonàs als teus fills!
   Fins aviat,
   Yolanda Roset

  15. carol diu:

   Gracies Yolanda,

   M’ha emocionat moltíssim la teva resposta. No dubtis que et demanaré ajuda si mai la necesito per als meus petits. En quant al Sd. de Digeorge estaré encantada que el puguis difondre, doncs es poc conegut i molts nens passen desapercebuts en aquest sd fins l’adolescencia, o mal diagnosticats, empitjorant la seva evolució. Molt agraïda per tot.

   carol

  16. Rosa diu:

   Hola Yolanda,
   M’agrada molt es teu blog i sovint miro els teus materials i a vegades n’he utilitzat alguns amb els nens i nenes de l’aula.
   Soc mestra d’educació especial d’una escola de Sabadell. A l’escola hi ha un nen de segon de primaria amb altes capacitats i necessitaria saber on trobar material per aquest nen. Moltes gràcies .

  17. Judith diu:

   Hola Yolanda,
   Com sempre tens el material més adient i necessari per les dates que s’acosten. És d’agrair que dediquis tant de temps i tant d’esforç en oferir-nos sempre material funcional i versàtil per aplicar a les nostres aules d’Educació Especial. Moltíssimes Gràcies!

  18. lluc diu:

   Gràcies, és un material molt útil!

  19. yroset diu:

   Gràcies a tu també Lluc per comentar i fer-nos saber la teva opinió!
   Yolanda.

  20. yroset diu:

   Hola Judith!
   També és d’agraïr que dediquis una part del teu temps a escriure aquest comentari. Gràcies!
   Faig també extensiva les felicitacions a tota la gent que col·labora en aquest bloc.
   A tots… gràcies també per enriquir aquest espai!
   Una abraçada,
   Yolanda.

  21. marga diu:

   Hola, sóc mestra d’EE i m’encanta el teu blog!!
   T’agraïria moltíssim que em passessis aquest material en word doncs tinc un grup de primer que encara no tenen soltura llegint en lligada i els hi passaria en pal. Continua així..!

  22. yroset diu:

   Hola Margarida!
   En primer lloc gràcies per comentar i per les teves paraules sobre el bloc i els seus materials i recursos.
   En segon lloc t’envio el material que em demanes sobre el carnestoltes i la lectoescriptura en format word per tal que el puguis aplicar i adaptar amb els teus alumnes.
   Seguim en contacte ja que compartir és construir i donar, a curt o llarg termini, és també rebre!
   Vosaltres m’ho esteu demostrant dia a dia i gràcies als vostres comentaris aquest bloc es va nodrint i va assolint tots els seus objectius.
   Una abraçada molt gran i, seguim en contacte,
   Yolanda Roset

  23. Phermoso diu:

   Moltes gràcies, es un material molt interessant i tens una web genial. Felicitats

  24. Retroenllaç: RECOPILACIÓN MATERIALES UNIDAD DIDÁCTICA EL CARNAVAL | Maestros de Audición y Lenguaje

  25. Maria diu:

   No puc descarregar el material, només llegir-lo. Què he de fer? Moltes gràcies.

  Deixa un comentari

  L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *