Textos: Descripcions de quadres de Filòstrat

Una nau que solca el riu amb el soroll dels rems; una noia a la proa i al seu costat un hoplita; un home que entona un cant acompanyat de la cítara i amb una alta tiara al cap; i una serp que repta enrotllant el seu cos en una alzina sagrada, i el cap pesant, per culpa de la son, li penja cap al terra. Pots reconèixer el riu: es tracta del Fasis, i també Medea, i l’hoplita de la proa ha de ser Jasó, i, per la tiara i la cítara que veiem, després de la prova dels braus, ha adreçat un fetill a la serp per fer-la dormir, i la pell del moltó d’or ha estat robada; tot seguit, els mariners de la nau Argo han fugit, mentrestant l’acció de la noia ja ha estat descoberta pels colcs i per Eetes.

Filòstrat, Descripcions de quadres 3. 11 (text PAU Grec 2006)

 • Per quina famosa expedició és coneguda la nau Argo? Quin era l’objectiu d’aquesta expedició? En quina obra de la literatura grega la trobem?
 • En quin punt de l’aventura es troben els protagonistes en el quadre que descriu l’autor del text?
 • Com segueix el mite: on aniran?, què els passarà?, per quin fet esgarrifós esdevindrà famosa Medea? Quin tràgic grec ens l’explicarà? A quin complex dóna nom i per què?
 • El text esmenta també Orfeu: per quina habilitat especial és conegut aquest personatge mitològic?
 • Fes recerca i enllaça l’obra d’art que reflecteixi el que explica el text. No t’oblidis de dir-ne el perquè.

 

Quant a Margalida Capellà Soler

Professora de clàssiques de l'institut Premià de Mar.
Aquest article s'ha publicat dins de Èpica, General, Mitologia, Personatges, Pervivència, Selecció de textos, Tragèdia i etiquetat amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

15 respostes a Textos: Descripcions de quadres de Filòstrat

 1. Xènia Serra diu:

  La nau Argo es coneguda per la famosa expedició del viatge dels argonautes. Aquest viatge continua en que la nau Argo arriba a Còlquida on governava el rei Eetes amb la seva filla Medea que s’enamora de Jasó durant les proves que li posa el rei per poder aconseguir el velló d’or. Després de les proves, el rei vol matar als Argonautes i no donar-li el velló d’or a Jasó però al final aconsegueixen fugir amb el velló d’or amb l’ajuda de Medea qui s’escapa per anar juntament amb Jasó. Aquesta història és una tragèdia.
  Orfeu és conegut per la seva habilitat de domar bèsties.

 2. almabergel diu:

  -Per quina famosa expedició és coneguda la nau Argo? l’expedició de Jàson i els argonautes.
  -Quin era l’objectiu d’aquesta expedició? cercar el velló d’or.
  -En quina obra de la literatura grega la trobem? a l’Odissea d’Homer
  -En quin punt de l’aventura es troben els protagonistes en el quadre que descriu l’autor del text? El quadre descriu com van fugir de la nau els argonautes i el moment en el que es descoberta Medea, que ha robat el velló d’or per Jàson.
  -Com segueix el mite: on aniran? aniran a Corint, què els passarà? van viure feliços 10 anys i van tenir dos fills. Però més tard Jàson repudia a la seva dona per casar-se amb Glauca, filla de Creonte, el rei de Corint., per quin fet esgarrifós esdevindrà famosa Medea?Medea, per venjar-se, mata a Glauca i als seus fills Mérmer y Feres
  -Quin tràgic grec ens l’explicarà? Eurípides
  -A quin complex dóna nom i per què?
  -El text esmenta també Orfeu: per quina habilitat especial és conegut aquest personatge mitològic?
  -Fes recerca i enllaça l’obra d’art que reflecteixi el que explica el text. No t’oblidis de dir-ne el perquè.

 3. Elisa Moya diu:

  Salve!

  Aquí deixo les preguntes:
  Per quina famosa expedició és coneguda la nau Argo? Quin era l’objectiu d’aquesta expedició? En quina obra de la literatura grega la trobem?
  La nau Argo és coneguda per l’expedició dels argonautes. L’objectiu d’aquesta expedició era aconseguir el velló d’or. La trobem en el llibre anomenat ‘El viatge dels argonautes’.

  En quin punt de l’aventura es troben els protagonistes en el quadre que descriu l’autor del text?
  En el quadre que descriu l’autor podem veure que els argonautes es troben solcant els mars per aconseguir el velló d’or, han de passar un seguit de dificultats per aconseguir-ho.

  Com segueix el mite: on aniran?, què els passarà?, per quin fet esgarrifós esdevindrà famosa Medea? Quin tràgic grec ens l’explicarà? A quin complex dóna nom i per què?
  Aniran cap a la Còlquida i hauran de passar com he dit abans un seguit de problemes. Dóna nom al síndrome de Medea per què en l’actualitat hi ha dones que maten als seus fills per odi al progenitor d’aquests.

  El text esmenta també Orfeu: per quina habilitat especial és conegut aquest personatge mitològic?
  Orfeu és conegut per les seves habilitats artístiques, va aconseguir commoure Caront i aquesta el va deixar passar el riu Estígia, que limita entre el món dels morts i dels vius. Amb les seves habilitats també va aconseguir convèncer Persèfone i Hades perquè li permetessin emportar-se a Eurídice

  Fes recerca i enllaça l’obra d’art que reflecteixi el que explica el text. No t’oblidis de dir-ne el perquè.
  L’obra és de Lorenzo Costa el Viejo i s’anomena ‘El Argo’ ja que reflecteix el que explica el text.

 4. Marta Verde diu:

  Salve!!!
  -Per quina famosa expedició és coneguda la nau Argo? Quin era l’objectiu d’aquesta expedició? En quina obra de la literatura grega la trobem?
  La nau Argo és coneguda pel viatge de Jason i els Argonautes, anaven a la recerca del velló d’or, en una expedició cap a Còlquida. L’obra es titula “El viatge dels Argonautes”.
  -En quin punt de l’aventura es troben els protagonistes en el quadre que descriu l’autor del text?
  Ens parla de desprès de les proves que li demana el rei Eetes per tal de donar-li el velló d’or, que gràcies a l’ajuda de Medea que va ser la filla de Eetes, qui s’enamora de Jàson. Després de sortir airós d’aquesta prova, Eetes es va enfadar i es va negar a complir la seva part del tracte. Guiats llavors per Medea els argonautes van arribar al bosc on s’amagava el Velló d’Or, Medea va advertir-los que no miressin els ulls del guàrdia de la cova, una serp enorme que mai no dormia, si no volien ser hipnotitzats. Ajudada d’unes herbes especials i els seus propis poders hipnòtics Medea va aconseguir adormir-la permetent així que Jàson agafés el trofeu preat i poguessin tornar tots amb ell a la seva pàtria. S’apoderen del velló i fugen en l’Argo emportant-se Apsirt, fill d’Eetes.
  -Com segueix el mite: on aniran?, què els passarà?, per quin fet esgarrifós esdevindrà famosa Medea? Quin tràgic grec ens l’explicarà? A quin complex dóna nom i per què?
  Després Medea esquartera al seu germà Apsirt i escampà els seus membres pel mar perquè Eetes, que els perseguia, s’entretingués a recollir-los. Eurípides ens explica aquesta tragèdia.
  -El text esmenta també Orfeu: per quina habilitat especial és conegut aquest personatge mitològic?
  Orfeu és un membre de l’expedició de Jàson a bord la nau Argo a la recerca del velló d’or i és un músic encantador de feres.
  -Fes recerca i enllaça l’obra d’art que reflecteixi el que explica el text. No t’oblidis de dir-ne el perquè.

  En aquest enlaç podem veure una obra d’art de John_William_Waterhouse “Jàson i Medea”, podem veure a Medea possant-li pocions màgiques a Jàson.

 5. F. Xavier Gras diu:

  Xaipe!

  La nau argo és coneguda gràcies a l’expedició dels Argonautes, anomenats així pel nom de la nau, i aquesta alhora pel nom del seu constructor, Argos. Aquests salparen en la cerca del velló d’or. Aquesta història la trobem al llibre de la Ilíada.
  El tros de text pertany al moment en que ja han recuperat el velló i tornen cap a Iolcos, seguidament són perseguits per dos exèrcits de colcs que van per camins diferents. Poc després arriben a una illa on habita un colós, al trobar-li el seu punt débil, el maten.
  Medea esdevindrà famosa per matar al rei Pèlias.
  Orfeu és conegut en l’ àmbit de la música.

 6. irina diu:

  Xaipete!
  La nau Argo és coenguda per l’expedició que van fer Jasó i els Argonautes a la Còlquida, per aconseguir el velló d’or, un moltó que havia de portar Jasó al seu tiet Pèlies per recuperar el tron. Pèlies havia usurpat el tron al seu germanastre Èson i es va proclamar rei de Iolcos. L’oracle li va dir que anés amb compte amb una persona que només portés una sabata. Jasó en arribar a Iolcos amb la seva nau va perdre una sabata, fet que va fer que Pèlies s’espantés i l’enviés a buscar el velló d’or a canvi de recuperar el tron i d’alliberar al seu pare. Aquesta expedició la trobem en l’obra “Jàson i els arognautes”, d’Apol·loni de Rodes.

  Els protagonistes es troben en el moment en què Jasó i els argonautes han arribat a la Còlquida on viu Eetes i la seva filla Medea. Aquest els hi promet donar-lis el velló d’or a canvi de realitzar algunes proves. Una d’elles és unir dos bous que escupien foc i després fer-los servir per llaurar un camp i allà sembar-hi unes dents de drac que el rei li havia donat. Jasó aconsegueix fer la prova gràcies a les pociones i a l’ajuda de Medea, que estava enamorada de Jasó. Tot i així, Eetes no vol donar-li el velló d’or. Llavors, Medea condueix a Jasó i els argonautes en el bosc on es troba el velló d’or i el roba, després de fer dormir a una serp, i fuig amb ells traïnt el seu pare.

  Després d’això, Eetes enviarà al seu fill Apsirt a buscar la seva filla. Com que vindrà sol, Jasó el matarà i el tallarà a troços, fent que el seu pare tingui que recollir un per un els seus troços. Això va donar ventatja als argonautes que van poder escapar. Després de matar a Pèlias i de casar-se amb Medea, Jàso fuig a Corint amb la seva dona. Allà, fa un tracte amb el rei Creont per abandonar Medea i casar-se amb la seva filla Creúsa. Medea, després d’enterar-se, li va enviar una manta a Creúsa com a regal de noces. Quan se la va posar es va convertir en flames, que van cremar la noia. Després, com a venjaça va matar els seus propis fills. Aquest acte es coneix com a infanticidi, ja que va matar els seus fills.

  Orfeu era conegut per ser un gran músic, tocava la lira, que es va convertir en una constel·lació després de la mort de la seva esposa Eurídice. Aquesta va morir per la picada d’una serp. Després d’això, Orfeu va decidir baixar a l’inframón per recuperar-la. Després de fer adormir el gos Cèrber amb la seva lira, va aconseguir que Hades li permetés que la noia tornés amb ell. La condició era que Orfeu no es girés per contemplar la seva esposa, que anava darrere d’ell. Però les ànsies van poder amb ell i fianlment es va acabar girant. Això va fer que Eurídice es convertís en pols i mai més pogués recuperar-la.

  L’obra que reflecteix millor el moment que descriu el text és el quadre “El velló d’or”, d’Herbert James Draper, de 1904. El trobem al Bradford Museums, en el Regne Unit. Penso que és el quadre que reflecteix més el text ja que es veu a Medea en el vaixell Argo, jutnament amb Jasó i els argonautes. A més, és el moment en què Jasó mata a Apsirt. També, perquè és el moment de la fugida dels argoanutes de la Còlquida amb el velló d’or.

 7. Nora Domingo diu:

  1. Per quina famosa expedició és coneguda la nau Argo? Quin era l’objectiu d’aquesta expedició? En quina obra de la literatura grega la trobem?
  La nau Argo és coneguda per la expedició de la recerca del Velló D’or. Apareix a la història de Jasó i els Argonautes, els quals van partir en la seva recerca per aconseguir que Jasó ocupes el tron de Iolcos a Tessàlia.
  2 .En quin punt de l’aventura es troben els protagonistes en el quadre que descriu l’autor del text?
  El text s’adentra en el moment on Jasó passa la prova que li posa Eetas sobre les serps.
  3. Com segueix el mite: on aniran?, què els passarà?, per quin fet esgarrifós esdevindrà famosa Medea? Quin tràgic grec ens l’explicarà? A quin complex dóna nom i per què?
  El text esmenta també Orfeu: per quina habilitat especial és conegut aquest personatge mitològic?
  Medea que els ajuda adorm el dragó que el custodiava, s’apoderen del velló i fugen en l’Argo tot emportant-se Apsirt el germà petit de Medea. Quan s’adonen que Eetes els persegueix, Medea esquartera el seu germà i n’escampa els membres pel mar perquè el seu pare perdi el temps recollint-los i abandoni la persecució.

 8. Roger Umpiérrez diu:

  -És famosa per l’expedició de Jason i els argonautes. Jàson va emprendre el camí cap a Iolcos per alliberar el seu pare i ajudar-lo a recuperar el tron. .

  – El rei Eetes i li demana el velló d’or. Eetes accepta donar-l’hi si Jàson sol acompleix abans dues difícils proves: junyir dos enormes toros ferotges amb peülles de bronze que respiraven foc i tot seguit arar amb ells un camp i sembrar-hi les dents del dragó de Cadme. Després de realitzar les dues proves que li posa el rei Eetes Jason i que Medea (filla del rei) ajuda a superar les proves a Jasòn perquè està enamorada de ell els argonautes amb Medea fugen en l’Argo emportant-se Apsirt, el petit germà de Medea. Quan s’adonen que Eetes els persegueix, Medea esquartera el seu germà i n’escampa els membres pel mar perquè el seu pare perdi el temps recollint-los i abandoni la persecució.

  – Després d’això volien tornar a la seva terra però es veuen obligats a fer una llarga volta abans d’arribar a Iolcos. Medea, amb enganys convenç les filles de Pèlias que, després d’esquarterar-lo, podran rejovenir el seu pare bullint-ne els membres amb els filtres que ella mateixa els proporciona. Apol.loni de Rodes. El poder d’Orfeu és únicament en la bellesa del seu art, tan bell i sublim, que les forces més salvatges i meravelloses de la naturalesa sucumbeixen davant la seva encisadora i elevada inspiració.

  – El quadre que està descrit en aquest text: http://www.jornallivre.com.br/images_enviadas/mitologia-grega-argonautasarg-.jpg

 9. Andrea Balart diu:

  Xaipe!

  L’expedició que van fer Jasó i els Argonautes en la nau Argo a la Còl·lquida la van fer amb l’objectiu de cercar el famòs Velló d’or (la pell del moltó que va transportar a Frix i Hel·le) que li havia de portar a Pèlias si volia ocupar el seu tron que li corresponia per herencia. Aquest mite el trobem dins el llibre “Les argonàutiques” d’Apol·loni de Rodes.

  En aquesta descripció, Medea, filla de Eetes, amb un encanteri va adormir la serp que custodiava el Velló d’or i així Jasó i els argonautes el van poder robar. Després d’això els argonautes, Jasó i Medea van fer el viatje de tornada esquivant diversos perills com les sirenes, l’atac dels monstres Escil·la i Caribidis o l’atac del gegant Talos.

  Després Jasó va entregar el Velló a Pèlias i amb Medea van convencer a les filles d’aquest perquè tallessin en trossets al seu pare perquè es tornès més jove; així ho van fer i d’aquesta manera Pèlias va morir i Medea i Jasó van ser expulsats per Acast, fill de Pèlias. Medea i Jasó van fugir a Corint on van tenir dos fills, però anys més tard Jasó va repudiar a Medea al casar-se en secret amb Glauca, filla del rei de Corint i per venjar-se Medea va matar a Glauca i als seus fills.

  Aquesta tragèdia la va escriure Eurípides i malauradament el trobem vigent el l’actualitat ja que moltes mares i pares maten als seus fills per despit envers el seu espos/a.

  En el text veiem que ens parla d’Orfeu, que era conegut perquè sabia tocar molt bé la lira.
  Jàson

  L’obra que ens reflecteix aquest text és “E velló d’or” de Herbert James. En aquesta obra es pot veure com els Argonautes ja estan en el vaixell i també està Medea. A més, tenen el Velló d’or i sembla que tot just acabin de pujar al vaixell i es preparin pels perills que els hi vindran per mar.

 10. Nora Domingo diu:

  La nau Argo és coneguda per l’expedició de la recerca del Velló D’or. Apareix a la història de Jasó i els Argonautes, els quals van partir en la seva recerca per aconseguir que Jasó ocupes el tron de Iolcos a Tessàlia. La trobem a l’obra titulada: “El viatge dels Argonautes”.
  En aquest fragment del text es troba en el moment en què Eetes promet donar-los el velló d’or a canvi de superar dues proves: unir dos bous que escopien foc i després fer-los servir per llaurar un camp i allà sembar-hi unes dents de drac que el rei li havia donat. Jasó aconsegueix fer la prova gràcies a les arts màgiques de Medea, que estava perdudament enamorada de Jasó. Però, Eetes no vol donar-los el velló d’or i per tant, Medea roba el velló d’or.
  Eurípides explica la tragèdia de quan s’apoderen del velló i fugen en l’Argo tot emportant-se Apsirt, el petit germà de Medea, quan s’adonen que Eetes els persegueix, Medea esquartera el seu germà i n’escampa els membres pel mar perquè el seu pare perdi el temps recollint-los i abandoni la persecució.
  Orfeu era un dels tripulants de la nau conegut per la seva música i sobretot pel seu don d’encantar als animals

 11. Víctor Sánchez diu:

  La nau Argo és coneguda per l’expedició de Jàson, Medea i els argonautes en busca del Velló d’or. Aquesta expedició la trobem dins de l’obra grega “Les argonàutiques.”
  Segons la descripció del quadre, els personatges es troben tornant de la Còlquida, on han aconseguit el velló d’or i es dirigeixen cap a Iolcos, la capital de Tessàlia, d’on era el velló.
  El mite segueix amb el viatge de Jàson i la seva tripulació fins a Iolcos, on entregaran el velló d’or al rei de Tessàlia. Jàson llavors demanarà el tró al rei i es casarà amb Medea. Però Medea matarà al rei i als seus dos fills en un acte de rebeldía. L’obra està escrita per Apol·loni Rodi.
  Orfeu és conegut per l’habilitat que té a l’hora de domesticar les bèsties gràcies a la música que toca amb la seva lira.
  Salutacions!

 12. Zícora diu:

  Salve.

  Molt bon article Laia.

  1- ■Per quina famosa expedició és coneguda la nau Argo? Quin era l’objectiu d’aquesta expedició? En quina obra de la literatura grega la trobem?

  La nau Argo és coneguda principalment per la seva expedició dels argonautes, comandada per Jàson. El seu objectiu era cercar el velló d’or. L’obra on la podem trobar és en “Les argonàutiques.

  ■En quin punt de l’aventura es troben els protagonistes en el quadre que descriu l’autor del text?

  Segons la descripció del quadre, ens trobem en el moment en que Jàson aconsegueix robar el velló d’or amb l’ajud de Medea de la serp que la custodiava.

  ■Com segueix el mite: on aniran?, què els passarà?, per quin fet esgarrifós esdevindrà famosa Medea? Quin tràgic grec ens l’explicarà? A quin complex dóna nom i per què?

  Finalment, els argonautes aconsegueixen arribar sans i estalvis a Tessàlia. Més tard, Medea, enganyada per Jàson, acabarà matant al rei i a la filla d’aquest, inclús als fills que va tenir amb Jàson. El tràgic grec que ens explica aquest fet és Eurípides, en la seva obra anomenada “Medea“.

  ■El text esmenta també Orfeu: per quina habilitat especial és conegut aquest personatge mitològic?

  Orfeu és conegut especialment per la seva habilitat amb la cítara, que aconseguia amansir a les feres i fins i tot fer que inclús les pedres ballesin. La seva amant fou Eurídice.

  Vale.

 13. Marina diu:

  La nau Argo és coneguda pel viatge de Jasón i els Argonautes, amb l’objectiu d’aconseguir el velló d’or, en una expedició cap a Còlquida. L’obra es titula “El viatge dels Argonautes”. En el quadre que descriu l’autor del text ens parla d’un cop realitzades les proves que li demana el rei Eetes per tal de donar-li el velló d’or, amb l’ajuda de Medea, qui s’enamora de Jàson. Després de sortir airós d’aquesta prova, Eetes es va enfadar, per aquest motiu es nega a complir la seva part del tracte. Guiats llavors per Medea els argonautes van arribar al bosc on s’amagava el Velló d’Or, Medea va advertir-los que no miressin els ulls del guàrdia de la cova, una serp enorme que mai no dormia, si no volien ser hipnotitzats. Ajudada d’unes herbes especials i els seus propis poders hipnòtics Medea va aconseguir adormir-la permetent així que Jàson agafés el trofeu preat i poguessin tornar tots amb ell a la seva pàtria. S’apoderen del velló i fugen en l’Argo emportant-se Apsirt, fill d’Eetes. Després se’n aniran cap a Corint, on van viure feliços durnat 10 anys i van tenir dos fills. Però més tard Jàson repudia a la seva dona per casar-se amb Glauca, filla de Creonte, el rei de Corint. El fet esgarrifós que esdevindrà la famosa Medea és per la seva venjança, mata a Glauca i als seus fills Mérmer i Feres, el tràgic grec ens ho explicarà serà Eurípides.
  Orfeu es coneix per les seves habilitats artístiques amb les seves habilitats va aconseguir convèncer Persèfone i Hades perquè li permetessin emportar-se a Eurídice. Finalment l’obra d’art que reflecteix el que explica el text és l’obra de Lorenzo Costa el Viejo i s’anomena ‘El Argo’, ja que reflecteix el que explica el text.

 14. Alejandro diu:

  La nau Argo és coneguda per l’expedició en cerca del velló d’or. En aquesta nau es van embarcar Jàson i els argonautes i per aquest motiu l’obra es titula “El viatge dels argonautes” El viatge va començar a Iolcos i l’objectiu era aconseguir que Jasó ocupes el tron de Iolcos a Tessàlia.

  Jàson aconsegueix robar el velló d’or amb l’ajut de Medea de la serp que la custodiava, era una serp enorme que mai dormia i feia de guàrdia de la cova. Després d’aconsenguir robar el velló, tornen a Corint, emportant-se a Apsirt, fill d’Eetes, aquí Jàson i Medea van tenir dos fills.

  Però més tard Jàson va abandonar a la seva dona per tal de casar-se amb glauca. Medea va prendre la venjança per ella mateixa i va decidir matar a Glauca i als seus fills Mérmer i Feres.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *