Textos: La súplica de Príam

Llegiu el text següent i responeu amb un redactat que inclogui les qüestions plantejades (150-200 paraules) :

Aquil·les es va sorprendre de veure Príam, semblant a un déu. Els altres també quedaren astorats, i es miraven els uns als altres. Aleshores, suplicant, Príam va dir: Recorda’t del teu pare, Aquil·les semblant a un déu! Té la mateixa edat que jo, a tocar de la funesta vellesa. Tal vegada a ell també els veïns l’oprimeixen, i no té ningú que el salvi de l’infortuni i la ruina. Ell, però, almenys, sabent que tu vius s’alegra en el seu cor i espera, cada dia, veure tornar el fill de Troia. En canvi jo, dissortadíssim, he engendrat fills excel·lents a l’espaiosa Troia, dels quals, t’ho dic, no me’n queda cap! En tenia cinquanta quan van venir els fills dels aqueus, dinou del mateix ventre, i altres que m.havien nascut de les dones del palau. A la majoria el terrible Ares els va fer doblegar els genolls; i aquell que, per a mi, era únic, i salvava del perill la ciutat i nosaltres mateixos, fa poc tu l’has mort, quan defensava la pàtria. Per ell vinc ara als vaixells dels aqueus, per deslliurar-lo del teu poder; i porto un rescat immens. 

[Homer, Ilíada, 24. 483 ss.]

• Qui és Príam? És cert el que diu a propòsit dels fills que li queden?
• Què suplica a Aquil·les?
• Com han arribat a aquesta situació?
• Quina serà la resposta d´Aquil·les?
• Com acaba la Ilíada?

Quant a Margalida Capellà Soler

Professora de clàssiques de l'institut Premià de Mar.
Aquest article s'ha publicat dins de Èpica, Foment lectura, General, Mitologia i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *