Textos: La súplica de Príam

Llegiu el text següent i responeu amb un redactat que inclogui les qüestions plantejades (150-200 paraules):

Aquil·les es va sorprendre de veure Príam, semblant a un déu. Els altres també quedaren astorats, i es miraven els uns als altres. Aleshores, suplicant, Príam va dir: Recorda’t del teu pare, Aquil·les semblant a un déu! Té la mateixa edat que jo, a tocar de la funesta vellesa. Tal vegada a ell també els veïns l’oprimeixen, i no té ningú que el salvi de l’infortuni i la ruina. Ell, però, almenys, sabent que tu vius s’alegra en el seu cor i espera, cada dia, veure tornar el fill de Troia. En canvi jo, dissortadíssim, he engendrat fills excel·lents a l’espaiosa Troia, dels quals, t’ho dic, no me’n queda cap! En tenia cinquanta quan van venir els fills dels aqueus, dinou del mateix ventre, i altres que m.havien nascut de les dones del palau. A la majoria el terrible Ares els va fer doblegar els genolls; i aquell que, per a mi, era únic, i salvava del perill la ciutat i nosaltres mateixos, fa poc tu l’has mort, quan defensava la pàtria. Per ell vinc ara als vaixells dels aqueus, per deslliurar-lo del teu poder; i porto un rescat immens.

[Homer, Ilíada, 24. 483 ss.]

• Qui és Príam? És cert el que diu a propòsit dels fills que li queden?
• Què suplica a Aquil·les?
• Com han arribat a aquesta situació?
• Quina serà la resposta d´Aquil·les?
• Com acaba la Ilíada?

Quant a Margalida Capellà Soler

Professora de clàssiques de l'institut Premià de Mar.
Aquest article s'ha publicat dins de Èpica, Foment lectura, General, Mitologia i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Textos: La súplica de Príam

 1. Aixa diu:

  Príam, segons s’explica a la Ilíada, era rei de Troia i pare d’Hèctor, qui va matar Pàtrocle i va morir a mans d’Aquil·les. Príam es va casar amb moltes dones, entre elles Arisbe i Hècuba i va estar amb moltes altres, que engendraren molts fills. El rei va haver de veure’ls morir un per un fruit de la guerra de Troia. No podia recuperar el cos de l’últim d’ells, Hèctor, així que s’humilià davant d’Aquil·les tot burlant la guàrdia dels aqueus i suplicà el retorn del cos del seu difunt fill.

  Aquil·les, que en un principi havia arrossegat el seu cos per tot el campament, va veure el seu pare reflectit en aquell home, que fins i tot se li assemblava en edat i es compadí d’ell tornant-li el cadàver del seu fill Hèctor. Finalment, la Ilíada acabarà amb els funerals de l’heroi.

 2. Annais Martínez Nieto diu:

  Príam, rei de Troia i pare de l’heroi Hèctor el qual va ser assassinat a mans d’Aquil·les, va tenir molta descendència la qual va tenir una curta vida a causa de la guerra de Troia. Príam es va casar amb diverses dones i per aquest motiu va tenir molts fills. Hèctor sense cap dubte és el fill més reconegut del rei troià el qual va haver d’humiliar-se davant d’Aquil·les per poder recuperar el cos del seu descendent.
  Aquil·les va empatitzar amb Príam, ja que va recordar al seu pare i gràcies a aquest fet li tornà el cadàver del seu fill.

 3. Alejandro diu:

  Príam a la mitologia grega és el rei de Troia al temps de la guerra homònima. Va estar casat amb moltes dones. Primer amb Arisbe, amb qui va tenir Èsac. La va abandonar i es casà amb Hècuba, amb qui va tenir més fills; Hèctor, Paris, Polites, entre d’altres.
  Hèctor va ser el fill més reconegut de Príam, aquest després de morir a la guerra de Troia, va ser humiliat per Aquil·les. Aquest va arrossegar el cos del seu fill per tota la ciutat , fins que finalment va posar-se en la pell de Príam i va tornar-li el cadàver del seu fill. Finalment, la Ilíada acaba amb els funerals de l’heroi.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *