Textos: Llucià de Samòsata sobre Homer

Bust imaginari d’Homer, còpia romana d’un original grec del segle III aC.

Tot just havien passat dos o tres dies quan em vaig acostar fins i tot al poeta Homer, ja que ambdós estàvem sense fer res. Li ho anava preguntant tot i també d’on era, car, li vaig dir, entre nosaltres encara avui això és tema de debat. Em va dir que ni ell mateix ignorava que uns creuen que és de Quios, uns altres d’Esmirna i molts de Colofó. Tanmateix, ell deia que era de Babilònia… Quan em va haver contestat tot això, aleshores li vaig preguntar per què havia posat al principi del seu poema la còlera i ell em va dir que li havia sortit així, sense proposar-s’ho. També desitjava saber si havia escrit l’Odissea abans que la Ilíada, com diuen molts, però ell ho negà. D’altra banda, vaig saber de seguida que no era cec, com molts diuen d’ell, ja que hi veia, de manera que no em va caler preguntar-li-ho.

Després de llegir amb molta atenció aquest text de les Històries verídiques de Llucià de Samòsata en què es fa esment del poeta Homer, deixeu en comentari una redacció (entre cent cinquanta i dues-centes paraules) tenint en compte les qüestions següents:

— Què sabem exactament de la vida d’Homer?

— A què es refereix quan diu: «havia posat al principi del seu poema la còlera»?

— Expliqueu la relació argumental entre la Ilíada i l’Odissea. Diferències i semblances.

 

Quant a Margalida Capellà Soler

Professora de clàssiques de l'institut Premià de Mar.
Aquest article s'ha publicat dins de Èpica, Foment lectura, General, Selecció de textos i etiquetat amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a Textos: Llucià de Samòsata sobre Homer

 1. Belén Cansino Hernàndez diu:

  Tot i que d’Homer no en sabem res segur, ja que les informacions que ens arriben són llegendes i no dades històriques, aquest és considerat el poeta grec més important de tots.
  Suposadament va escriure la Ilíada i l’Odissea, les obres èpiques més importants de la literatura universal.

  Tot i no ser segur, alguns historiadors daten el seu naixement durant el s. VIII aC però la seva procedència és incerta, ja que es diu que va néixer a una gran quantitat de ciutats com ens explica Llucià de Samòsata en el fragment anterior.

  Llucià de Samòsata esmenta la Ilíada i l’Odissea, aquestes obres suposadament són d’Homer. La Ilíada s’inicia amb la invocació a la Musa per tal de poder iniciar amb “la còlera d’Aquil·les” aquesta epopeia narra la guerra de Troia on va participar Aquil·les i que es va retirar d’aquesta, ofès per Agamèmnon, però va tornar per venjar Pàtrocle.

  Per una altra banda el final d’aquesta guerra no és narrat a la Ilíada sinó que s’explica a l’Odissea, en aquesta obra s’explica el retor de l’heroi grec Ulisses, conegut com a Odisseu a l’obra, a Ítaca, la seva pàtria.

 2. Carlos Thiriet diu:

  Χαιρε,
  Homer és un dels poetes més enigmàtics de la història, fins al punt que no es sap si en veritat va existir. A aquest home semi-mitològic, nascut al segle VIII a.C. i cec segons la tradició popular, s’atribueixen les dues obres més destacades de la poesia èpica grega, és a dir, la Ilíada i l’Odissea. Sobre el seu lloc de naixement es sap que va ser en algun lloc de l’Hèl·lada, tot i que fins a set ciutats s’atribueixen ser la pàtria del poeta.

  Quan Llucià de Samòsata diu “Havia posat al principi del seu poema la còlera” es refereix al pròleg de la Ilíada, en el qual Homer explica que la còlera d’Aquil·les (heroi aqueu de la guerra de Troia) serà el tema principal del poema.

  La Ilíada i l’Odissea es troben molt relacionades, car Odisseu és un personatge important en totes dues (en l’Odissea és el protagonista). De fet, l’Odissea arrenca just després dels fets que concluiren la Ilíada.
  La història de la travessia de l’heroi grec cap a Ítaca és molt més dinàmica i entretinguda que els passatges de la Ilíada, tot i que també es presenten moments de tragèdia. Parlant de l’estructura temporal, l’Odissea és una obra molt més extensa, car dura uns disset anys, mentre que la Ilíada narra cinquanta-un dies de la guerra de Troia.
  En conclusió, l’Odissea és una història d’aventures i descobriments, mentre que la Ilíada és una història de guerres i disputes internes i externes. Tot i això, comparteixen elements comuns com la venjança o l’honor com a temes rellevants en la història.

 3. Raül Àlvarez diu:

  La figura d’Homer i la seva existència com autor de la Ilíada o l’Odissea és relativa i gens confiable, doncs d’ell mateix no parla en les seves obres i només tenim extractes romans titulats “Vida d’Homer” o “Certamen d’Homer i Hesíode”, on es diu que l’autor grec és un rapsode cec i un rodamón. En definitiva, no es pot afirmar la seva vida i menys la seva autoria de les obres ja esmentades, ja que entre totes dues hi ha grans diferències, tant formals com de contingut.

  Per una banda, la Ilíada és un text on hi predomina una visió aristocràtica del món, amb déus arbitraris i no tan propers als humans com en l’aventura d’Odisseu. En aquesta última es visiten gran quantitat d’escenaris i elements folklòrics de l’època, com ciclop Polifem. Mentre que en la Ilíada tot roman en el cap de batalla troià. Aquests i altres elements, com la visió de la justícia i la bondat, denoten un canvi de mentalitat entre les dues obres, el qual pot ser degut a l’origen oral, diferents autors o que el propi Homer les va escriure en èpoques diferents de la seva vida.

  En el text, es diu que “havia posat al principi del seu poema la còlera”, fent referència a la temàtica principal de la Ilíada, la còlera d’Aquil•les a causa de la mort del seu gran amic Pàtrocle.

 4. Robert Cepeda diu:

  Xaipe!

  Homer és sense cap dubte l’escriptor grec que mes m’agradat, les seves obres tindran pervivència milers d’anys després que no quedi ni el pols dels nostres ossos. Homer com ja sabreu és l’autor de la Ilíada i de l’Odissea que van ser dues obres d’art que encara tenim el privilegi de llegir.

  Homer és un dels personatges mes enigmàtics de la història grega, ja que no es sap moltes coses d’ell, segons la tradició Homer era invident i natural de l’Illa de Quios, se li ha atribuït l’autoria de les obres mencionades amb anterioritat però no es pot assegurar que són obres seves..

  Finalment felicitar per aquest gran apunt!

 5. Pauta diu:

  Sobre Homer no sabem res amb exactitud, ni tan sols si va existir. Les notícies que en tenim són més llegendàries que històriques, malgrat que ja des de l’antiguitat se’l considerava el primer i més important poeta grec. Sobre el seu lloc de naixement, tal com diu Llucià, són moltes les ciutats
  gregues que volien tenir el privilegi de ser-ho, to i que potser Quios es la que més sona. Pel que fa a l’època, tot i la diversitat d’opinions dels historiadors, sembla que la data que gaudeix de més consens és el s.VIII aC. La tradició diu que era cec, fet que potser s’ha de posar en relació amb el seu nom.
  La Ilíada, el primer dels dos grans poemes èpics que esmenta Llucià atribuïts a ell, comença amb una invocació a la Musa per tal que el poeta pugui cantar “la còlera d’Aquil·les”, el tema d’aquesta epopeia que relata els dies de la guerra de Troia que l’heroi grec va retirar-se del combat ofès per Agamèmnon i el seu retorn per a venjar la mort del seu amic Pàtrocle. El final de la guerra, però, no és relatat en aquest poema, sinó que en tenim coneixement per l’esment que se’n fa a l’Odissea, l’altra gran epopeia homèrica que explica el llarg i difícil retorn d’Ulisses a la seva pàtria després de la guerra.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *