JEROGLÍFIC FONÈTIC HIVERNAL

Per treballar la consciència fonològica lligada amb l’estació de l’hivern i, més concretament, amb la neu que aquests dies ha estat tan present als mitjans de comunicació, he preparat un material semblant al “Jeroglífic fonètic nadalenc” (poema del caganer) que també podeu trobar en aquest mateix bloc.

Els alumnes han d’escriure la grafia corresponent al FONEMA INICIAL d’una sèrie de dibuixos fàcils de reconèixer. Cal que escriguin les inicials sota de cada imatge tenint en compte que, el fonema de la paraula lleó caldrà representar-lo amb dues grafies. Un cop fet l’exercici, caldrà que escriguin les paraules que han trobat dins del poema, d’aquesta manera també es treballa aquesta tipologia textual i es fa un repàs del vocabulari.

El treball també incorpora un solucionari que tan pot servir pel mateix mestre com també com a fitxa autocorrectiva pels mateixos alumnes.

El poema ha estat extret del bloc “¿Qué hacemos hoy en el cole?” i l’he adaptat per tal de poder utilitzar-lo per treballar la lectura, l’escriptura i la consciència fonològica dels alumnes.

LA NEU TAN BLANCA

COM UN GOT DE LLET

CAU LENTA I MOLT FINA

COM POLS D’UN ESTEL.

LA NEU ÉS EL SUCRE

D’UN PASTÍS GEGANT

I LLISCO PER ELLA

COM UN TOBOGAN.

IMPORTANT: Per tal d’aprofundir en el treball de la consciència fonològica és interessant que els alumnes, abans d’escriure les inicials dels dibuixos, es converteixin en detectius i intentin esbrinar quina paraula els sortirà. D’aquesta manera l’entrenament és mental i s’han d’imaginar la paraula escrita abans de descobrir-la. Interessant oi?

Poema Sobre La Neu

Si ho proveu i ens voleu fer arribar el vostre comentari ja sabeu que qualsevol aportació serà molt benvinguda per part de tothom. Ànims!

Us presento un altre conegut poema sobre l’hivern que, si bé podem utilitzar per treballar la lectura i la comprensió, també el podem adaptar per treballar altres aspectes de la llengua: comptar síl·labes, treballar vocabulari o, fins i tot, adaptar-ne una fitxa com la que us he presentat anteriorment:

JA ARRIBA L’HIVERN, TOT ELL VA VESTIT

DE NEU I DE GLAÇ, DE BOIRA I DE NIT.

ASSECA LES FLORS I EL FRED FA VENIR

EL N’HAS M’HA PINTAT DE COLOR DE VI.

JO EM POSO L’ABRIC I VAIG BEN TAPAT

NO VULL ESTERNUTS, NO VULL REFREDATS.

Quant a Recursos ee

Mestra d'Educació Especial de l'Escola Lluçanès. Crec en l'ús de les noves tecnologies per ajudar a descobrir les capacitats de tots els alumnes i entendre la diversitat com una font de riquesa tan a l'aula com a la societat en general. Orgullosa mare d'un nen de 6 anys, enamorada del meu poble i amant dels animals i la natura.
Aquest article s'ha publicat dins de Comprensió, Consciència fonològica, Escriptura, Lectura, Vocabulari i etiquetat amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *